Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Noth Zsuzsánna
(1950- )
A hagymaárus
(malacmese)
Rózsásarcú Malacka egyedül élt a kert végében az óljában és rengeteget unatkozott. Egész álló napokon át az esti moslékját várta a padlón heverészve, ásítozva, majd egész éjszakákon át a reggeli moslékját várta röff-röfföket sóhajtozva, el-elalukálva. A kukoricadarával meghintett krumpli héjból és fõtt krumpliból, száraz kenyérbõl  összekevert fazék moslékot, amit öt perc alatt jóízûen csámcsogva belefetyelt, aztán jobb ötlet híján visszahevert az ól aljába szórt szalmára sóhajtozni.
 
Egy szép napsütéses reggelre virradva  megelégelte a sok semmittevést és elhatározta, ez így nem mehet tovább, a legközelebbi alkalommal, amint kinyitja Fehérhajú Papóka az ól ajtaját, kiszökik, elcseni a kamrából azt a kosárka dughagymát, amit Mamóka hozott a piacról. El õ, ha addig él is! Körbeülteti az ól oldalában, egy, kettõ vagy három sorban, attól függõen, hogy mennyire futja a kosár tartalmából. Ha eltávozik Mamóka és Papóka otthonról, kimászik az ól ablakán. Könnyen föláll a vályú peremére, fölkapaszkodik  az ablakrámára és hopp, kiugrik az udvarra. Gyomlál, orrával turkálva kapál, vizet hord az ültetvényére a pofájában a kacsaúsztató tavacskából. Ablakot vág az utca felé az ólon, felírja az ól falára HAGYMABOLT. Újhagymát és téli vöröshagymát is fog termeszteni és árulni. Összegyûjti a pénzt, vesz egy rollert, amivel a falu girbegurba utcáin visítozva száguldozhat. Egyszer s mindenkorra véget vet a dögunalomnak. 
 
Pontosan úgy sikerült álmait valóra váltani, ahogy eltervezte. Elcsente a kosár dughagymát a mellé kikészített hegyes végû dugványozó görbebottal együtt, és még két fej fokhagymát is talált a kisasztalon. Szétbontogatta gerezdjeire és a dughagymákkal együtt röff-röfföket füttyentgetve elültette az ólja tövébe. Ha nem hallotta az udvarban Papóka dörmögését és Mamóka csoszogó lépteit, kiugrott az ablakon öntözni.
 
A hagymák hamarosan kidugták szuronyhegyes leveleiket a földbõl és szépen cseperedtek az ég felé nyújtózkodva. Mamóka nem gyõzött ámuldozni, vajon hogyan került ennyi újhagyma a disznóól köré? Csak nem Papóka öntött fel annyira a garatra, hogy összetéveszti a kiskertet a baromfiudvarral? A békesség kedvéért nem firtatta a hagymasorok keletkezésének okát. Ha ott nõ, hát ott nõ. Mit lehet már így utólag tenni?
 
Rózsásarcú Malacka fölfestette az utca felöli falára a HAGYMABOLT feliratot, kifektetett az ablakpárkányra öt csomag újhagymát és mögéjük állva várta a vevõket, akik a zsenge hagyma ínycsiklandozó illatára hamarosan megérkeztek. Elõször Pöttyös Panni, a szeplõs kislányka vett a szalámis zsemléje mellé egy csokorral az iskolába menet. Akivel csak találkozott a falu széltében-hosszában, mindenkinek elfecsegte, hogy Malacka felcsapott hagymaárusnak, ízletes zsenge újhagymái vannak a boltjában, onnantól egyre többen jártak Malacka újhagymáinak a csodájára. Ha nem találták nyitva az ablakát, kopogtatták az ól oldalát, kiáltoztak. Malacka! Malacka! Miért nincs nyitva a hagymabolt? Elfogyott a hagyma? Mocorgás hallatszott az ólból. Nem, nem, röfögte Malacka. Van még bõven, csak nem gyõzöm fölszedni és letisztítani. Délutánra újra lesz friss áru. 
 
Jöttek délután a vevõk. Ebédutáni sziesztájából verték fel Malackát dörömbölésükkel a szalmaalmáról. Jövök már, röff-röff, jövök már, röfögte csülkeivel a szemébõl az álmosságot kidörgölve. Egy perc nyugta sem lehet már a sok falánktól az embernek, dohogta, miközben ténylegesen embernek érezte magát. Mégpedig Papóka szorgos hagymatermesztõ lányának.
 
Hagymaárus! Hagymaárus!, kiáltozott be Malacka ablakán õsszel egy botsovány nénike. Vennék én is abból a finom újhagymából, amilyet a kis unokám, Pöttyös Panni szokott venni az uzsonnája mellé. Múltkor hozott haza belõle és nagyon ízlett. Úgy passzolt a kenyérszalonnához, mint alma a fájához. Bár lehet, hogy ez a hasonlat nem egészen passzol ide, próbált helyesbíteni, de jobb nem jut eszembe. Mindenesetre nagyon finom és vennék én is belõle. Malacka kedvesen elmosolyodott, az újhagyma már elfogyott, szabadkozott, de hamarosan elérkezik a téli vöröshagyma és a fokhagyma szezonja. Abból szívesen félreteszek a néninek, ha gondolja. Nagy keletje van itt a hagymának, hamar szétkapkodják. Úgy látszik, csak én termesztek itt a faluban. A néni felkönyökölt Malacka ablakpárkányára, onnan sorolta, hoznak az ábécébe is, de amit ott lehet kapni, nem annyira friss, hogy amint beleharap az ember, kicsordul a tej belõle. No, aranyoskám, megköszönöm, ha félretesz nekem. Nagyon kedves.
 
Ólomlábakon cammogva közeledett az õsz a tél felé. Egyre rövidebbek lettek a nappalok és hosszabbak az éjszakák. Malackát újra napszámra ölte az unalom. Megvette a hagymaárusításból befolyt pénzbõl a rollert, mégsem akaródzott neki az ónos esõben visítozva száguldozni. Beállította az ól sarkába a rollert és kitûzött az ablakba egy cédulát: DÉLUTÁNONKÉNT SZÍVESEN MALMOZOM. SAKKOZOM VAGY MAROKKÓZOM, HA HOZOD A JÁTÉKOT. Jöttek a gyerekek Malackával játszani leckeírás után. Néha az öregek is beültek hozzá elûzni saját és Malacka unalmát.
Ez az írás 2020. június 17-én került a NapSziget honlapjára.
 
Noth Zsuzsánna további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/900-8553
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón