Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Utazások - XI.
Olaszországi körutazás - 8.
Nápoly, Capri
Mikor a kis csapat megérkezett Nápolyba, a gazdag negyedben álltunk meg. A pálmákkal övezet csodálatos házak, hirdették, itt bizony tehetõs emberek élnek. A korláttal övezet útról csodálatos kilátás nyílott az egész városra. A panorámával a háttérben fényképeztük egymást, a Cmena fényképezõgép jó szolgálatot tett, mert az egész úton a diák jól sikerültek.

Indultunk aztán a szállásunk felé, mely ahogy szokott, a város külterületén foglalt az idegenvezetõ apartmanokat. Délután szabad lévén elindultunk, hogy fölfedezzük a környéket. Az utcákon kipakolva a különbözõ déligyümölcsöket árulták, olcsón. Vettünk is papaját, amit eddig még nem ettünk. Lehetett kapni görögdinnyétõl, a banánig, mindent, s a gyümölcsök kavalkádja csalogatta a vevõket. Nápolyban nem tekintettük meg a nevezetességeket. Este elmentünk sétálni, az idegenvezetõ tudta, hogy merre érdemes. Tájékoztatott mindenkit, hogy másnap hajóval átmegyünk Capri szigetére, ahol majd megtekinthetjük Axel Munthe villáját.

Így is volt. Délelõtt arcunkat simogatta a nap, de mégsem éreztük a nagy meleget, mert a tenger sós szellõje enyhítette a nagy forróságot. Kiszállva a hajóból, meredek lépcsõkön bandukoltunk fölfelé. Megérkezve a villába, leánderekkel körbeültetett soron léptünk be a "szentélybe". Az idegenvezetõ elmesélte, hogy Axel Munhe orvos, író volt, s a Szent Michele regényét önéletrajzi ihletésbõl írta meg. A szegények orvosa volt, sokszor még a gyógyszereket is õ szerezte be a betegeknek. A pénz nem érdekelte, elhivatottságból gyógyított. Hálából a betegek adományoztak neki olyan szobrokat, s díszítési tárgyakat, ami a múlt korra emlékeztetett. A villa nemes egyszerûséggel volt berendezve, ami mutatta, nem felhalmozni akarta környezetét. A csoport elbûvölve a történettõl s a látnivalóktól, meghatódott. Az udvarban áll a kápolna, amit szintén megtekinthetünk, hívta fel a figyelmet az idegenvezetõ. A virágos kert, s az egész miliõ mélységesen hatott mindenkire.

Azonban, sajnos Axel Munthe megvakult. Hiába minden, de mégsem. Szívében benne volt minden. A bejárati ajtó felett angolul felírva: (röviden fordítva) Legyen nyitva a szélnek, s a napnak, mindenkinek, hirdetve a szeretet ünnepét. Mindenkinek a szemébe könny szökött. Elindulva lefelé az úton, készültek a fotók. Nem csak kint a természetben, hanem bent is, hogy mutassák meg a mindenkinek eme csodát. Természetesen a belépés ingyenes volt, Elgondolkodva lefelé magával ragadott minden, s a tengerkékje is, melybõl látszott, hol sekélyebb, hol mélyebb a víz. Ez azonban mellékesnek tûnt. Várva a hajót a kikötõben egymás szavába vágva: Ezért érdemes volt áthajózni, hiszen, nem az a fontos hol áll, micsoda környezetben épült egy villa, hanem e nemes cél az, ami hirdeti, érdemes élni, s az orvosi hivatás mily fontos is. Írásával megörökítette azt, hogy megvakulva is élte tovább az életét. Az utókorra hagyva példát mutatott, igen a belsõ értékek a legfontosabbak.

Ez az írás 2019. május 25-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/900-8553
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón