Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Utazások - V.
Olaszországi körutazás - 2. Firenze (1)
A velencei úttól kb. két és félóra alatt értünk Firenzébe. Az utazási idõ alatt, az idegenvezetõ beszélt Firenze történelmérõl. Bár mindenki fáradt volt, mégis érdeklõdéssel hallgattuk a lelkes beszámolót. Mi utazók, elragadtatva figyeltük az egész "csizma" bemutatását.

Aki ismeri az ókori történelem idõszakát, attól nem idegen, hiszen Firenze élete már az idõszámítás elõtt kezdõdött. Andreának a szíve csücske az ókor története, még annál is inkább, mert mint joghallgató a római jog tudománya elvarázsolta - gondolta.

Firenze története idõszámítás elõtt kezdõdött, mikor Julius Caesar veterán katonái egy új koloniát létesítettek. A veteránok egy négyszögletes katonai tábort hoztak létre. Az észak-déli és kelet-nyugati tájolású fõút derékszögben metszették egymást, becsatlakozva a Fõtérbe a Fórumon, ahol a fõtemplomok és a középületek emelkedtek. A várost fallal vették körül, a két fõút végén kapukat építettek.

A város lakói, többek között az amfitreátrumban, vagy a közfürdõben töltötték, amelyek nyomait Firenzében ma is láthatjuk. A római idõszak igen fejlett kultúrával rendelkezett.

Az ókori városszerkezetet a középkori belváros is megõrizte. A III. századtól elterjedt a kereszténység, s felépítették templomaikat, majd megválasztották az elsõ püspököt is.

A népvándorlás Firenzét sem kímélte. Meg kell említenem a Medici családot, akik a politikai nagyhatalmat képviselték. A Medici kápolnát majd meg fogjuk tekinteni.

Hamar elment az idõ, s Firenze gazdag negyedébe érkeztünk, ahol mindenki kiszállt Pálmafákkal szegélyezett luxuspaloták vették körül az utakat. A kilátás, azonban magáért beszelt, mert onnan egész Firenzére rá lehetett látni. Andrea felkiáltott: - Hisz ez csodálatos -, majd készült egy két fotó, s Andrea, hogy tudását fitogtassa - Michelangelo nevéhez fûzõdik a Medici kápolna is, mint sok minden alkotás, nem beszélve a hihetetlenül csodálatos Dávid szoborról, de remélem, az Akadémiára feltétlen ellátogatunk. - Igen, s akkor majd elmesélem a harcos férfi szerepét, aki Firenze jelképe is egyben. - tájékoztatta a társaságot az idegenvezetõ. Mindenki buszra szállt, hogy elfoglalja majd a szálláshelyüket.

Ez az írás 2019. március 23-án került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón