Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Utazások - III.
Krakkó és Zakopáne - Szilveszter
Andrea szerelmével elhatározták, hogy Krakkóban töltik a Szilvesztert. Négy napot szántak rá. Budapestrõl indult a vonat, majd megérkeztek Katowice-be, ott szálltak át a helyi vonatra. Itthon még nem esett, azonban az átszállásnál hatalmas hó fogadta õket, és nagyon hideg volt. Megérkezvén Krakkóba, mínusz huszonöt fokot mértek. Rendesen fáztak. Andrea fehér vastag irhabundát viselt, mégis csontig érezte a hideget. Elfoglalták szállásukat, ahol bizony tizenöt foknál nem volt melegebb. Nagy ágy állt a szoba egyik sarkában és a másikban is. Mindegyik egyszemélyes dunnás, melegen tartó takaróval. Andrea a zuhanyozáskor megfagyott. Gondolta, ha itt nem fázik meg, akkor soha. Az étteremtõl kezdve mindenhol igazán nem fûtöttek, ezt nagyon bölcs dologként kezelték, ugyanis nem érezték nagyon a hõmérséklet különbséget, így csak a forral borleves melegítette õket. Nem tudtak igazából izzadni, így ha kimentek a hidegbe, nem fáztak meg. A négy nap kevésnek bizonyult, Andrea azonban az útikönyvben nézett utána a lengyel-magyar barátság rövid történetének, s a leghíresebb látnivalóinak.
 
Már az Árpádkortól kezdve, szoros együttmûködés jellemezte a két népet, számottevõen fejlõdtek a kulturális kapcsolatok is.
 
Krakkó, a "Királyi Fõváros" Lengyelország déli részén, a Visztula folyó partján, a Király Dombon épült. Wawel az 1050-tól 1500 évekig királyi rezidenciaként szolgált. Az elsõ lengyel uralkodóház, a Plastok nevét fémjelzi.
 
A Waweli Székesegyházban 18 kápolna, és síremlékek találhatóak. Onnan elérhetõ az Óváros, és a Fõtér (Piactér), Közép Európa legnagyobb tere.
 
Krakkóban található a zsidó témájú emlékek is, amihez hozzátartozott a Zsinagóga, a Schindler Gyár, zsidó temetõ, és az aprócska zsidó negyed, pár utcácskával.
 
A következõ kihagyhatatllan, az úti könyv szerint, a Sóbánya, és a mélyebben fekvõ Sóbarlang is, hatalmas termekkel és aprócska tavakkal.
 
Ami még nagyon híres a háromhajós gótikus Mária Templom, ahova idegenvezetõvel nem, csak egyénileg lehet bemenni. Leülve, átadva magunkat az áhítatnak. Itt található, az Európa-híres, nagy szárnyas oltár.
 
A rövid Krakkói ismeretterjesztés után, amirõl lelkesen mesélt szerelmének, másnap elutaztak Zakopane-ba, a tátrai kisvárosba. Amennyire kis lakosú, elsõ számú téli sport központ, ahová sok országból érkezvén a vendégek hódolhatnak a kedvtelésüknek. Az esti fényekben a népi típusú villák mécsesei világítanak, a lovasszán repíthet bennünket, s az égig érõ fenyõfák roskadoznak a nagy hó alatt.
 
Betérve egy vendéglõbe, gyorsan megittuk a szokásos borlevesünket, s az elhagyhatatlan saslikot estebédre elfogyasztottuk. Visszatérve Krakkóba, az esti fényben éjfélkor vodkával ünnepeltük a Szilvesztert, majd másnap indultunk haza.
Ez az írás 2019. február 16-án került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón