Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Újra a Balatonon - XIX.
Én tudok egy tuti receptet. - mondta Andrea. - Sütõben sült töltött káposzta. - Még ilyet! Nem is hallottam róla. - Akkor most meglátod. - Én leszek az irányító. Te pedig a végrehajtó. Oké? - Elõször is vegyed ki a mélyhûtõbõl a darált húst. Amíg fölenged, addig sózzad meg az édes káposztát, jól facsard ki. Édes káposztából vegyél le leveleket, amibe majd a töltelék kerül. Pucoljál meg hagymát, és vágd fel apróra. Dinszteld meg a hagymát, keverd bele a káposztát, egész borsot, köményt, piros paprikát módjával, s párold össze. Ha elkészültél vele, akkor a felengedett húst párold meg hagyma alapon, piros paprikával, ízesítsed, a tepsit kend ki margarinnal, szórd meg zsemlemorzsával. Öntsed bele a káposztát, a megpárolt húst a levelekbe csomagold be. A lényeg, hogy a töltelék inkább a kolbászhúshoz hasonlítható, nem kerül bele rizs. A tetejét szórd meg zsemlemorzsával, és bõségesen locsold meg tejföllel, s tedd be a sütõbe. Nem kell hosszú idõ, a lényeg hogy jól átsüljön az egész. Látod, ha figyelsz, akkor elmondhatod, finom ebédünk lesz. Ez nem a hagyományos töltött káposzta, inkább mondhatni Andrea káposztája. - Most már kíváncsi vagyok, mi sül ki belõle. - Várakozással tele volt Ákos. Mudri ott sertepertélt a konyhában. Érezte a finom illatokat. - Most beavatlak valami titokba. Amíg elkészül, elmesélek egy történetet. Én érettségi után, jelentkeztem a fõiskolára angol-magyar szakra. Az írásbelim meghaladta a kort, mert sok évvel késõbb megvalósították az oktatási módszeremet. Hiába vittem az akkori rendszer szerinti tíz pontot, nem értem el vele semmit. Az angol írásbelim sem volt tökéletes, majd sor került a szóbelire. A tantestület földobta a magas labdát. Puskin Anyegin jutott osztályrészül. Már mondtam is volna: "Én írok levelet Önnek, kell több ennél, nem mond ez eleget". Erre azonban nem voltak kíváncsiak. Ellenben megkérdezték, milyen ételt készítettek az Anyeginben. A fõiskolások súgtak: gombát sóztak. Néztem rájuk, ezek elmentek otthonról, hogy mi van? Egy kis csend után a vizsgáztató tanár szólt: Hát gombát sóztak. Én meg ott ültem lefáradva. Ennek köze sem volt az irodalomhoz. Bármit kérdezhettek volna, aminek köze volt az Anyeginhez, az öt pont még sem hatotta meg õket. Következett az angol szóbeli. Maradjunk a kajánál. Angolul megkérdezték, hogyan készül a töltött káposzta. Szegény fejem azt sem tudta, még magyarul sem elmondani, nem hogy angolul. Addig jutottam el, hogy vegyünk egy káposztát. Nem savanyút, hanem egy sima káposztát. Ettõl aztán kifeküdt mindenki. S a tíz pontomhoz szereztem négyet, ami nem volt elég semmire. Pedagógiai pályafutásom ezzel kimerült. Annál is inkább, mert a fél angol tagozat oda jelentkezett, nyílván többet tudtak, mint én, szegény fejem. Ezért is gondoltam, jó lesz az a sütõben sült töltött káposzta. Érted, ugye? - kérdezte Andrea. - Ezt nem hiszem el, így megszívattak? - Már elõre le volt zsírozva, ki kerül be és ki nem, ebben biztos vagyok. - S hogy lettél jogász? Ennek is hosszú története van, ebbe most nem mennék bele, nyisd ki a sütõt, s ellenõrizd le, elkészült-e a vizsga feladat. Ekkor már kuncogott Andrea, hosszú útnak kellett eltelnie a sikertelen felvételi és a megvalósulás között.
Ez az írás 2018. április 7-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón