Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Újra a Balatonon - XIV.
A nagy csöndben egyszer csak Andrea megszólalt. - Eszembe jutott gyermekkorom, mikor 15 éves voltam, s az elsõ látásra szerelmet megélhettem. Kíváncsi vagy erre? - Persze, mindenre kíváncsi vagyok, ami történt veled - szólt Ákos, s a gyertya lángja kissé halványabban világított. -

Történelem érettségi

Dobai József Igazgató úr, mint a bizottság elnöke, feszegette azt a kérdést, hogy mi a helyzet Jugoszláviával. Indokolt-e, a horvátok elszakadási akarása. Mikor mondtam, minden országnak megvan az önrendelkezéshez való joga, Árvay tanár úr kétségbe esetten hátra dõlt, s most mi lesz ebbõl. Azonban - mondta az igazgató úr, hiszen õk tartják el a szegényebb részeket, ahol nem terem meg semmi, csak a sziklás hegyek vannak, de azonban, én csak mondtam, ez mind igaz, azonban akkor is minden nemzetnek megvan az önrendelkezési joga. Egy kicsit mi is ott vagyunk, mert mikor Magyarországhoz tatozott Fiume, többek között, a kék tenger az Adria csodálatos világa, leszármazottaink is lehetnek ott, ahol a kék tenger hullámzik. Ej, Milán, merre járhatsz most, gyermekkori szerelmem az elsõ látásra.

Életemben akkor kaptam elõször szájra puszit, s nyakamba akasztotta a levett bõrszíjat, amit évekig hordtam. Egy képeslap érkezett Szarajevóból, hogy készül a következõ tanérvre, s üdvözli a bátyámat és a családomat, majd küld levelet. A levél még ma sem érkezett meg. Egy évig ott ültem a Jugoszláv tv adó elõtt, s gyönyörködtem a tájban, akkor úgy éreztem az Adria szerelmese vagyok, Elszalasztott pillanatok. Ó mondd, nem volt szerencsém a szerelemben. S most úgy érzem - igaz, hogy kedves vagy, de már fenntartásaim vannak, a sok csalódástól, mikor azt hittem, megtaláltam a szerelmet, s tudtomra adták, hogy más kapcsolatba léptek. Nekem mindig tabu volt, tiszteletben tartottam, ha már valaki elkötelezte magát, s nem rondítottam bele a kapcsolatokba. Én nem tudok mással osztozni. Párhuzamos kapcsolatok? - s itt befejezte Andrea a mondókáját. A gyertya csonkig égett, csak a kinti fények világítottak.

Andrea kissé félszegen, de elhúzta a kezét, egyszerûen csak szorongott, s azon töprengett, nehogy meg akarja csókolni õt Ákos, szinte gyermekké változott, A zene is elhalkult. - Most térjünk nyugovóra - javasolta Andrea. - Ákos azonban nem volt álmos, kérlelte Andreát, hogy hadd maradjanak még együtt. - Tudod a csend is beszélni tud, együtt hallgatni a levelek susogását, nem is kell beszélni, csak érezzem, hogy itt vagy mellettem, mert aki ilyen romantikus, mint Te, igazán megérdemli a boldogságot. Nem tudnál egy pár napot kivenni, igazán rám szánhatnál egy kis idõt, leülni a vár tövében, s hangosan olvasgatni a költõk verseit. Beszélgetni az irodalom nagyjairól, - Andrea elgondolkodott. - Megpróbálom, majd meglátjuk, hogy sikerül-e, mert nagyon kevesen vagyunk, s a munka meg sok. Egyszer mesélek majd a jogi eljárásokról, - Ugyan már, ha lesz egy fél órám, elvégzem a jogi egyetemet. - Na, azt megnézném, mert ha elkezdek mesélni, biztos vagyok, hogy már az elején elveszted a fonalat, s rájössz, ez nem is olyan könnyû. Azonban most nem kezdek bele, aludjunk, jó? S lesz majd holnap, majd meglátjuk, mit hoz.

Ez az írás 2018. február 3-án került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón