Vissza a főoldalra
 
ONLINE MŰVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSŐ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin – vers, Szénási Sándor István – próza)
 
Karcagi Magyar Margit
(19..– )
Az arc
A masina halkan duruzsol. Félhomályos kamilla illatú helyiségben várakozik a nő. Elkezdődik. A kezeléstől elmúlt gyötrő fejfájása. Új, üde bőrére gondol. A fehérköpenyes mester az arc apró pihéit is eltávolította. Az első kezeléstől majd öt évet fiatalodott.
     Este a tükörben szemlélődve észrevesz a szemöldöke felett egy rozsdabarna szőrszálat. Felveszi szemüvegét, s folt nélküli, tiszta arcát nézegeti. Homlokán, állán, a száj és az orr között, s halántékánál alig észlelhető barna szálacskák növekednek. A nő ide-oda kapkodja fejét. Arcszesszel átitatott vattával dörzsöli az elszíneződéseket, de a barnaság megmakacsolja magát. Kiserken a vér homlokán.
    – Mi a fene van velem? A masina! 
    A késői órák miatt nem beszél a mesterrel. Erős altatót vesz be. Hosszas gyötrődés után merül álomba.
    Reggel hat órakor ébred, mázsás súly nyomja testét. Bebotorkál a fürdőszobába. Fogmosás után álmosan a tükörbe néz. Arcát, nyakát, kezét, testét két-három centiméter hosszú vörösesbarna szőr borítja. Torkaszakadtából sikolt. Hét órakor tér magához a fürdőszoba hideg kövén. Négykézlábra állva kivonszolja magát a telefonhoz. Barátját hívja. Fuldokló hangon kéri, azonnal jöjjön. Felszabdalt lepedőt tesz fejére, csak szeménél vág nyílást. 
    Fél óra múlva kopognak. Kinyílik az ajtó. 
    – Mi történt veled?
    A lepel fokozatosa csúszik le a nőről. Barátja döbbenten nézi. Szótlanul állnak egymással szemben. Hosszú percek telnek el. A férfi arcán mosoly fut át.
    – Ne ess kétségbe! Melletted vagyok!
    – Mi lesz a munkámmal? Nem mehetek emberek közé!
    – Végre együtt élhetünk. Elrejtelek! Van egy házam a hegyekben. Ott mindent megkapsz. Sötétedéskor jövök. Addig pakolj össze!
    Éjszaka beteszik a bőröndöket az autóba. Elindulnak. A kényelmes otthon és a körülötte dúslakodó mező megnyugtatja. Szőrzetét minden nap lekeféli, kifényezi, néha még színes csíkokat is pingál mellkasára. Keze és lábfeje összezsugorodik; csontos, szaruképződménnyé változik. Terebélyesedő testén hosszú selymes farok nő. Naponta járja a mezőt. Heverészik a zöldbe, gyógynövényeket ízlelget. Szőke sörénye lobog a reggeli vágtázástól, könnyedén repül a virágos rét felett. Messzeségben úszó vitorlásra emlékeztet. A kőrisfa árnyékában lassú keringőzésbe kezd. A távolban az öreg tölgy mögött meglátja a csődört. Incselkedve nyerít, prüszköl. A telivér mén két lábra ágaskodik. Izmos testét mutatja. A nő poroszkálva közelíti meg. Farukat egymásnak dörzsölik. Nyakuk összefonódik. Naplementekor elvágtáznak.
    A férfi gyanút fog. Nem meri faggatni kedvesét. Egy szilfa tövénél lesi meg. A nő felszabadultan vágtat a tölgyhöz. Várja már a büszke tartású paripa. Farkukkal csapkodják egymást. A vidám hancúrozástól kimerülve belehemperegnek a kutyatejvirágtól sárguló fűbe. A férfi elbóbiskolt a forróságtól. Ébredéskor már csak szerelme és a csődör távolodó sziluettjét látja a lemenő Nap fényében.
Ez az írás 2003. november 8-án került a NapSziget honlapjára.
Nyomtatásban megjelent a NapSziget 7. (2003. őszi) számában.
 
Karcagi Magyar Margit további írásai az Első Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Első Közlés Írások 
rovathoz
 
 Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
Szerkesztőségi forródrót és SMS-küldési lehetőség: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón