vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
ESSZÉ, JEGYZET
(Kis)Karácsonyi erotika
Karácsonykor hallhattuk Máriáról: ...még mielõtt egybekeltek volna, úgy találtatott, hogy gyermeket fogant... (Mt 1,28). Az Ige ma is aktuális, ma, amikor egyre gyakrabban egybekelnek, egybeköltöznek a fiatalok, de foganni - azt nem, majd késõbb (s olcsó okok mindig akadnak). Szent Család vasárnapjára terveztem errõl prédikálni, de... végül Ferenc pápa karácsonyi figyelmeztetése gyõzött: ne féljetek a változásoktól - üzente nekünk, papoknak. Még 2006-ban adták ki a szlovákiai jezsuiták az Istenben lévõ érosz tanulmánykötetet (Bozí eros). A könyv máig alig ismert. Kellene egy Keresztény Értelmezõ szótár is az Éroszhoz, ezen dolgozunk, lassan már tíz éve. Azért, hogy ehhez filozófiai alapot is találjak, sokat kutattam a budapesti antikváriumokban, míg rátaláltam Eduárd Spranger Eros kiadványára (1946, Egyetemi Nyomda, Budapest). 
 
Az idei adventi nagy felfedezésem: az 1942-ben az Oktatásügyi Minisztérium által kiadott Ifjúságnevelési irányelveket sikerült beszereznem - szinte csodás módon. Egy barátom hívott, mondván: Valami behúzott a könyvtárba, te szereted az öreg könyveket - hát Komáromban öt doboznyi likvidálásra szánt könyv van a folyosón, ha gyorsan odaérsz, turkálhatsz. Szerintem a Felvidéken található utolsó példányra bukkantam. Itt írják: Határozottan külön kell választani az erotikát és a szexualitást - igen, ezt kerestem! Meg van múltbéli, szociológiai alapja is annak, amit "Isten éroszáról" írtunk még 2006-ben.
 
 
Szintén idén sikerült beszereznem egy másik könyvet, amit szintén még a háború alatt, 1940-ben adtak ki: a felvidéki származású dr. Marczell Mihály teológus, egyetemi tanár tankönyvét. Barátom egy Budapest-Prága gyorsvonaton hozta, adta volna ki az érsekújvári állomáson. Paptársam épp karácsonyi-porszívózott, amikor hívott a vonatból, hogy már közeleg a gyors. Csak a második hívást hallottam, ami tíz perccel az érkezés elõtt volt, de épp elértem. Jobban mondva, a vasútállomás parancsnoka tartotta a kezében, mondván: de csak mert december 24-e van. Egy újabb igazi karácsony ajándék lett, s belegondoltam, az ünnepek alatt de jó lenne át is tanulmányozni dr. Marczell, Érosz és Éthosz címû, 250 oldalas könyvét. S "pechemre" a Jóisten meghallgatott, hisz' alig várja, hogy teljesíthesse vágyaihoz igazodni vágyó vágyainkat (mondja Loyolai Szent Ignác). S így is lett - egyszeriben három teljes napom szabadult fel. Másnap reggel eddig nem ismert fura érzés vett erõt rajtam. Rosszat sejtve azonnal kocsiba ültem, nem vártam, paptársam épp most kezdte a misét, a befejezést ki tudja, megérem-e? Tíz percen belül már a sürgõsségi osztály folyosóján várakoztam - több magammal. Talán, ha gyorsmentõt hívok, hamarabb bejutok - mondták. Türelmesen várakoztam, hisz' túl voltam a halálveszélyen. Váratlanul megjelent egy csinos, fiatal hölgy elegáns öltözetben. Bekopogott s máris bejutott. Na tessék, bezzeg én, a korosodó pap... de most utólag örülök, hogy nem voltak elõítéleteim. Azonnal hívtak engem is: megjött a doktornõ, mi a panasza? Kedvesen rám mosolygott, látva, pappal áll (ül) szemben, máris jobban lettem - gondoltam én. Õ azonban szakmai elõvigyázatosságból három napra bent fogott. Szerencsémre az Érosz és Éthosz kötet az autómban volt, nem fogok unatkozni. Bár, gondoltam, estére elmúlik, de amikor nem injekciót kaptam, hanem egy állandóra bepreparált csövecskét a karomba - pár éves onkológiai gyakorlatból tudtam azonnal, ez hosszabb lesz. 
 
Már ki is engedtek a kórházi megfigyelésbõl, minden rendben, otthon még három napig kell szednem gyógyszereket allergia ellen. Miután a házi kápolnánkban hálát adtam, máris rohantam a könyvtárunkba, emlékeztem, ott is van érdekes kiegészítõ tanulmányunk az erotika helyes értelmezés kapcsán. Ezzel szeretném még kiegészíteni: Harold C. Gardiner SJ jezsuita rendtársam az úgynevezett szexuális forradalom évei elején (1961) írt egy érdekes könyvet arról, hogy az autógyártás után, ami mostanság "pénzgyártássá" fejlõdött, a filmipar is kezd pénzgyártó lenni. Ezért tartotta fontosnak írni a filmmûvészet erkölcsi értékeirõl (Movies, Morals and Art). Négy évvel késõbb szintén New Yorkban jelent meg José de Vinck könyve The Virtu of the Sex (Nemiség, érosz mint erény). Azt a nagy kérdést boncolgatja, miért lett az, hogy az erotikát kezdik a pornográfiával azonosítani? Személy szerint egy másik jezsuitának, Vincent Wilkinnek adok igazat, aki szerint az '50-es években történt a valódi szexuális forradalom - ha lehet annak nevezni. Bár inkább az érosz reneszánciájának nevezhetnénk. Könyve: The image of God in Sex (magyar értelme az "Isteni érosz"), amirõl már a fent említett 2006-os kiadványunkban írtunk. 
 
Hát ilyen lett a karácsonyom - "erotikusan" szép. Az új esztendõben mindenkinek jó egészséget kívánok, s fõleg azt, ami még ennél is fontosabb: merjünk vágyakozni arra, hogy megismerjük Isten vágyait. Ne féljünk a változatosságtól, merjünk változtatni. Nem egészen igaz az a közhiedelem, hogy az egészség mindennél fontosabb... S az egészben az is poén, hogy csak részletkérdés, mi is volt a diagnózis. Hiszen amúgy is orvosi titok, és megnyugtathatok mindenkit, nem is halálos.
Puss Sándor SJ 
A cikk 2019. december 27-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/900-8553
 
Vissza a főoldalra
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 

a Magyar Mûvészeti Portál
 

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
  
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2019