vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
ZENE
"Isten-lehelte szépnek" -
Kovács Nóri Párizsban vendégszerepel
A Párizsi Magyar Katolikus Misszió híveit örvendezteti meg zenés mûsorával,
a Sík Sándor-emlékfélév keretében
"Embernek lenni! Csak-embernek, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek és Isten-lehelte szépnek!" - ez a mottója annak az, énekelt szavakon alapuló megemlékezésnek, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata és a Párizsi Magyar Katolikus Misszió rendez 2019. november 3-án, vasárnap a 11 órakor kezdõdõ szentmise után a Párizsi Magyar Katolikus Misszió székhelyén (42 rue Albert Thomas). A Sík Sándor-emlékfélév Isten-lehelte szépnek címû verses-zenés elõadását Kovács Nóri énekes, dalszerzõ, Magyar Kultúráért-díjas és Nemzeti Értékként elismert elõadómûvész mutatja be, a rendezvény házigazdája Gonthierné Romhányi Anna, a Párizsi Magyar Katolikus Misszió Gazdasági Tanácsának alelnöke. A rendezvény része a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatának 1 Plusz 1 Misszió programja keretében megvalósuló, Sík Sándor születésének 130. évfordulójához kapcsolódó eseménysorozatnak, melyet Varga Gabriella újságíró, a Sík Sándor-emlékfélév szervezõje ismertet majd a közönséggel. Az eseményre minden érdeklõdõt szeretettel várnak!
 
 
1 Plusz 1 Misszió
A programot a külföldön élõ magyar katolikusok vallás-erkölcsi nevelésének segítésére, anyanyelvi vallásgyakorlásának, hitük, kultúrájuk, hagyományaik megtartásának támogatására hozta létre egy évvel ezelõtt Cserháti Ferenc püspök. Tavaly novemberi elindulása óta a projekt számos nyugat-európai helyszínen nyújtott és nyújt ilyen irányú, alkalmi vagy rendszeres segítséget: több alkalommal a program által közvetített lelkipásztor mutatott be magyar nyelvû szentmisét Manchesterben, Párizsban és Stockholmban, és alkalomszerûen Oslóban, Dublinban, Máltán és Innsbruckban is segített lelkipásztor-közvetítéssel a helyi katolikus közösségeknek. Támogatta 2019 márciusában a milánói magyar szentmisék 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget, 2019 májusában a nyugat-európai papi konferencia megszervezését, ez év nyarán Kastlban pedig a Külföldi Magyar Cserkészszövetség európai vezetõképzõ tábora idejére lelkivezetõt biztosított. Bázelbe papi és ministránsruhákat és más misekellékeket, Londonba tabernákulumot juttatott az 1 Plusz 1 Misszió. A program ez év második felében Sík Sándor-emlékeseményekre is gyakran hívja az érdeklõdõket - Kastl, Bécs, London és Innsbruck után ennek lehetünk tanúi november 3-án Párizsban is.
 
 
Kovács Nóri
A népzene és világzene egyik legismertebb hazai elõadója. Több mint tizenöt éves pályafutása során harmincnál is több lemezen mûködött közre és tizenhárom szólóalbuma jelent meg - többek között a Mondanék én valamit címû, amelyet a New Folk Sound magazin 2006-ban a legjobb tíz magyar népzenei album közé választott. Olyan zenekarokkal és személyiségekkel dolgozott együtt, mint a londoni Transglobal Underground (Gathering of strangers címû album), a BBC Scottish Symphony Orchestra, a 100 Tagú Cigányzenekar, Wolf Péter és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Lelkem szárnyai), MR2 Szimfonikusok, Berecz András (Sinka ének, Rokonok söre), Motiva (Ez a világ, Neked szól, Átölel a szerelem), Rajkó zenekar, Balázs Fecó (Összetartozunk), Varga Miklós (Nimród regéje). Nevéhez fûzõdik Magyarország imázsdala, a Repülj madár. Az Európai Unió magyar kulturális delegációjának hivatalos kulturális arcaként több Európai Uniós rendezvényen képviselte hazánkat Brüsszelben és itthon.
 
 
Folyamatosan koncertezik, az Egyesült Államoktól Kanadán át Moszkváig és Kínáig az egész világot bejárta - de Párizsban most lép fel elõször. Különbözõ népzenei és világzenei együtteseivel szerepelt a legtöbb nagy hazai fesztiválon, koncertezett a MÜPA-ban és a Papp László Sportarénában. Az Albert Flórián Stadion zárómérkõzésén õ énekelte a magyar himnuszt. "Stílusomban összetett szimbiózisban élnek a mûfajok. Izgalmas kísérletezés a tradicionális, a populáris és a klasszikus zene között" - vallja zenei stílusáról. Gyakran saját szerzeményeivel is meglepi közönségét. Rendszeresen jár Erdélybe népdalokat gyûjteni, ahová a Duna TV stábja is elkísérte már; karácsonyi, húsvéti és pünkösdi nagy templomkoncertjeit is több alkalom-mal rögzítették és sugározták. Munkásságát 2000-ben a Magyar Állam a Népmûvészet Ifjú Mestere díjjal ismerte el, 2016-ban pedig Nemzeti Értékké nyilvánította. 2017-ben átvette a Magyar Kultúráért Díjat és Az Év Énekesnõje címet is elnyerte.
Összeállította: Varga Gabriella
A cikk 2019. október 31-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a ZENE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/900-8553
 
Vissza a főoldalra
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

a Magyar Mûvészeti Portál
 

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
  
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2019