vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
KULTURÁLIS SZÍNES
Te Deum a Pázmáneumban
Sík Sándor-esttel nyílik meg Bécsben az Ars Sacra Fesztivál
Kettõs megnyitóra: a Collegium Pázmáneum megalapításának 400. évfordulója elõtt tisztelgõ megemlékezéssorozat, egyben az idei Ars Sacra Fesztivál bécsi nyitóeseményére várja az érdeklõdõket a jubiláló intézet szeptember 14-én, szombaton. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatával közösen szervezett esten 17 órakor Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be a szentmisét az intézet kápolnájában (Collegium Pázmáneum, 1090 Bécs, Boltzmanngasse 14.), majd azt Te Deum címmel a díszteremben kulturális mûsor követi. Ennek elsõ részében a közönség meghallgathatja Varga János rektor és Mohos Gábor püspök pódiumbeszélgetését, majd a fél 7-kor kezdõdõ, Hálát adok mindenért címû verses-zenés mûsorban Csadi Zoltán színész, rendezõ, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgató-helyettese Sík Sándor-költeményekkel, Kovács Nóri énekes, dalszerzõ elõadómûvész pedig szakrális énekcsokorral tiszteleg a Pázmáneum jubileuma és a 130 éve született Sík Sándor emléke elõtt s nyitja meg ezzel az osztrák fõvárosban a XIII. Ars Sacra Fesztivált. A rendezvény része a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata 1 Plusz 1 Misszió elnevezésû programjának, melyet az esten Gyöngy Ádám, az MKPK diaszpórareferense ismertet a közönséggel. "A Sík Sándor-emlékfélév 2019. júniusi elindítása óta minden hónapban kijelöljük a neves papköltõ egyik költeményét a hónap verseként. Szeptemberi versünk a Te Deum, melynek visszatérõ sorát, a 'hála legyen'-t többszörösen is indokolt ismételnünk és hangsúlyoznunk: hálát adunk a Pázmáneum négyszáz évéért, egyházunk olyan világító alakjáért, mint Sík Sándor, az õ emlékének mai õrzõiért... nem utolsósorban azért is, hogy egy évvel ezelõtt útjára indulhatott az 1 Plusz 1 Misszió" - magyarázták a Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat munkatársai.
 
 
Kovács Nóri: munkássága Nemzeti Érték
 
A népzene és világzene egyik legismertebb hazai elõadója. Több mint tizenöt éves pályafutása során harmincnál is több lemezen mûködött közre és tizenhárom szólóalbuma jelent meg - többek között a Mondanék én valamit címû, amelyet a New Folk Sound magazin 2006-ban a legjobb tíz magyar népzenei album közé választott. Olyan zenekarokkal és személyiségekkel dolgozott együtt, mint a londoni Transglobal Underground (Gathering of strangers címû album), a BBC Scottish Symphony Orchestra, a 100 Tagú Cigányzenekar, Wolf Péter és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Lelkem szárnyai), MR2 Szimfonikusok, Berecz András (Sinka ének, Rokonok söre), Motiva (Ez a világ, Neked szól, Átölel a szerelem), Rajkó zenekar, Balázs Fecó (Összetartozunk), Varga Miklós (Nimród regéje). Nevéhez fûzõdik Magyarország imázsdala, a Repülj madár. Az Európai Unió magyar kulturális delegációjának hivatalos kulturális arcaként több Európai Uniós rendezvényen képviselte hazánkat Brüsszelben és itthon. Folyamatosan koncertezik, az Egyesült Államoktól Kanadán át Moszkváig és Kínáig az egész világot bejárta. Különbözõ népzenei és világzenei együtteseivel fellépett a legtöbb nagy hazai fesztiválon, koncertezett a MÜPA-ban és a Papp László Sportarénában. Az Albert Flórián Stadion zárómérkõzésén õ énekelte a magyar himnuszt. "Stílusomban összetett szimbiózisban élnek a mûfajok. Izgalmas kísérletezés a tradicionális, a populáris és a klasszikus zene között" - vallja zenei stílusáról. Gyakran saját szerzeményeivel is meglepi közönségét. Rendszeresen jár Erdélybe népdalokat gyûjteni, ahova a Duna TV stábja is elkísérte már; karácsonyi, húsvéti, és pünkösdi nagy templomkoncertjeit is több alkalommal rögzítették és sugározták. Munkásságát 2000-ben a Magyar Állam a Népmûvészet Ifjú Mestere díjjal ismerte el, 2016-ban pedig Nemzeti Értékké nyilvánította. 2017-ben átvette a Magyar Kultúráért Díjat és Az Év Énekesnõje címet is elnyerte.
 
Kovács Nóri
 
 
Csadi Zoltán: játszik, alkot, kutat 
 
A felvidéki Galántán született és nevelkedett. Felsõbb tanulmányait Magyarországon folytatta, színmûvész szakirányú képesítéseit és diplomáit Budapesten szerezte. Jelenleg a Bartók Kamaraszínház igazgató-helyettese, színész, rendezõ és a kanadai Rákóczi Alapítvány leányalapítványa, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért ügyvezetõje. Pályakezdõ színészként a Budapesti Kamaraszínházban olyan nagyformátumú alkotókkal dolgozhatott, mint Sándor János, Lukáts Andor, Tordy Géza, Csiszár Imre, Iglódi István. 2005 óta a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban a meseelõadástól a zenés darabon, operetten, drámán keresztül a táncszínházi produkcióig sokféle mûfajban kipróbálhatta magát. Mintegy tíz darabot rendezett, legutóbb - idén - a Twist Olivért. Két filmszerepben is láthattuk: Az elsõ magyar királynõ (MTV, rendezõ: Balogh Zsolt) és a Mátyás, a sosem volt királyfi (Duna Tv, rendezõ: Fazekas Lajos) címûekben. Petõfi utazásait megörökítõ prózai mûvébõl, az Útilevelekbõl készült Útirajzok címû monodrámájával Erdély és Felvidék mellett Kanadát és az Egyesült Államokat is bejárta. Színháztudománnyal és színháztörténettel is foglalkozik, jelenleg a Magyar Mûvészeti Akadémia ösztöndíjasa. Kutatási területe a mûvészetelmélet, színháztörténet, színházesztétika, kultúrpolitika, Hegedûs Tibor munkássága, hagyatékának feldolgozása, igazolási perének vizsgálata. A témában rendszeresen jelennek meg publikációi. 2014-tõl részt vesz a Színház- és Filmmûvészeti Kamara 1939-1945 közötti mûködését vizsgáló, doktori disszertációhoz kapcsolódó levéltári kutatásokban. 2018. augusztus 20-án Áder János köztársasági elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta számára.
 
Csadi Zoltán
 
 
Az Ars Sacra Fesztivál további programjai a Pázmáneumban
 
Szeptember 16-án, hétfõn 19 órakor Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld... címmel Mécs László-emlékestet tart a naszvadi Mécsvirág Irodalmi Kör. Szeptember 18-án, szerdán 19 órakor Feszty Masa életmûvét bemutató vetítettképes elõadást tart Andrási Erika mûvészettörténész. Szeptember 20-án, pénteken 19 órakor a már hagyományossá vált versvirrasztásra, azaz versfelolvasó estre várják az istenes költemények kedvelõit. Szeptember 21-én, szombaton 17 órakor a szentmisében helyet kap a Kájoni János XVII. századi erdélyi ferences szerzetes emléke és munkássága elõtti tisztelgés, zenék hangzanak el a Kájoni kódexbõl dr. Szalay Olga zenetörténész vezetésével. Szeptember 23-án, hétfõn 18.30-kor Hitetlenség és hit, hit és tudás címmel dr. Janka Ferenc professzor tart elõadás, majd "Dicsérjük énekekkel, vigadozó versekkel..." címmel közös éneklés és daltanulás lesz magyar vallásos népi énekekbõl, a Barka Népdalkör közremûködésével. A rendezvényekre a Pázmáneum minden érdeklõdõt szeretettel vár!
Varga Gabriella
A cikk 2019. szeptember 14-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KULTURÁLIS SZÍNES rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/900-8553
 
Vissza a főoldalra
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

a Magyar Mûvészeti Portál
 

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
  
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2019