vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
FOTÓMÛVÉSZET
Hagyomány, természet, divat
A fotózás milliók elfoglaltsága, passziója, szenvedélye lett, és a kortárs fotográfiát bemutató albumokban, honlapokon, galériákban és vásárokon találkozhatunk a képekkel, melyeket világunk ihletett. A kínálat a hagyományos képektõl és mûvészi fotográfiáktól egészen a komplex, technikailag sokféle módon készült képeig terjed. Van, olyan fotós, aki drónnal, gépen száll témája fölé, van, aki lehajol a támájához, mert az ott hever, ugye, tudjuk, és van, aki belenyúl a képbe, színez, átrajzol, de a lényeg mindig az, hogy kifejezõ legyen a fotó. Legyen szó a dokumentáló funkcióról, vagy a narratív megközelítésrõl.
 
Márkus László sokoldalú személyiség. Költõ, író, szerkesztõ, könyvkiadó, szenvedélyes fotós, a mûvészet mindennapjainak robotosa, alázatos szolgálója. Életeleme az irodalom, legyen az versírás vagy könyvszerkesztés és fotózás. Megtanulta a mesterség szabályait, nem csak távolról integet a nyelvi és versbéli szabályoknak, meg képkészítésnek.
 
Ebbe a sorba tartozik Márkus László most megjelent fotóalbuma, ami a Magyar Elektronikus Könyvtár sorozatában jelent meg Utcafotók címmel. Az albumba a végtelen idõbõl választott/talált pillanatokat gyûjtötte össze.
 
Márkus ismeri a fotózás különleges szépségeit, ismeri annak csínyját-binyját. Susan Sontaghoz hasonlóan nem annyira a fotó, mint "mûvészet" érdekli, hanem inkább a minden rendû és rangú fotózás. Egyéni látásmóddal figyeli a mindannyiunk elõtt megjelenõ témákat, jeleneteket, arcokat. Megjelennek képein a hagyományok, a természet és a divat is. Néhol a szerkezet ragadja meg a szemét, ilyen a Margithíd, vagy egy-egy impozáns ház, és néhány elsuhanó alak árnyéka. Szereti a tûzõ napot, ahogy megégeti a képet. Aztán sütkérezõ lányokat is látunk, õk olyan bájosak, mint anyáink voltak, amikor a Duna-parti lépcsõkön üldögéltek egyetemi óra, vagy meló után. Képein semmi forradalom. Szívesen mutat be pihenõ bringásokat, szuszogó szerelmespárokat, hiába húzódik a háttérben néhány ágrólszakadt.
 
Egy igazi pesti képpel indul az Utcafotók sorozata. Finom lágy nõi vonalak, csinos lányok vascsövekkel, hídelemekkel (hiedelmekkel?), rakparti rácsok között, a sötétben elbújik Gellért püspök a hegyekkel. Aztán továbbsétálunk.
 
Képein általában egy férfi és egy nõ szerepel, hol sziesztázva egy teraszon, hol híd alá szorulva, vagy átvágva az alagúton. Mintha a szabadság felé mennének, vagy nem.
 
Olyan élõek képei, hogy mi is ott vagyunk bennük, az egyiken észrevettem, hogy hiányzik a Kis Kece Lányom, de aztán megtudom a képen lévõktõl, mikor újra ott vagyok, hogy fél óra múlva megérkezett. Ennyire élõek, világunkban létezõek ezek a fotók, vagy nem.
 
 
Márkus utazásra hív, ahol csend van és szirénhang, szereti a nyugalmat, mint a képén szereplõ öregúr és idõsebb hölgy is. A kapualjakban érzi otthon magát. Az ívek, hajlatok vonzzák, mint mindannyiunkat. Megannyi reflexiót látunk erre.
 
Úgy látom, a fénykép kultúrában betöltött szerepét tartja szem elõtt. Az alkotói fotográfiát mûveli. Nem differenciál,  nem tesz különbséget a stratégiák és/vagy használati módok között. Figyel, keres, néz, lát és kattint.
 
A kép nála sem csak forma és lehetõség a gondolatok pontos megfogalmazására, hanem törekvés is, hogy minden képének legyen igazsága, legyen az egy felismerés, egy állítás világunkról. Nem szenved életundortól, mert van önfegyelme, tudomásul veszi, hogy minden korosztály átformálja a világot. Nekünk ez jutott - mutatják képei. Láthatjuk, ez történik velünk.
 
Mint ahogy költõként, fotósként is elmondhatjuk, hogy szordinós lelkületû. Jól eligazodik a stílus, a képek és a történet Bermuda-háromszögében.
 
A szerzõ így fogalmaz ajánlásában: Az esti szürkületben vén csibész tolja bevásárlókocsijában féltett vagyonát, tökfödõje alól kilógó piszkosszürke haja avult, paroli nélküli tisztiköpenyt verdes. Két tinikorú mama bébipapiról cseveg. A téren kínai srác sakkozva nyeri az aprót - soványka bér ez, ennyi temérdek észért, de néhány balek minden nap horogra akad. 
 
A pincekocsma viharvert ablakán belátni, pár pali s döglesztõ ájer támasztja a pultot. Egy csapatnyi srác hangoskodik a sarkon, ilyentájt indulnak bulizni, nõzni meg inni, vigasz tán - bódulatukat nem drog okozza. A patika rácsát lehúzzák, veszélyes a pesti est, az éjjelnappali boltba sem lehet már betérni, aprócska ablaknyíláson bonyolódik a biznisz.
 
A fotográfia állandóan változik, ezért is nehéz valamiféle örök érvényû definíciót találni arra, mikor, miért és hogyan válik mûvészetté. Javaslom, nézzük az album képeit, bár tényleg nem találunk benne forradalmi eseményeket, de a nyugalom leple feszültségeket takar.
 
Novák Imre
A cikk 2019. március 2-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a FOTÓMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 

 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
  
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2019