vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
IRODALOM
Az élet velejárói mesekönyvben is -
Kulturált szigetek kellenek
Beszélgetés Diószegi Ágnes hódmezõvásárhelyi meseírónõvel, bábszínésszel
A kicsi Ági esténként mindig úgy szenderült el az álmok birodalmába, hogy történeteket faragott, de akkor még nem írta le azokat. Diószegi Ágnes édesanyja nagyon korai halálakor azonban tollat ragadott és elkezdte papírra vetni gondolatait, érzéseit. Az elsõkötetes meseírónõ óvónõképzõt végzett, majd a Szegedi Bábszínházban tanult bábszínészetet, ahol több mint tizenkét évig dolgozott. A bábok új világot nyitottak számára, ahogyan a meseszövés is. Vásárhelyi Színkörösként ismerkedett meg zentai barátaival, majd Recskó Dianával is, aki a kötetét színesítette rajzaival, emelte ki Ági történeteit. 
 
V. V.: Gyermekként melyik mese, hõs fogott meg, ragadta el a képzeletedet?
D. Á.: A nyári szünetekben a nõvéremet nyaggattam, hogy játsszon velem, addig, míg megunta, a kezembe nyomott egy mesekönyvet: ha elolvasok belõle egy mesét, utána játszunk. Én bizony végig kiolvastam az egész könyvet, alig bírtam letenni, annyira magával ragadtak a történetek. És ezekbe a szép történetekbe, vagy a saját magam által kitalált mesékbe próbáltam a társaimat is bevonni. A játszótéren még gonosz boszorkány-, sárkányszerepet is vállaltam, királykisasszonyokat raboltam, majd egy legyintéssel királyfivá változtam, hogy az elrabolt lányokat megmentsem. Mára világossá vált számomra, hogy mindent vállaltam azért, hogy egy-egy mesét el tudjunk játszani. Nemcsak egy, hanem mindegyik mesealak fontos! Igen, nagyon is érvényesnek látszik Boldizsár Ildikó (mesekutató, író, kritikus, esszéista, etnográfus, meseterapeuta - a szerk.) tanítása. Egy-egy történetben minden szerep fontossá válik, segít választ adni egy-egy kérdésre, segít megoldani egy-egy problémát.
 

 
Diószegi Ágnes hódmezõvásárhelyi könyvbemutatóján gyerekeknek mutat be egy Porcicát
 
V. V.: Mire számíthat az, aki elolvassa könyvedet? Néhány hónap már eltelt a Porcicák megjelenése óta. Gondolom, hogy kaptál sok-sok megerõsítést, talán kritikát is. 
D. Á.: A Porcicák nem olyan mesekönyv, amit nyugodtan a gyereked kezébe nyomhatsz. A rázós ügyekbe beletartozik a halál, a születés, a régen volt dolgokra való emlékezés, a házasság, a válás, a mozaikcsalád kérdése, az élet velejárói ebben a mai korban. A könyv lehetõséget ad arra, hogy megismerkedjünk Lencsivel, aki hasonló problémával küzd, mint adott esetben a mi családunk is, hogy azokra a kérdésekre próbáljunk válaszolni a magunk módján, amire Lencsi is kíváncsi. Most már lassan egy év eltelt a könyv megjelenése óta, de még csak pár hete lehet kapni a vásárhelyi könyvesboltokban. Eddig csak azok olvashatták itt Magyarországon, akiket megajándékoztam. Vajdaságban ez sokkal könnyebb, már a kiadó révén is. Ott az Etna Kiadó által megszervezett könyvbemutatóra készülhettem tavaly, amit szintén bábos fejjel oldottam meg. Ott jelent meg kritika a Magyar Szóban és az Újvidéki Rádióban is.
 

 
A meseírónõ könyvével
 
V. V.: Mikor és hogyan eszméltél arra, hogy meseíró leszel? A bábozással is kapcsolatba kerültél. Magad készíted a bábokat?
D. Á.: Soha nem eszméltem rá, hogy én meseíró vagyok. Amikor kisgyermekekre vigyáztam, mindig természetes volt, hogy abban a pillanatban kitaláltam egy számukra érdekes történetet. A mai napig kapok errõl visszajelzést, hogy még emlékeznek rá - ez csodálatos érzés. Gyermekkoromban rengeteg idõt töltöttem a Városi Gyermekkönyvtárban. Sárika néni adta a kezembe az elsõ bábot. Aztán a fõiskolán elkészítettem az elsõ kesztyûs bábomat. A Szegedi Bábszínház bábkészítõjének, Tóth Andreának a munkájába mindig szívesen belepillantottam, de bábkészítést nem tanultam soha. Persze azért én is készítek bábokat, most éppen Enczi Zsuzsannával egy láncmeséhez sok-sok kis babzsák-békát, -farkast, -gólyát.
 
V. V.: Mit gondolsz, a szülõk egyáltalán olvasnak mesét gyerekeiknek?
D. Á.: Most is van olyan szülõ, aki mesét mond, mesét olvas a gyermekeinek, és van, aki nem sokat törõdik ezzel. Vekerdy Tamás, Boldizsár Ildikó, Kádár Annamária és más szakemberek is felhívják a figyelmet a mesehallgatás óriási szerepére. Tudomásul kell venni, hogy a világ változik, fejlõdik, gyorsul. Az olvasás örömének meg kell maradnia! Persze ezt nem segíti, ha egy jól bejáratott könyvesbolt bezár, mert valami más, "fontosabb" dolgot helyeznek elõtérbe. Mint ahogy ez most éppen megtörtént Hódmezõvásárhelyen is, egyre kevesebb kulturált szigetet hagyva a könyveket szeretõknek.
 

  
Nagy figyelemmel kísért interaktív könyvbemutató
 
V. V.: Bizonyára sok történet van még a tarsolyodban.
D. Á.: Vannak még történetek a tarsolyomban, de egyelõre a tisztulás fázisában várakoznak. Hol egyiket, hol másikat veszem elõ, néha külsõ segítséget is igénybe véve, hogy rálássak más szemén keresztül is. Tavaly részt vettem egy drámaíró kurzuson, Eszter szõtte álom munkacímen még mindig a javítgatásnál tartok. Próbálkoztam már novella írásával is, de ezek a történetek még egyelõre fiókban maradnak.
 
Visnyei Ferenc/Visó
Fotók: Beszédes István
A cikk 2018. október 25-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az IRODALOM rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget123, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
 
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2018