vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail - Facebook - Twitter - Skype: napsziget123 - 06-30/520-1428 - H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KULTURÁLIS KÖZÉLET
Reneszánsz hangulat, csillogó gyermekszemek -
Mátyás-nap volt a Magyarság Házában
"Mi tetszett nektek a legjobban?" - kérdezték a szervezõk az egyik távozó osztály kisdiákjait 2018. január 24-én Budapesten a Magyarság Házában. A gyermekek kórusban és egy szóban válaszoltak: "Minden!" Az igazságos Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján valóban sok minden várta õket a Zrínyi utcai Duna Palotában: reneszánsz zene, Mátyás-mesék, kardvívás, íjászat, gyertyaöntés, solymászbemutató - hogy csak néhányat említsünk ezek közül. Az egész napos programon részt vevõ tíz osztály mintegy háromszáz tanulóját szemmel láthatóan igencsak megragadta mindaz a sok élmény, amely a középkorba repítette õket.

Királyválasztás ötszázhatvan évvel ezelõtt

A királyválasztó országgyûlés idejét 1458 januárjára tûzték ki a Pest melletti Rákos-mezõn. Jelöltek bõven akadtak. III. Frigyes német-római császár, akinél a Szent Korona volt, ugyan nem jelöltette magát, de támogatta IV. Kázmér lengyel királyt. A jelöltek között ott volt még Wettin Vilmos thüringiai gróf és luxemburgi herceg, de a magyar országnagyok között is akadtak érdeklõdõk Újlaki Miklós erdélyi vajda és Garai László nádor személyében. E választékos társasággal szemben szinte reménytelennek tûntek Mátyás esélyei, azonban a Hunyadi-tábor egységes volt és számarányban jóval nagyobb. Mátyást támogatták az egyház képviselõi, a jelentõs számban megjelent köznemesek és nem utolsósorban nagybátyja, Szilágyi Mihály, aki nagy döbbenetet keltett, amikor tizenötezer katona kíséretében jelent meg az országgyûlésen. A két tábor között akkora volt az ellentét, hogy az országnagyok jobbnak látták a budai várban gyülekezni. Közben Szilágyi Erzsébet - Mátyás édesanyja - az ellenzék táborában is megtalálta a gyenge láncszemet. Garai László hajlandó volt Mátyást támogatni, amennyiben megtarthatja a nádorságot és Mátyás eljegyzi a lányát, Annát. A hosszas tárgyalások egyre türelmetlenebbé tették a tömeget, amit csak tetézett a tél dermesztõ hidege. Közben a Duna befagyott és a budai oldalra átözönlött tömeg olyan nyomást gyakorolt az országnagyokra, hogy végül áldásukat adták Mátyás megválasztására. A Duna által egybekötött Pest és Buda lakosságának örömünnepe közepette az országgyûlés 1458. január 24-én kikiáltotta Mátyást királynak. A Hunyadi-tábor nagy gyõzelme volt ez, hiszen sem Mátyás, sem a Szent Korona nem volt az országban, mégis új királya lett Magyarországnak (vö.: Lupescu Radu: Mathias Rex).

Ötszázhatvan évvel késõbb: interaktív idõutazás

Ötszázhatvan évvel a királyválasztó események után a Mátyás király Emlékév megszervezését koordináló Magyarság Háza rendhagyó, interaktív idõutazásra várta a felhívására elõzetesen bejelentkezett iskolai osztályokat a Zrínyi utcai Duna Palotába. A Budapest V. Kerületi Hild József Általános Iskola, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zenemûvészeti Szakgimnázium, valamint a Budapest V. Kerületi Szent István Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvû Általános Iskola mintegy háromszáz diákja, csoportonkénti beosztásban, igen színes reneszánsz kavalkádon tett kirándulást a középkorba. A szigethalmi Õskultúra Alapítvány - Emese Park, illetve a Balaton-felvidéki Sport és Szabadidõ Egyesület korabeli viseletekbe öltözött szereplõi felfedték a kardvívás, az íjászat, rejtelmeit, de fellebbent a fátyol a gyertyaöntés titkairól is. A budapesti Tabulatúra régizene-együttes korabeli hangszereken a kor zenei világát idézte meg, és hozzá hasonlóan a Kakasdról érkezõ Sebestyén István bukovinai székely népmûvész Mátyás-meséit is nagy tapssal köszönték meg a Magyarság Háza kis vendégei. A gazdája kezén békésen üldögélõ sólyom pedig már puszta jelenlétével is maga köré csalogatta a nebulókat, akik közül nem egy kislány a copfjában sólyomtollal szaladgált a különbözõ foglalkozások között, ameddig még tehette. "Mindenki mindent szeretne még egyszer kipróbálni, annyira tetszik nekik" - jegyezte meg Fehér Judit, a Hild József Iskola tanítónõje, és az õ arca is sugárzott, amikor elmondta, milyen nagy elragadtatással fogadták a gyerekek mindazt, ami ezen a Mátyás-napon a Magyarság Házában várta õket. "Nagyon elégedett mindenki, látszik az arcukon is, hogy teljesen fel vannak dobva és pörögve, mosolyognak, élvezik. Nagyon köszönjük ezt a lehetõséget" - fejezte ki örömét és háláját a pedagógus. Tanítványai, miként a programon részt vevõ többi gyerek nagy többsége is, kisiskolás, õk leginkább a mesékbõl ismerik Mátyás királyt, de a késõbbi tanévekben, amikor majd a történelemkönyvük lapjain is feltûnik elõttük az igazságos uralkodó, bizonyára visszaidézõdik majd bennük ennek a január huszonnegyedikének minden élménye és csillagos ötösre felelnek, illetve írnak majd dolgozatot abból a leckébõl.

Kép és szöveg: Varga GabriellaTabulatúra régizene-együttes (Budapest)


Sebestyén István bukovinai székely népmûvész (Kakasd)


Diákok a Mátyás-napon


Sólyom és gazdája


Íjászat is volt - és még sok érdekesség, ami közel háromszáz gyermek számára
felejthetetlenné tette ezt a napot

A cikk 2018. január 31-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KULTURÁLIS KÖZÉLET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget123, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

a Magyar Mûvészeti Portál
 
 

Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mail - Facebook - Twitter - Skype: napsziget123 - 06-30/520-1428 - H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017