vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail - Facebook - Twitter - Skype: napsziget123 - 06-30/520-1428 - H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ZENE
Lord: Negyvenöt év a rock jegyében
"Élete valahol véget ért, a szíve már nem dobog..." - aki szereti a magyar hard rockot, ezt olvasva minden bizonnyal már dúdolja is a dallamot, majd rávágja: ez bizony a Vándor! Méghozzá a legismertebb, egyben az elõadó zenekar repertoárjában legrégebb óta hallható nóta, amit olykor még rádiók is játszanak, a hasonló stílusú amatõr bandák pedig szinte biztosan elõadnak. Nem csoda, hiszen a zenekart fiatalok és öreg rockerek egyaránt ismerik. Idén 45 éves, és mindmáig töretlenül népszerû a Lord!

Hogy miként kezdõdött? 1972-ben Vida Ferenc basszusgitáros és Sipõcz Ernõ énekes találkozásából - ma már sajnos mindketten az égi színpadot szántják - megszületett a Lord. Az elsõ dal, a Rakétamotor 1978-ra datálódik, a Lord együttes himnuszának is nevezett Vándor pedig a '80-as évek elején íródott. Tagcserékben nem szûkölködött a zenekar az évek során; ezek közül talán a legfontosabb az volt, amikor 1982-ben Sipõcz Ernõ helyére Pohl Mihály érkezett. Az õ hangja máig védjegye a zenekarnak, neki köszönhetõ a kõkemény és a dallamos stílusvilág egyedülálló ötvözete. Elsõ albumuk, a Big City Lights érdekes módon nem Magyarországon, hanem Ausztriában jelent meg, 1985-ben. 1986-ban látott napvilágot elsõ magyarországi kislemezük, az Akarom õt! - Tépett álmok, amely óriási sikert aratott. Népszerûségük egyre nõtt: sorra alakultak az országban a Lord-klubok, Kozma Gábor jóvoltából pedig könyv is íródott róluk.
 


A hõskorszak után az elsõ hazai nagylemezre (Szemedben a csillagok) 1988-ig kellett várni.  Ezt azóta több mint tucatnyi követte - volt köztük válogatásalbum és koncertlemez egyaránt. Nyertek azóta jó néhány rangos szakmai kitüntetést, ugyanakkor azt mondják, számukra a legnagyobb elismerés a közönség szeretete. Érdekes, hogy töretlen népszerûségük ellenére a zenekar a mai napig nem kedvence a médiának. Hogy miért? Nem tudni, de úgy tûnik, ez a csapatot nem is igen zavarja: Horváth István menedzser szervezõmunkájának köszönhetõen e nélkül is 60-70 koncertjük van évente, nagy részük telt házas és kivétel nélkül mindegyik fantasztikus hangulatú. Pohl Mihály egyszer, egy fellépésük elõtt azt nyilatkozta nekem, számukra nincs kis és nagy koncert, õk ugyanúgy játszanak egy pár százas lélekszámú község falunapján, mint egy sportcsarnokban. Aki - mint jómagam - részesült abban a szerencsében, hogy sokszor láthatta-hallhatta õket a színpadon, igazolhatja, hogy ez csakugyan így van.

A (jelenleg Pohl Mihály - ének, Erõs Attila - gitár, Apró Károly - basszusgitár, Gyurik Lajos - dob és Beke Márk - billentyûs hangszerek felállásban játszó) Lord a 45. születésnapot Budapesten a Papp László Sportarénában köszöntötte. Két és fél órás (!) koncert, felejthetetlen hangulat, hihetetlen tömeg és egy új album, a Lord 45 tette ezt különösen emlékezetessé a rajongók számára. Az új nótákat meghallgatva kétségtelen: a zenekarban még ennyi idõ után is van lendület! Hogy ezt meddig lehet ekkora erõbedobással csinálni, az a jövõ titka - mindenesetre Isten éltesse sokáig a zenekart!

Hard rock és költészet
Versforgácsok - így hívta dalszöveg-ötleteit a Lord zenekar néhai dalszövegírója, Balogh József nagysimonyi költõ-tanár a Lord rock-sztori címû kötet tanúsága szerint. A zenekar sikerének egyik titka az, hogy dalszövegei a többkötetes poéta jóvoltából elütöttek a hazai rockmezõnyben megszokottaktól: gyakran használt költõi képek, elgondolkoztató fordulatok teszik õket egyedivé. Az új lemezre már a zenekar tagjai, illetve Nyerges Attila (Ismerõs Arcok) írtak szövegeket, Balogh József ugyanis 2011-ben távozott az élõk sorából - de amíg a zenekar színpadon áll, dalai továbbélnek.

Koncertfotók: Szabó Imre
A zenekar hivatalos oldala: www.lordzenekar.hu
Az új lemez nyitószáma, a Hargita: https://www.youtube.com/watch?v=rfJBHK9MN-4

Szabó Imre
A cikk 2017. december 2-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a ZENE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget123, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

a Magyar Mûvészeti Portál
 
 

Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mail - Facebook - Twitter - Skype: napsziget123 - 06-30/520-1428 - H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017