vissza a főoldalra

ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 

Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KÉPZÕMÛVÉSZET
Saját köreinken túl
Horváth Zoltán kiállításáról
Sok minden történik körülöttünk, valamire odafigyelünk, valamire nem. Az igazán fontos dolgok próbálnak titokban maradni. A háttérben lejátszódó folyamatok határozzák meg életünket, a helyszín ugyanaz, a szereplõk változnak, míg a beavatottak csak mosolyognak... – ezzel a bevezetõvel fogad minket Horváth Zoltán a Szimplakertben megnyílt Titkos Varázslótalálkozó címû kiállításán.
 
Budapest szívében, a Kazinczy utcában, a bulinegyedben, illetve a kultúra utcájában található a Szimplakert elnevezésû exbérház. Az egykori középosztálybéli lakók helyett és a földszinten mûködõ üzemek után fiatalok foglalták el az üresedõ, lebontásra ítélt házat, amelyet civil összefogással megmentettek a lerombolástól. Óvásuk eredménnyel járt, újjászületett a terület, és most Pest egyik kuriózumaként keresik fel a külföldiek és a magyarok délutántól reggelig, illetve hétvégenként a termelõi piacát. Egymásra csúsztatott korok tárgyai teszik mesebelivé ezt a házat is, mert a környéken ebbõl a szokásból, udvar- és szobabelsõ elrendezésbõl, stílusból divat, illetve szokás lett.
 
Az alaphelyzet az, hogy az egész ház egy vendéglátóhely. A berendezés már önmagában is izgi. Székek, néprádiók, egykori feliratok, bolhapiaci csecsebecsék, kanapék, fotölyök, priccsek, sámlik, kerevetek, hokedlik, komódok, asztalok, iskolai padok, ugrószekrények várják a szórakozni vágyó úri közönséget, és adnak otthont Horváth Zoltán festményeinek. Itt minden színes. A képeket falfirkák, ábrák, szövegek veszik körül. Horváth Zoltán a részletezés mestere. Legyen az egy arcról leolvasható sorsminta, vagy városi épületek díszeinek íve, hajlata, vagy az elõttük tébláboló vagy haladó figurák egy-egy gesztusa. Nála nagyon jól csúsznak a színek, mutatva a tér tágasságát, de foltjai jól le is tudnak ülepedni, kis folyókat, csatornákat képezve egy-egy nagyváros utcáján, vagy valahol egy országúton a sivatagban. Olyan messzire visz minket, hogy rálátunk a tájra, látjuk a város és környéke részleteit, hol madár alakú hajóról, hol hal alakú léghajóról.
 
Horváth Zoltán: Nílus völgye
Horváth Zoltán: Nílus völgye
 
Horváth Zoltán tanárember, aki a közigazgatásba is tett kitérõt, de leginkább a gyerekek között érzi jól magát, szereti, ha együtt festenek, és megbeszélik, miért szép egy-egy festmény, szobor, és mivégre vagyunk a világon.
 
Világunk, környezetünk filmkockáit festi, rajzolja. Õ is a hetvenes évek ûrgenerációjához tartozik, õ is az elektronikusan vezérelt, mozgatott világ alakja. Õt is örökre rabul ejtették a robotok, az ûrlények. Õ is a képregényekben szereplõ emocionális szuperhõs-comicsok, és a Gyûrûk ura világában jár-kel otthonosan, ahol bármikor elõugorhat egy rajzfilm- vagy képregény-figura, hiszen bárkivel bármi történhet, hiszen mindig rendelkezésre áll egy csodálatos autóbusz, amellyel bárhová elmehet, hogy egy mágikus, misztikus utazásról hozzon nekünk képeket.
 
Horváth Zoltán: Secret wizard meeting
Horváth Zoltán: Secret wizard meeting
 
Számára ismert kulturális közegben állított ki Horváth Zoltán. A sokszínûség az igazi közege. Szívesen mutat nekünk keleti tájakat, japán várost, aztán amerikai utcákat, hegyeket, kanyonokat hosszú országutakkal, hátha mi is odakívánkoznánk, hátha ott maradnánk, ha már õ visszajött az amerikai álomból.
 
Horváth Zoltánt az érdekli a legjobban, hogy ellásson a földtõl az égig, egyik dologtól a másikig, egyik várostól a másikig. Érti a képzõmûvészeti ábrázolás legfontosabb eszközét: az illúziókeltést. Szemügyre veszi a földi világot, és ahol nem elég szép, átfesti. Nem idealizál. Életünk tájaival, tárgyaival egyszerû õszinteséggel játszadozik, sehol semmi borzalmas, néhány szomorú lánypillantást leszámítva. Képei világában erre-arra járunk. Világok közt lépegetünk.
 
Belépve a házba, a tárlatra, ne gondoljunk valamiféle múltba menekülõ, nosztalgikus vágyakozásra. Nincs itt semmi, ami a komcsi világ visszasírásáról szólna, inkább a jövõrõl szól itt az élet, és a szabadságról, mert untig elég, ha az idõjárás viszontagságainak ki vagyunk szolgáltatva.
 
A Szimplakert védjegyévé váltak a Horváth Zoltán mûvészetéhez közelálló alkotók. Itt otthonra leltek a vén falak romos szobáiban, gangján, udvarán.
Novák Imre
A cikk 2017. november 10-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KÉPZÕMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget123, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

a Magyar Mûvészeti Portál
 
 

Magyar Mûvészeti netLexikon nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017