vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ZENE
Fehérváry Lilla elõadómûvész
és Kátai Zoltán énekmondó Innsbruckban
Rendhagyó napok voltak május 5-én és 6-án nemcsak az innsbrucki és környékbeli magyar gyerekek és felnõttek, de a hozzájuk Magyarországról érkezõ mûvészek életében is, hiszen röpke néhány óra leforgása alatt három különleges zenés-irodalmi találkozást élhettek át együtt. Fehérváry Lilla elõadómûvész és Kátai Zoltán énekmondó a magyar anyanyelvi oktatás gimnazista csoportjának pénteken délután rendhagyó irodalom- és történelemórát tartott, este pedig a Magyar Házban a felnõtteknek nyújtott át széles repertoárjából egy csokornyi énekelt verset. Szombaton reggel a magyar anyanyelvi oktatás alsó tagozatos diákjait és a Bóbita Gyermekcsoport családjait örvendeztették meg egy zenés-mesés elõadással. E három rendezvény egyben a Kõrösi Csoma Sándor Program 2016/2017-es programévének innsbrucki záróesemény-sorozata volt.
 
A "Magyar szót és égre kéket" elõadáscím, amely az elsõ két rendezvény meghívóján állt, magában hordozta mindazt a vágyat, amit elõdeink a történelem vérzivataros századain át, háborús, forradalmas, elnyomásos, kitelepítéses, kényszermunkatáboros küzdelmeik idején érezhettek és megfogalmazhattak, de magában hordozta azt az óhajt is, amit mi, az anyaországban élõk kívánhatunk a világ távolabbi pontjain élõ honfitársainknak: hogy egyéni és közösségi életükben maradjon meg mindig a magyar szó, valamint hogy nemzetünk felett, ha jönnek is gomolygó felhõk, de azok mindig oszoljanak el és legyen kék az ég. Ennek megfelelõen az Antalóczy Izabella vezette gimnazista csoport diákjainak tartott mûsorát Fehérváry Lilla és Kátai Zoltán históriás énekekkel kezdte. Balassi Bálint legismertebb mûveinek felcsendülése után Ilosvai Selymes Péter Toldi Miklós-történetérõl és történetébõl is hallhattak a tanulók, amely Arany Jánost Toldi-trilógiájának megírására ihlette. Kátai Zoltán utóbbiból is mutatott egy rövid énekelt részletet. Fehérváry Lilla moldvai csángó népdalokkal ismertette meg a fiatalokat, és természetesen nem maradtak ki a mûsorból a magyar líra olyan gyöngyszemei sem, mint József Attila Áldalak búval, vigalommal címû verse vagy a közelgõ anyák napjára tekintettel Weöres Sándor Anyámnak címû gyönyörû költeménye. A tanteremben két olyan diák is jelen volt, akik a megelõzõ napon több órás magyar, az adott napon pedig ugyancsak több órás angol érettségi vizsgát írtak. Schenk Éva és Csonka Szabolcs, noha nagyon-nagyon fáradtak, kimerültek voltak, szívesen fogadták a magyar irodalom és történelem világába énekkel, lant, koboz és ütõgardon hangszerekkel kalauzoló elõadást. A mintegy másfél órás rendhagyó óra végén, amikor a diákok kérdést tehettek fel a mûvészeknek, azt kérdezték tõlük: mikor jönnek legközelebb... "Csodálatos volt az elõadás, teljesen magával ragadott minket, szívhez szóló volt és elhozott nekünk egy kis darab Magyarországot. Viszont felkeltette a honvágyam, és amikor ott ültem és hallgattam - amit órákig meg tudtunk volna tenni -, tudatosult újra bennem, milyen csodálatos és gazdag a kultúránk és mennyire szerencsések vagyunk ezért" - ezek pedig Antalóczy Izabella tanárnõ benyomásai és gondolatai voltak…
 
 
Fehérváry Lillát és Kátai Zoltánt május 5-én, pénteken este az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrumban - ismertebb nevén: Magyar Házban - a szokásos klubest keretében is köszönthettük. Jelen volt Nagy Frigyes, az Innsbrucki Magyar Egyetemisták és Akadémikusok Szövetségének (IMEASZ) elnöke, Szabados Péter, a Magyar Diákotthon és Kultúrközpont Egyesület elnöke, Hanák Beatrix, az IMEASZ pénztárosa és a magyar szentmisék liturgiafelelõse, Nagy-György Attila Dél-Tirolból az innsbrucki katolikusokat is ellátó lelkész, a programok elõkészítésében sokat segítõ Schenk Angyalka, a 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat, a NeveNincs Csoport, az Innsbrucki Magyar Irodalmi és Népdalkör, valamint az Innsbrucki Magyar Hölgyek Csoportjának a vezetõje. Velünk tartott több cserkészcsalád is, köztük Csonkáné Simon Ildikó és Orosz Gabriella cserkészanyukák. A 13 éves Horváth Bence cserkész ott volt a délutáni rendhagyó irodalomórán is, és annyira tetszett neki, hogy elhívta édesanyját, Horváthné Vajdics Mariannt, és öccsét, Horváth Bertold Botondot az esti elõadásra is. Mayrhofen-bõl Nagy Katalin, a wörgl-i magyar kisdiákokat oktató pedagógus is eljött párjával, Szentgyörgyhegyi Ferenccel - és csatlakoztak hozzánk még sokan mások is. Nagy Frigyes megnyitószavai után a díszteremben vallásos énekek, vidám, a közönséget is bevonó bordalok és lelkesítõ katonadalok is felcsendültek, és természetesen itt is hallhattunk többet a magyar költészet gyöngyszemeibõl. A fényes nap immár lenyugodott címû esti ima Kátai Zoltán elõadásában csodálatos befejezése volt az estnek, bár mi tagadás, a két mûvészt szívesen hallgattuk volna még körülbelül hajnalig. Legvégül Petõfi- és Kõrösi-ösztöndíjasként Balogh József Mit kívánok címû versével búcsúztam el a tiroli magyaroktól, majd minden jelenlévõnek átadtam a Kaláka-Club 2017-es évkönyvét, amelyben a tavalyi ausztriai magyar rendezvényekrõl szóló beszámolók között több innsbrucki is szerepel. A mûsor után Nagy Frigyes azt emelte ki, hogy nem lehetett távolságot érezni a zenészek és a közönség között. A mûvészek közvetlensége mellett bizonyára a publikum megénekeltetése tette, hogy úgy érezhettük, magunk is részesei vagyunk a pódiumon történteknek.
 
 
Május 6-án, szombaton reggel 9 órakor már javában gyülekeztek a tiroli magyar anyanyelvi oktatás alsó tagozatos diákjai és a Bóbita Gyermekcsoport családjai az innsbrucki Magyar Házban, Parrainer Márta pedagógus és Rupert-Csonka Kata, a Bóbita Egyesület elnök-helyettese pedig már szintén ott tüsténkedett az elõadás helyszínén, hamarosan kezdõdött ugyanis az "Egyszer a Nap felragyog, így várjuk a holnapot" címû zenés-mesés elõadás. Nagy örömünkre Kausz Gyöngyi Bóbita-alapító is eljött férjével, Krisztiánnal és gyönyörû ikreikkel, s úgyszintén körünkben volt Majer-Müller Zomilla néptáncos, oktató és koreográfus is Maximilian kisfiával és Emili kislányával. Parrainer Márta bevezetõszavai után ismét egy Balogh József költõtõl származó, ezúttal kifejezetten gyerekeknek szóló verset idéztem, az Útravaló címût: "Adjon Isten jó napot, / holnaptól meg jobb napot! / Verssel jöttem, itt vagyok, / jégpáncélon fény vacog, / de kezemben csillagok! / Ajtót nyiss rám, ablakot,  / tárd ki a szót, hallgatok. / Egyszer a Nap felragyog, / így várjuk a holnapot: / ADJON ISTEN JÓ NAPOT!" A gyerekek rácsodálkoztak a lant, a koboz és az ütõgardon hangszerekre, az elõadás során pedig egyszer csak a zenészek mellett találták magukat: szereplõivé váltak a történetnek. Fehérváry Lilla énekelt és mondott meséjének középpontjában egy moldvai csángó asszony állt, aki a fateknõbõl és a fakanálból ütõgardont készített, hogy azzal az egyre többet furulyázó urát kísérhesse és a tempót diktálhassa! Amikor az urát elvitték katonának - no, ezt az életeseményt itt Kátai Zoltán katonadalokkal mutatta be -, a szomorú asszonyt a gyermekei cipócskák, kiflicskék, kalácskák sütésével vidámították fel. A gyermekeket is bevonó kenyérsütési, majd kenyérelkészülési jelenetek nagy derût keltettek a teremben és a kicsik nagyon élvezték. S mit ad Isten, a frissen sült kenyerek és kalácsok illatának terjedésekor egyszer csak kopogás hallatszott a mesebéli ház ajtaján: a katonaapuka hazaérkezett, a család felett a Nap felragyogott! A népdalokat, gyerekdalokat is meg-megcsillantó mûsort Kátai Zoltán a Tavaszi szél vizet áraszt egy kevésbé ismert változatával zárta. A szûk órácska úgy elröppent, hogy észre sem vettük, de a különlegesen szép énekhangokra, a ritkán látott hangszerekre, a Gyertek haza ludaimra és a többi dalra, no meg a közös játékra még sokáig emlékezni fogunk. Zárószavaiban Parrainer Márta elmondta: Innsbruck messze van Magyarországtól, ezért ritkán jutnak el hozzájuk onnan érkezõ mûvészek, elõadók. Nagyon örült a mostani lehetõségnek, és annak, hogy a mindössze egy hét alatt elõkészített programra ilyen sokan eljöttek. "Most is bebizonyosodott, hogy a szülõkre mindig számíthatok" - jegyezte meg a magyar oktatás innsbrucki alsó tagozatos csoportjának pedagógusa.
 
 
Május 6-án Innsbruckban közel a délidõ felé egészen nyárias volt a meleg és tiszta a levegõ: zavartalanul eljuthatott a tekintet az Alpok havas hegycsúcsaiig. Éppen olyan volt, amilyennek óhajtottuk: mindenünnen magyar szó hallatszott, az égre kék került, a Nap felragyogott. Maradjon is így!
 
 
Varga Gabriella
a Kõrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa (Ausztria)
  
Forrás:
www.korosiprogram.hu
A cikk 2017. május 11-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a ZENE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017