vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ZENE
Bemutatjuk Antal Sándor brácsamûvészt
Antal Sándor Csíkszeredában született és középiskolai tanulmányainak befejeztéig ott is élt és tanult. Édesapja is zenész lévén, hamar kezébe vette a hegedût és ez ki is jelölte számára jövõje útját. Felsõfokú tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte 2000-2005 között, brácsa szakon. Röviddel azután Nagyváradra került az Állami Filharmóniához, ahol öt évet játszott. Adott ponton azonban úgy érezte, hogy szeretne szakmailag továbbfejlõdni, világot látni és elment egy évre Hollandiába tanulni a neves Schiffer Ervin brácsamûvészhez. Eközben ismerte meg a Bécsben élõ Haffner Eszter hegedûmûvészt és rajta keresztül Herbert Kefer professzort, s már nem is volt kérdés számára, hogy tanulmányait hol folytatja: a Gráci Zenemûvészeti Egyetem felsõlövõi (Oberschützen-i) Intézetében, Herbert Kefer professzor tanítványaként. "Herbert Kefer tanár úr - aki nem mellesleg a bécsi Artis Quartett brácsása - számomra a legjobb választás volt. Rengeteget tanultam tõle" - mondta el lapunknak a hangverseny után Antal Sándor. A fiatal mûvésztõl megtudtuk azt is: ausztriai egyetemi évei alatt többször visszajárt koncertezni Erdélybe, Romániába, de közben járta Európát is és gazdagította zenei világát. 2008 és 2015 között a németországi Philarmonie der Nationen tagja volt, 2015 szeptemberétõl pedig a Brnói Filharmonikus Zenekar brácsa-szólamvezetõje. Életének jelenlegi színterei tehát Ausztria, Csehország és Erdély, egyidejûleg. Mesterszakos diplomáját a Gráci Egyetemen ez év szeptemberében fogja megszerezni. 

Antal Sándor

Kurtág György, Robert Levin, Erdélyi Csaba, Marius Ungureanu, Schiffer Ervin, Haffner Eszter, Razvan Popovici, Roland Daugareil és Herbert Kefer által, akik alapvetõen befolyásolták zenei világát, Antal Sándor olyan összetett mûvésszé vált, aki zenekari muzsikusként, kamarazenészként és népzenészként egyaránt megállja a helyét.

Az ausztriai magyar közönség legutóbb 2017. március 29-én, Mindszenty József bíboros-hercegprímás születésének 125. évfordulójának napján láthatta, illetve hallhatta õt, Bécsben a Pázmáneum dísztermében. Az ünnepi hangversenyen - melyen a neves zenész-tanár, Prof. Herbert Kefer is jelen volt - Antal Sándor mellett két fiatal tehetség, Eva-Maria Radl és Dunja Stefanovits brácsajátékát is meghallgathattuk. Zongorán Maria Vigilante kísérte õket. Max Reger: 1. és 4. tételek az elsõ brácsa Szvitbõl g-mollban; Johannes Brahms: Esz-dúr Szonáta brácsára és zongorára; Antonin Dvorak: h-moll Csellóverseny brácsa-átiratban, 1. tétel; Matthias Rüegg: Veni, vidi, vici brácsára és zongorára; valamint Bartók Béla: Brácsaverseny mûvei hangzottak el. Bécsbe érkezésekor Antal Sándor egy ideig a Pázmáneum lakója volt, innen ered kapcsolata az intézettel. Mint mondta, nagy örömmel jött vissza társaival együtt ezen az estén e patinás falak között e jeles alkalommal koncertet adni.

Reméljük, a jövõben is visszatér még e patinás falak közé, megörvendeztetni koncertjével a bécsi közönséget. Addig is sikeres mesterdiploma-szerzést kívánunk az Európa-szerte ismert mûvésznek!

Varga Gabriella
a Kõrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa (Ausztria)
A cikk 2017. április 7-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a ZENE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

a Magyar Mûvészeti Portál

 
Magyar Mûvészeti netLexikon nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017