vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
NÉPMÛVÉSZET
Vissza kell térni ismét a Szemhez és a Kézhez
"Fölszállott a páva" mûsorsorozat arra az elhatározásra késztetett, hogy a mûsor összetételén kívül egy másik irányból közelítsem meg a még meglévõ népmûvészetet.
 
Az igazság, hogy a mai gyerekek mások, felkészültebbek, tudatosabbak, hihetetlen információáradatban élnek, határozottan kezelnek mindenféle kütyüt. Ezáltal elméleti tudásuk bõvül, sok-sok mindenrõl tudomást szereznek a világból, szokásokról, de kevés azoknak a száma, akiket a néphagyomány múltja és jelene érdekel.
 
A mûszaki fejlettség, automatizálás, az informatika háttérbe szorította a mesterségek tanítását, a kézmûvességet, a tájegységek szerinti népmûvészeti kultúrák szépségét, jelentõségét.
 
Ha a nagy Magyarország térképét nézzük, a népmûvészet bástyái a területi felosztás szerint: Felföld (palócok) székelyek, kalotaszegiek, alföldiek, dunántúliak, Tiszahát, Szamoshát díszítõmotívumainak máig megõrzött irodalma van.
 
A népmûvészek által különbözõ anyagokból elõállított díszes tárgyak neked, faludnak, hazádnak értékes kincsei lehetnek. Készülhetnek fából, nádból, sásból, csontból, szaruból, különbözõ növényi eredetû anyagokból, bõrbõl.
 
Válassz ki a sok közül azt az anyagot, amelyik számodra elfogadható, amibõl kezdõként könnyebb, egyszerûbb tárgyat tudsz készíteni, díszíteni.
 
Ha ismerõseid között van, aki már tapasztalatokkal rendelkezõ népmûvész, kérd a segítségét, ne engedd meg, hogy tudását az elmúlással magával vigye. Az igazi lelkiismeretes díszítõ népmûvész az, aki tudását önzetlenül átadja a gyerekeknek azért, hogy nekik könnyebb legyen.
 
Tudásodat ne vidd magaddal!!!
 
Az utóbbi 25 évben a szakmai oktatásra hivatott mesterek száma minimumra csökkent. A falvakban élõ, hagyományokat ápoló népmûvészektõl még lehet tanulni. A falu a kultúra egyes területein jobban meg tudja õrizni a jellegzetesen magyar vonásokat. A tájházak gyûjteménye is errõl tanúskodik.
 
A falu házaiban, helyiségeiben még mindig lehet alkotni, kopogtatni, a tömbházak erre a célra alkalmatlanok. Az a munka, amit szeretettel, szórakozásból végzel, lehet, hogy egy idõ után pihentetõ szórakozást biztosít, amelyhez barátaid is bekapcsolódhatnak.
 
Gépi termékek értéke háttérbe szorul, ha a szem és a kézügyesség társul. De ne felejtsd el, mindent meg kell tervezni, nélkülözhetetlen a rajz, csak türelemmel, akaraterõvel lehet szépet, értékeset alkotni, a ráfordított idõt ne sajnáld! A te munkád egyedülálló a világban.
 
A fent említett anyagok közül a fa faragását és az ahhoz használt szerszámokat szeretném bemutatni. Fúró-faragó emberek az ország minden területén élnek. Faragáshoz használható fák: diófa, cseresznye, körte, jávor. Ezek a legismertebbek. Tûzifaként is elõfordulnak, gyümölcsfák cseréje is sok értékes anyagot kínál. A fa csak akkor használható, ha teljesen kiszáradt, ellenkezõ esetben repedezik, vetemedik, az elkészült munkád értéktelenné válik. Fából készült tárgyak: fûzfasíp, furulya, nádsíp, több nádsíp összekapcsolva: szájharmonika. Lehet citera, írott bot, kopja és még számtalan díszes tárgy. A faragáshoz szükséges szerszámokat általában maga a faragó, gyermek esetében a szülõ alakította ki törött kasza ormából, törött sarlóból, szénaforgató villa ágából, esernyõ drótjából és minden olyan, értékét vesztett acélból, ami faragó bicskaként, késként, vésõként használható volt a kialakítás, nyelezés és élezés után. A faragáshoz olykor segédanyagként gyurmából mintáztak vagy burgonya hasábján gyakorolták a kopja faragáshoz szükséges motívumokat (tulipán, csillag). 
 
Ballagó diákok élményeiket gazdagíthatják a maguk által elkészített tárgyakkal. 
 
Ballagó diákok kezébe tarisznya kihímezve a lányok által, a tarisznyába a fiúk által méretarányosan faragott kopja, a szülõk által a tarisznyába helyezett hamuba sült pogácsa. - a mesének vége, éretté vált a diák.
 
Egy pár mondatban beszélnék egy keveset a munkáról, annak szükségérõl. A munka rendszerint figyelemösszpontosítást igényel, megakadályozza a gondolatok elkalandozását. 
 
Ha van választási lehetõséged, csak olyasmivel foglalkozzál, amit boldogan csinálsz.
 
Az utóbbi idõben a fiatalság a passzív szórakozás rabjává vált. Bulik, rendezvények, okostelefonok, üres szavak, mondatok, elfecsérelt idõ, a munkáról kevés szó terjed.
 
A világ tele van érdekes tennivalókkal, fel kell fedezni és élni a lehetõségekkel, határozottság, rugalmasság szükséges. Az unatkozásra nincs mentség! A munka is lehet élvezetes, szórakoztató, elõnyös és anyagiakban bíztató. 
 
Visszatekintve a múltba, a temetõkbe járva bámulom, fotózom és olvasom a vén kopjafák történetét.
 
2017. február
Imecs László nyugdíjas oktatómester
A cikk 2017. február 22-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a NÉPMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 

A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 

Magyar Mûvészeti netLexikon nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017