vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ZENE
Bemutatjuk a zalaegerszegi
Harangláb Népzenei Együttest
A Harangláb Népzenei Együttes 1985-ben alakult Zalaegerszegen. Korábban a Zalai Táncegyüttes kísérõzenekaraként már mûködött, de önálló nevét ekkor vette fel. Alapító tagjai: Schreiner Jenõ prímás, zenekarvezetõ, Szíjj Ferenc másodprímás, Kocsis Csaba kontrás és Pál Éva nagybõgõs. Késõbb más zenészek is megfordultak az együttesben tagként vagy kisegítõként. Az alapítók közül mára már csak a zenekarvezetõ maradt. A ma trióként mûködõ csapat jelenlegi felállása - amellyel több mint húsz éve muzsikálnak  így együtt: Schreiner Jenõ zenekarvezetõ prímás (hegedû, ének, nagybõgõ, dob), Kovács Péter (három- és négyhúros brácsa, hegedûkontra, furulya, duda) és Varga Zoltán (nagybõgõ, ütõgardon, tekerõlant, ének, koboz, háromhúros brácsa).

A zenekar fõ profilja az autentikus hangszerfelállású magyar népzene hagyományhûségre törekvõ elõadásmódja, amelybe a teljes magyar nyelvterület népzenei dialektusai beletartoznak. Különösen is szívügyüknek érzik szûkebb pátriájuk, Zala megye folklórkincsének ápolását, id. Horváth Károly és Vajda József gyûjtéseire támaszkodva. Mindezt önálló koncertzenekarrá válásuk után, kezdetben elsõsorban néptáncegyüttesek és népdalkörök - több mint ötven csoport, köztük a zalaegerszegi Zalai és a KISZÖV, a zalaszentgróti Arvisura, a zalakarosi Karos, a zalalövõi Bujka, a lenti Kerka, a keszthelyi Georgikon, a marcali Baglas Fundamentum, a tapolcai Batsányi és a Kinizsi, a gyenesdiási Gyenes, a Muravidék és a lendvai Lindau táncegyüttesek, továbbá Siófok, Zánka, Balatonszentgyörgy, Göcsej, Fonyód, Badacsonytördemic, Karcag, Mezõberény, Zalaszentgyörgy és a szlovéniai Szentlászló néptáncegyüttese - zenei kíséretével tették, majd egyre több önálló, koncert jellegû felkérést is kaptak és ezzel megkezdték saját fellépéseiket, táncházakban muzsikálásaikat, kiállítás-megnyitókon, hangszerbemutatókon és más rendezvényeken való közremûködésüket.

A hivatását kiválóan, sokszínûen és változatosan ellátó együttes a népzene mellett magyar nóták, csárdások, keringõk, foxok és operettslágerek bemutatását is vállalja. A több mint három évtized során szívesen mûködtek közre színházi produkciókban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, így a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Csárdáskirálynõ, az Úri muri, a Marica grófnõ, a Liliom, az Indul a bakterház, a Csíksomlyói passió és a Parasztopera darabokban. Olyan neves mûvészekkel léptek színpadra, mint Nemcsák Károly, Kaszás Géza, Szõke Zoltán, Egervári Klára, Bot Gábor, Debrei Zsuzsanna, Hertelendy Attila, Balogh Tamás, Ecsedi Erzsébet, Farkas Ignác, Gáspár Sándor, Egri Kati, Eperjes Károly, Epres Attila, Trokán Péter, valamint olyan rendezõkkel dolgoztak együtt, mint Merõ Béla, Bereményi Géza, Bagó Bertalan, Halasi Imre vagy Paolo Magelli.

Európa szinte valamennyi pontján jártak már és eljutottak Afrikába, Amerikába és Ázsiába is. Huszonkilenc országban zenéltek eddig. Rendszeresen muzsikálnak a külhoni magyaroknak, fõleg a határmenti településeken élõ nemzettársaiknak. A Harangláb már több éve a Székelyudvarhelyen tartott Gyümölcsfesztivál zenekara és ugyancsak visszatérõ vendége a Zalaegerszeg németországi testvérvárosa, Kusel környékén évente megrendezett mezõgazdasági vásároknak is. Többször megfordultak más testvérvárosokban is, így például a szintén németországi Marl-ban, Erdélyben Marosvásárhelyen, a lengyelországi Krosnóban, a boszniai Zenicában és a finnországi Varkausban. Rendszeresen részt vesznek a testvérvárosokból Zalaegerszegre érkezõ küldöttségek szórakoztatásában is. Legutóbb - 2017. február 4-én - Bécsben örvendeztették meg zenéjükkel a Nemzeti Együttmûködési Közösség és a Kaláka-Club közös farsangi mulatságán részt vevõket.

Munkájának elismeréseként a Harangláb Népzenei Együttest a Magyar Rádió 1989-ben a Bonyhádon megrendezett amatõr mûvészeti csoportok találkozóján népzenei különdíjjal, Zalaegerszeg városa pedig 2010-ben Zalaegerszegért-díjjal ismerte el. A Zalaegerszegért Díjat  2016. december 16-án "Zalaegerszeg kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért, népzenei örökségünk megõrzéséért és a fiatalok körében történõ továbbörökítéséért folytatott áldozatos munkájának elismeréseként" a Zalaegerszegen 1980 óta zenélõ, szimfonikus, polbeat, country, színházi és népzenei együttesekben, esetenként párhuzamosan több formációban is játszó Schreiner Jenõ is átvehette.

A Haranglábnak eddig három CD-je jelent meg: a Szép Zalában születtem, a Zala megye az én hazám és az Átimennék a Murán... címûek. A különbözõ tájegységek zenéi mellett mindegyiken két-két zalai csokor is megszólal, tanúsítva kötõdésüket. Saját hanghordózóikon kívül a Katonaság - nagy uraság címû, a Gyenesdiási Dalárda és a Gyenesi Négyes egyedülálló kezdeményezésén, a 100+2 katonadalt tartalmazó háromkorongos kiadványon is zenélnek.

A zenekar tagjai 2007-ben megalakították a Zalai Harangláb Egyesületet, melynek legfõbb feladatai közé tartozik a magyar néphagyományok, azon belül is a magyar népzene, néptánc, népviselet értékeinek ápolása, õrzése határon innen és túl. Mottójuk: "A kultúra olyan, a köznapi ember számára is érthetõ és élvezhetõ üzenetet hordoz, bármely mûvészeti ág esetében, amely hozzájárul a közösségfejlesztéshez, a kulturális örökségünk megismerésén keresztül fiataljaink magyarságtudatának erõsítéséhez."

További információk az együttes honlapján. http://haranglabzenekar.hura.hu/ 
 

Varga Gabriella
Fotó: Miklós Tünde
a Kõrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai
A cikk 2017. február 16-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a ZENE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 

A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017