vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napsziget123n06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Ismeretlen tárgyak napjainkban: a könyv
A könyvvel való ismerkedésünk elsõ lépéseként legfontosabb az olvasás gondolatának felmerülése lenne. Miután ezt elvetettük, jön a könyv birtoklása utáni vágy, mivel szembetûnõ a polcon lévõ 10-15 cm-es üresség, vagyis a tárgyak hiánya. Ezek a polcok könyvtárolásra kiválóan alkalmas helyek. Választhatunk a bútor színéhez megfelelõt vagy saját ízlésvilágunk által kedvelt színût.
 
A könyv beszerzésére két lehetõség van. 1. Könyvtárba menni s onnan kihozni. Egy országos felmérés számadatai szerint azonban Magyarország lakosságának könyvtárlátogatási szokásai számokban kifejezve is elkeserítõek. Közülük is a döntõ többség azért jár ilyen épületbe, mert az a munkahelye. Plusz az a néhány turista, akik "valami jó éttermet" keresnek, esetleg pénzt akarnak váltani valahol.
 
Így aztán csak a második lehetõség jöhet szóba. Miszerint végig kell mennünk egy belvárosi utcán, vagy bemenni egy üzletközpontba. Nem könnyen, de felismerhetõk a könyvesboltok. Ahol nem szégyellik, ott még ma is kiírják, hogy: "Könyvesbolt", de olvasással ne nehezítsük a dolgot, egyelõre. Egyszerûbb, ha egybõl a kirakatot nézzük. A már jól ismert üvegfal mögött - ahol azok a csinos, helyes, édes kis tunikák, jól vasalt ingek vagy Full LED tévék szoktak lenni - most kisebb-nagyobb, vékonyabb-vastagabb papírtömbök díszelegnek. A borítójuk (elejük) lehet fekete-fehér vagy színes. A nagy átlag mérete pont akkora, mint egy DVD-tok. Elõfordulhat, hogy fénykép van az elején, de nem kell megijedni, attól az még könyv és mi jó kirakat elõtt állunk.
 
Ezután nyugodtan, kiegyensúlyozottan, ahogy az lenni szokott, mindenféle érzelmektõl mentes arccal belépünk a boltba, köszönünk valamit, mint bárhol máshol. Itt is lesznek eladók, nõk illetve férfiak. Bátran odalépünk az otthonról már ismert polchoz, leemelünk 1 db könyvet, amirõl biztosan tudjuk, hogy könyv. Mindegy, melyiket, amelyik szimpatikus, nem túl könnyû, nem túl nehéz, kellemes külsejû számunkra. Majd odalépünk vele ahhoz a pulthoz, ahol meglátjuk a pénztárgépet, kártyaolvasót. Ott fog állni egy eladó, neki mondjuk, hogy ezt szeretnénk, és készségesen kifizetjük az árát. Néhol szoktak érdeklõdni Törzsvásárlói kártya iránt, de a mi esetünkben ez nem fordulhat elõ. Semmiképp nem kell rá számítani, lehetetlen, hogy felvetõdjön ilyen jellegû kérdés. Ha valami véletlen folytán, egy szokása rabjává vált eladó mégis megkérdezné, mondjuk nyugodtan, könnyedén, hogy: "Nincs". Meg fogja érteni...
 
A könyvet, mint bármi mást, hazavisszük, kivesszük a szatyorból, csomagolásból és kézbe fogjuk. A könyv helyes tartása a következõ: ha van rajta kép, lényegesen egyszerûbb a helyzetünk, mert akkor úgy kell tartanunk, ahogy a kép normál nézetben látható, kivehetõ. 
 
Ha azonban nincs rajta kép, akkor kicsit nehezebb dolgunk van. Lényeg, hogy a lapok mennyiségét oldalszámokkal jelzik. Ezek tollvonásszerû kicsi jelek. Egy, kettõ, de három jel is lehet egymás mellett, ahogy lapozunk.
 
Fontos, hogy a könyv úgy álljon a kezünkben, hogy ezek a jelek a jobb alsó sarokban legyenek láthatók. (Jobb: az a kezünk, amelyiken nincs óra, a legtöbb ember ezzel a kezével nyomkodja a távirányítót.) Nem baj, ha ügyetlenek vagyunk, és nem sikerül kinyitni pont az elején a könyvet, elsõre jó a közepe is. Ott is láthatjuk ugyanis, hogy más a színe, mint a sima, fehér papírtömbnek. Ezt a másságot kellett kifizetnünk a boltban.
 
Ha sokáig nézzük, akkor zavaróan hatnak ezek az apró kis fekete jelek, betûk. Ha valaki több mint egy percig tudja nézni õket, akkor rájöhet, hogy gyakran ismétlõdnek ugyanazok a jelek, vagyis betûk. A pontot talán elsõre is mindenki kiszúrja, de van még: egyenes vonal és pont (!), görbe vonal és pont (?), kicsi vonal lent (,), kicsi vonal fent (’), vízszintes vonal (-) és a görbe vonalak egymással szemben ( ).
 
De ezek már bonyolultabb, egymással összefüggõ rendszerek. Átgondolni, összeegyeztetni, érteni, átlátni õket, ez lenne az olvasás. Errõl majd a késõbbiekben.
 
Elõször napi 2-3 perc nézegetés ajánlott. Teljesen kezdõknek napi 1-1,5 perc. Ha többet nézik, elõfordulhat szédülés, émelygés, viszketés, ritkább esetekben izomgörcsök, blokkolt agymûködés. Az igazán szorgalmasak felfedezhetik nevük kezdõbetûit is a könyv betûi között. (Kezdõbetû: amit naggyal írunk, a többitõl különbözõen.) 
 
Ugyanazzal a laza mozdulattal csukhatjuk be, amivel kinyitottuk. Némi gyakorlással ez könnyen elsajátítható. Asztal felett érdemes gyakorolni eleinte. 
 
Ezután helyezzük fel egy polcra, lehetõleg állítva, úgy, hogy a magasabb, jelekkel díszített, domború oldala (gerince) nézzen felénk. Ha nem állna meg, támasszuk neki valaminek, nehogy eldõljön és leverje például a születésnapunkra kapott aranyszínû, csillámos mûanyag Szfinx-ünket vagy az iPhone-unkat.
 
Ha lehet, ismertessük meg e tárgyat minél több szomszédunkkal, barátunkkal. Beszélgessünk róla, ha lehetõségünk van rá. Tárolása szobahõmérsékleten javasolt. Heti egyszer érdemes egy ronggyal végigsimítani. Így állagát, színét sokáig megõrzi, s méltó példája lehet lakásunkban a kulturális értékek becsben tartásának.
Szendrei Ildikó
A cikk 2017. január 27-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 

 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 

Magyar Mûvészeti netLexikon nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom| Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti Díjak nNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2017