vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Életbolt
Egy este a kirakatoktól fénylõ utcán eszembe jutott, milyen lenne, egy olyan bolt, amelyben az emberek megvásárolhatnák vagy alakíthatnák kedvük szerint az életüket. Három nagy polcot képzeltem el: az elsõn lenne a MÚLT, ezt követné a JELEN, majd a mindig kapós JÖVÕ. Mindenki megvehetné a neki tetszõ vagy saját szája íze szerint alakított, kiigazított múltját, az általa kiválasztott helyszínekkel, emberekkel. Olcsóbban juthatnánk hozzá, mint a másik kettõhöz, emlékeket ugyanis nem tudnak biztosítani. Így szépséghibával ugyan, de a múltunkat mindig akciós áron megkaphatnánk, akár pecsétes garancialevéllel.
 
A JELEN problémáira, sivárságára, nehézségeire rengeteg kis "elsõsegélycsomag" lenne. Vegyük talán a legkelendõbbeket: szeretetet nyilván mindenki venne, de vidámságot, erõt, bátorságot, kitartást, sikereket és idõt is. Valószínû, hogy hiánycikk lenne itt is a türelem, a bizalom, az õszinte mosoly, a tapintat, a hit és a jóakarat. Talán azért is fogynának mindig jobban, mint minden más, mert rengeteg energiát vesz el az emberektõl egy csepp elõállítása bármelyikbõl. Akik nem az új készletre várnak, hanem fejben próbálják megoldani életüket, azoknak a legnehezebb, de szerencsések is, mert ha elfogy vagy jelentõsen megcsappan a mindig saját maguk által elõállított bolti hiánycikkek bármelyike, idõvel újra tudják tölteni magukat.
 
A JÖVÕ polcnál kígyóznának a sorok. Itt mindenki a saját képzelõereje felett teljesítene a jobb, szebb és biztosabb jövõért. Ha tehetnék, megvennék azt is, hogy mindig legyen a segítségükre a legtöbb ember, és a technikai eszközök se babráljanak ki velük, de még az idõjárás is alakuljon kedvük szerint. Egy egész világot kaphatna mindenki, a gyönyörködtetõ világegyetem ehhez grátisz járna. Általunk megszabott szabályok szerint mûködhetnének a dolgok. Azonban hiába formálják saját ízlésük, akaratuk szerint. A világ ugyan egész, de nem teljes. Teljessé csak önmagunk tehetjük. Ez persze nincs a bolt reklámjában, mégis mindenki tudja.
 
Van egy belsõ hang, amelyet még ebben a boltban sem tudnának pénzért csomagba, díszdobozba tenni. Ezt a hangot meglelni és általa újrakezdeni élni nem bûvészmutatványszerû feladat, de a legnehezebb úton is vannak pihenõk: az õszinte, elismerõ mosolyok. Ha én vehetnék valamit ebbõl a boltból, akkor annyi derûlátó sóhajtást kérnék, amennyit elbírnék és szétosztanám a fiatalok között.
 
De ez a bolt csak a képzelet szüleménye, és az is marad, mert nem lehet mindig mindent gyorsan, könnyedén, pénzért elintézni. Könnyebb lenne egy bevásárlókocsiba bepakolni mindazt, amire szükségünk lehet életünk folyamán. Ám, ha belegondolunk, születésünktõl kezdve megkapjuk mindazt, ami a boldogsághoz szükséges. A kérdés csupán az, hogy jól, valóban jól használjuk-e fel? Meglátjuk-e a lényegest? És eléggé vigyázunk-e önmagunkra?
 
Az idõ, amellyel szabadon gazdálkodunk, olyan "alapanyag" egy ember életében, amit meg kell tanulni jól felhasználni. Eldönthetjük, mikor, ki vagy mi a legfontosabb.
 
A humor óriási fegyverünk, pedig már nevetni is elfelejtünk lassan. Nem az igen elterjedt gagyi vagy alpári viccelõdésre gondolok, hanem arra, amelyik fejbiccentést érdemel és gondtalan nevetést varázsol. Az meg ugye mindenkire ráfér. Jó humorral könnyebben átvészelhetõek a hullámvölgyek.
 
A nehezen járható, keskeny, értelmetlennek tûnõ utakat senki sem szereti a saját életében, de ha letérünk róluk, elveszíthetjük a célt és annak értékét. Úttalanul bolyongó emberekké válhatunk. Itt, a valóságban.
 
Victor E. Frankl gondolatait olvasva egész másképp láthatjuk a világot s benne magunkat: "Minden nap, minden óra egy új értelemmel szolgál és minden emberre egy másik értelem vár. […] Nincs olyan helyzet, melyben az élet ne kínálna fel egy értelemlehetõséget, s nincs olyan személy, akinek az élet ne tartogatna egy feladatot."
Szendrei Ildikó
A cikk 2016. szeptember 15-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 

Magyar Mûvészeti netLexikon  nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online  nNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti Díjak nNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása  nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány nPartnereinknMédiaajánlat
 

 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/520-1428nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2016