vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail nFacebook nTwitter nSkype: napsziget n06-30/520-1428 nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Gondolatnyi pihenõ
A minap egy zsúfolt postán idõztem, és a megszokott sorban állás közben úgy tûnt, mintha mindenki máshol járna fejben. Elkalandozva a csekkek befizetésétõl, a csomagok és a levelek ajánlott vagy elsõbbségivel történõ feladásától, az arcok közömbösek, olykor még fáradtak is voltak. Többen a felvett pihenõ testtartással, idõnként az órájukra pillantva, mobiltelefont nyomkodva, mellkasuk elõtt összekulcsolt karokkal ácsorogtak, elsõ ránézésre semmibe bámuló szemekkel a fülledt melegben. Volt, aki kihúzta magát, mint aki boldog, és már-már mosolyogva állt szótlanul. De volt, aki a legkisebbre próbálta összehúzni magát, hogy még egy postán se vegyék észre.

Általában megszokott, hogy ahol sokan vannak, ott nagy a zaj, de itt nem így volt. Csak azok ejtettek el idõnként egy fél mondatot vagy haraptak el egy köszönést, akik épp sorra kerültek és ügyüket intézték. Éppen a csend hívta fel a figyelmemet erre a helyzetre. Mit gondolhatnak negyed- vagy félórányi csendben, sorban állva? Vajon a várakozással töltött percek egészét azzal töltik az emberek, hogy idegesítik magukat? Nem lehet tudni, de talán a piros ruhás hölgy összeráncolt homlokáról leolvasva kiderül, hogy már megtervezte a gyerekek hazajutását az iskolából, úgy, hogy elõtte még lesz ideje vásárolni is. A középkorú férfi lehet, hogy a holnapi gyalogos életen morfondíroz, mert szervizbe viszi új autóját. Az idõs néni inkább nem teszi le nehéz szatyrát, talán azért, nehogy elfelejtse kifelé menet. Kár volt elõbb a boltba menni. Egy fiatal lány kihúzva magát egyenesen áll, szája szegletében olykor megjelenik egy mosoly. Boldognak tûnik. Szemeivel öt perce bámul egy két soros plakátot, nyilván elkalandozott.

Miért kell itt ennyit várni mindig?! - háboroghat magában a középkorú, jólöltözött hölgy, aki szemeivel idegesen ide-oda tekintget, ha kell, százszor szúrósan ránéz a postai alkalmazottra, mintha minden pillantásával gyorsítana rajta valamennyit. Így hergeli tovább önmagát.

Egy idõs úr hosszú évtizedek sorban állási tapasztalatával nyugodtan vár a sorára. Valószínû õ már rég tudja, hogy kár ezen mérgelõdni.

Ezek a sorban állós öt-tíz percek nem vesznek el annyit az életünkbõl, mint amennyire felfújjuk. Még jót is tesz, ha a nagy rohanásban, jövés-menésben kapunk egy kis szünetet. Kellenek ilyen várakozó percek, ahol ki-ki a maga életén elmélkedik, vagy apróbb dolgokat tervez, esetleg megmosolyog valamit. Az ajtón kilépve úgyis feledésbe merül, mert vár a következõ megoldandó feladat. Egy hét múlva pedig már azt sem tudjuk, melyik nap voltunk ügyünket intézni, hiszen nem volt annyira emlékezetes. Arra viszont megfelelt, hogy pihenjünk egyet, amit menet közben sosem tehetünk meg.

Bizonyára ezek az emberek nem így gondolkodtak, ahogy megírtam, mert minden, amit kívülrõl látunk, merõben más tud lenni, mint ami belül zajlik. Precízen fel lehet mérni bárki külsejét, viselkedését, de a gondolatai, érzései rejtve maradnak mindaddig, amíg meg nem osztja. Nagy szerencse, hogy nem látunk bele egymás fejébe, mert így marad meg örökké érdekesnek ez a világ. 
 

Szendrei Ildikó
Megjelent a montreáli Magyar Krónikában 2010 nyarán.
A cikk 2016. szeptember 9-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra

 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

a Magyar Mûvészeti Portál

 

Magyar Mûvészeti netLexikon  nDátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online  nNapSziget folyóirat nNapSziget Mûvészeti Díjak  nNapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása  nNapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  nPartnereink nMédiaajánlat
 

 
E-mail nFacebook nTwitter nSkype: napsziget n06-30/520-1428 nH-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2016