vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail n Facebook n Twitter n Skype: napsziget123 n 06-30/520-1428 n H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KÖNYVAJÁNLÓ
"Álmok álmodói"
Kaiser László: Elfogult beszélgetéseim - 20 interjú címû könyvérõl
Az elmúlt húsz év kisebb interjúit tartalmazza ez a kötet. Kaiser László mind a húsz embert le akarja rajzolni nekünk, arcuk vonásait élesebbé tenni. Nehéz feladat, de sikerült. Többször említi, hogy elfogult az interjúalanyokkal, s végtére a kötet címe is ez: Elfogult beszélgetéseim - 20 interjú. 1984-ben kezdõdnek a beszélgetések és 2006-tal zárulnak.

Kaiser már-már mentegetõzik elfogultsága miatt, pedig nincs miért. Olyan húsz emberrel lépett kapcsolatba, akiknek egy bizonyos oldalát ismerhetjük, de õ más dolgokra is rávilágít kérdéseivel, amelyeket egy újságíró talán soha nem kérdezne meg.

Könnyedén kérdez, kiérzõdik a könyvbõl, hogy nincs közte és az éppen aktuális beszélgetõpartner között semmilyen feszültség. Mindemellett rettenetesen komolyan veszi kérdezõi feladatát. Hagyja, hogy az illetõ kifejtse gondolatait, nem vág közbe, nem adja szájába a szavakat. Ez adja az egész kötet stabil alapját.

A könyv ugyanakkor Kaiser László életrajza is, mert az interjúalanyok nagy része négy olyan területrõl való, ahol õ is megfordult: színházban, szinkronban, örökségvédelemben és persze az irodalomban. A kötet "szereplõi" szakmájukban igencsak elismert és hiteles emberek. Ízelítõt kapunk történelembõl, egy pillantást vethetünk magánéletükre és elmerülhetünk munkájukban. Elmondják, hogyan álltak fel egy-egy pofon után, úgy, hogy közben volt, aki még haragot sem érzett. Ez a mai világban furcsának tûnhet, de ebbõl is kitûnik, hogy bizony tanulhatunk Kaiser László beszélgetéseibõl.

1984-ben kezdõdnek a beszélgetések Gyurkovics Tiborral, akit a férfi és nõ kapcsolatáról, érzelmeikrõl, lelkükrõl és a zenei érzékiségrõl faggatja.

Dürrenmatt-képrõl már Ulf Reiherrel, a neves német rendezõvel beszélget, aki Veszprémben több darabot rendezett.

Mann Lajos mesél a gyermekévekrõl, középiskoláról, fõiskoláról, mûfordításról, az élet megpróbáltatásairól.

Bába Iván volt író, fordító, szerkesztõ, de hogy hogyan lett aktív politikus, azt is elmondja.

Szathmáry József egy álom álmodójaként és egy példamutató intézmény vezetõjeként van jelen a könyvben.

Györffy László generációja sem szûkölködik történelmi pofonokban. 1965-ben diplomázott a Színmûvészeti Fõiskolán, de '82-tõl már az írásból él, és ki tudja, mit tartogat még neki a Fennvaló? 

A XIII. kerület lakója Novák Béla Dénes, aki hírlapkézbesítõ, kocsikísérõ, raktáros, hosszú ideig matróz, majd gyermekfelügyelõ. Õ is elég sok mindent csinált, míg eljutott a tollforgatásig. 1979-ben mutatta be az Élet és Irodalom, azóta publikál, elsõsorban verseket. Bársony Péter Balázs Béla-díjas hangmérnök, hangrendezõ négy évtizedet töltött el a hangok világában. Íme, néhány rajzfilm, amelyben az õ munkája is benne van: a Vízipók-sorozat, a Frakk-sorozat, a Mézga család egy része, a Gusztáv-filmek, a Doktor Bubó-sorozat és az egész estés rajzfilmek.

Kálmán Juditról megtudhatjuk, hogy magyar-orosz-lengyel szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de az idõk folyamán megtanult angolul és olaszul is. Ma pedig szépirodalmat fordít, magánstúdióban oktat, emellett kéthetente kijár Lengyelországba, a krakkói Jagelló Egyetemen igyekszik megszerettetni a hallgatókkal a magyar irodalmat.

Pallavicini Zita történelmi név viselõje. Mellesleg hét nyelven beszél. 2000-ben kérte fel az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal, hogy PR-felelõsként képviselje õket.

Tamási Juditot az Oszlopokat emeltünk, hogy beszéljék a múltakat címû kötetrõl, annak sorsáról és további két könyvérõl kérdezi Kaiser.

Ha azt mondom, régész, muzeológus, szerkesztõ vagy tanár, mindenkinek Éri István jut eszébe, de hogy õ minek tartja magát elsõsorban, azt is megtudhatjuk.

Az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal elnökével, Cselovszki Zoltánnal megvalósult és még elmaradt terveirõl beszélgetnek. Kiderül, hogyan látja az egész Kárpát-medencei mûemlékvédelem helyzetét.

Dukay Barna tipográfussal a könyv és annak küllemének sorsát vizsgálják és persze a jövõ terveirõl is szó esik beszélgetésükben.

A gyártásvezetõ Németh András a nagy "virágzás" korszakáról beszél, a legendás filmgyárról, majd a választás is szóba kerül: irodalom vagy film?

Varga Kálmán mûemlékvédõ elmondja, hogyan tudja összeegyeztetni a hivatali munka mellett a rengeteg egyéb teendõt és hogyan látja mûemlékvédelem mai helyzetét.

Dallos Szilvia sorsról, pályáról és egy rendhagyó indulásról beszél.

Giovannini Kornéltól nevérõl, bábos munkásságáról érdeklõdik Kaiser László.

Solymár Józseftõl megtudhatjuk, miért megy ki divatból az az író, aki az írást tekinti élethivatásának, s miért nevezi magát népi írónak, de szó esik még gyermekkorról, tanulásról és egy fontos pályázatról, valamint a filmezésrõl is.

Nemeskürty István visszaemlékszik a fõiskolán töltött évekre. És bizony a tanár úr a magyarság jelenlegi helyzetét, mentalitását elég sötétnek látja. Hogy miért, az is kiderül.

Elmondhatjuk, meglehetõsen értékes könyvet tarthat kezében az olvasó. Kaiser László az igényességre nemcsak törekedett, de meg is valósította. Az elfogultságot jelen esetben megbocsáthatónak tartom.

Kellemes olvasást!

Szendrei Ildikó
A cikk 2016. augusztus 7-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KÖNYVAJÁNLÓ rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget123, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 

A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 

Magyar Mûvészeti netLexikon  n Dátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online  n NapSziget folyóirat  n NapSziget Mûvészeti Díjakn NapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása  n NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány n Partnereinkn Médiaajánlat
 

 
E-mail n Facebook n Twitter n Skype: napsziget123 n 06-30/520-1428 n H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2016