vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail n Facebook n Twitter n Skype: napsziget n 06-30/520-1428 n H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Minek van értelme?
Egy zenész barátom azt írta, az irodalom már lejárt lemez, nem érdekel senkit. Nos, szerintem ez nem így van. Erre mondhatnám, hogy a zene lejárt dolog, hiszen ott is már mindent elõadtak minden formában, ami csak lehetséges, új dolgokat nem hiszem, hogy lehet(ne) alkotni zenei téren, és amit õ képvisel zenei stílusával, az nagyon is "rétegzene" és soha nem fog több ezer fõs közönség elõtt énekelni, ahogy én sem olvasóimnak, mert amiket írok, azok is nagyon sajátos, egyéni, öntörvényû alkotások, amelyek figyelmen kívül hagynak minden szabályt. "Szabad" vers-, novella-, esszéírás, amit mívelek, és azért mindezek ellenére vannak olvasóim, aminek persze örülök, ahogy az eddig megjelent négy önálló kötetemnek, és hogy sokat publikálhattam a legkülönbözõbb lapokban, fõleg akkor, amikor még "értelme" volt, nem úgy, mint manapság, a sok bába közt elvész a baba: benne leszek a tévében, mondta egy ismerõsöm, mire én: na jó, de melyikben? Így van az mindenütt mindenben mindenhol. A bõség zavara már oly nagyfokú, hogy kitûnni, észrevétetni magunkat ma már nagyon nehéz "csak úgy". Ehhez komoly menedzselés, kapcsolatok és szerencse ötvözete kell.

Minek van értelme akkor? Bemegyünk egy könyvesboltba, hát Úristen, ennyi könyv... Bemegyünk egy lemezboltba, õrületes mennyiségû zenei kínálat, az embernek még az élettõl is elmegy a kedve, nemhogy az alkotástól, attól, hogy valamit is létre hozzon.

Mégis, akik "elhivatottak" teszik dolgukat, mert nem tehetnek más: megszólítottságuk nem hagyja nyugton, s ha nem adnák ki magukból azt, amit éreznek, gondolnak, még jobban megõrülnének, mint ahogy amúgy is azok, fõleg mások szemében, különcök, akikre furcsán néznek, és nem értik, szinte félnek tõlük. Nem könnyû sors ez, nagyon súlyos ára van, és nem kértük, úgy kaptuk, s hogy miként  használjuk fel, az már egyéni sorskérdés, amire önmagunknak kell megadni a választ.

Minek van értelme? Az életnek van? Mondhatjuk, hogy van, de azt is, hogy nincs, hiszen mi az "élet"? Az élet oly sokrétû, ezerhúrú hangszer, s csak pár dallamot tudunk életünk során lejátszani.

Ismerek "nagy" nevû, befutott írókat, mûvészeket, de nem másabbak, épp úgy megszenvedik a hétköznapi élet megannyi kínjait, mint a "magányos tömeg". Persze itt is vannak fokozatok, mert más, aki "világsztár" és a való világtól teljesen el van zárva, mert szállodákból, repülõkbõl, koncerttermekbõl áll az élete, és másak, akiknek "csak"  nevük van, akiket ismernek, de nem "sztárok". Zenész barátom szeretne híres lenni, én nem. Olvastam épp elég életrajzi könyvet, hogy tudjam már, a híresség többet árt, mint  használ. Mint mindenben, ebben is az aranyközépút a legjobb, hogy ismernek is, de azért nyugodtan sétálhat a városban anélkül, hogy fotósok rohannának utána.

Semminek és mindennek van "értelme": egy grafikus, egy szobrász s megannyi más mûvészeti ágazat "áldozata" teszi, amit tennie kell, és hogy mibõl s hogyan él meg, az szintén más dolog. Szerencsések, akiknek van önálló jövedelmük, hogy nem kell "rabszolgaságban" élniük, nap mint nap bemenni munkahelyre, még ha "fõnök", akkor is. A szabadság mindennél többet ér - számomra legalábbis -, már semmi pénzért nem mennék el dolgozni, mert rájöttem, hogy nincs arányban a kapott jövedelem a szabadságom elvesztésével. Nem hajszolok semmit, van, amim van, szerényen, de biztosan éldegélek kétlakiként falun s fõvárosban egyaránt, s ez is szerencse, hogy mindenütt otthon vagyok, nem érzem elveszettnek magam sehol, mert magányban és tömegben egyaránt jól tudom érezni magam.

Minek van értelme? Annak a pár versnek, novellának, amit leírok. Tudom, kevesen olvassák, de ha csak pár embernek is "adott" valamit, már megérte. Ahogy zenész barátomnak a zenéje, ha valakinek örömet okozott, már érdemes volt létrehoznia. Mennyiség, minõség, pro és kontra, mert egyik nem zárja ki a másikat, mindnek megvan a maga helye, szerepe az adott közegben, csak a találkozási pontok azok, amik "nehézkesek", hogy olvasó és hallgató egymásra találjon. Sok lehetõség van ma már, hogy az ember menedzselje magát, az internet nagy dolog, de bõdületes mennyiségû olvasni-, hallgatni- és látnivaló van rajta, és szerencse az, ha ebbõl a halomból valaki észreveszi azt, amit mi alkottunk.

Minek van értelme? Annak, amit létrehozunk, ami belõlünk jön ki, szavakban, hangokban... s hogyha aztán ez másokat is megtalál és megérint, az már külön adomány.

Makovics János
A cikk 2015. június 10-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 

 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 

 

a Magyar Mûvészeti Portál

 
 

Magyar Mûvészeti netLexikon  n Dátumok a mûvészetben

Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek

NapSziget online  n NapSziget folyóirat n NapSziget Mûvészeti Díjak  n NapSziget Mûvészeti Fesztivál

Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok

Új mûvészeti honlap ajánlása  n NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n Partnereink n Médiaajánlat
 

 
E-mail n Facebook n Twitter n Skype: napsziget n 06-30/520-1428 n H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2016