vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Óperencián innen és túl
Újévi beszélgetés Devecsery László író, költõ, rendezõvel
A megközelítõleg száz szépirodalmi és szakmai kötetet jegyzõ író, költõ, színházi rendezõ, nyugalmazott tanár és drámapedagógus Devecsery László ezúttal új alkotói oldaláról mutatkozott be: a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskolában december 19-én Kanadai képeslapok címmel kiállítása nyílt. A tárlat befejeztével az alkotó nem szedte le és szállította haza, avagy a következõ kiállítás helyszínére saját készítésû fényképeit, hanem karácsonyi ajándékként a teljes képanyagot az iskolának adományozta. Vas megye és kis hazánk népszerû alkotójával a szombathelyi Weöres Sándor Színházban - amelynek Stúdiószínpadán gyermekdarabokat rendez - A kék pék címû verses-mesés produkció próbáján beszélgettünk. 
  
Devecsery László
 
Devecsery László
 
- Életrajzában nem találtam Csepregre utalást - miért éppen ott állította ki a Kanadai képeslapokat?  
  
-  Életrajzi vonatkozása valóban nincs: emberi, illetve munkakapcsolat fûz ehhez a Vas megyei kisvároshoz. Dr. Barityné Házi Otíliát, az iskola igazgatóját hosszú ideje ismerem. Értékes embernek tartom, emellett baráti is az együttmûködés közöttünk. Több alkalommal zsûriztem náluk, illetve tájelõadásként bemutattuk többek között a Varázskendõt is. Karácsony közeledtével pedig két alkalommal is megtartottam az iskolában a Lucától Szilveszterig címû gyermekmûsoromat, amelyben a versek és a mesék mellett a népszokások, a néphagyomány is "fõszereplõ". Az igazgatónõ korábban már látta a Kanadai képeslapok kiállítást Szombathelyen, s nagyon szerette volna, ha iskolája diákjai is új ismereteket szereznek a képek segítségével. Rövid élménybeszámoló kíséretében adtam át nekik a teljes anyagot, karácsonyi ajándékként. Méltó helyre kerültek a képek. 
  
- Mintha visszahúzná a szíve az iskolába. Jóllehet most is gyermekek között van, mégis: nyugalomba vonulása óta nem hiányzik a tanítás?  
  
- Mindig szerettem tanítani. Most is ezt teszem, csak szabad, nem beszabályozott keretek között. 
  
- Kiállításának címe Kanadai képeslapok. Mikor járt az észak-amerikai országban, hová, merre vezette útja és milyen programok kapcsolódtak utazásához? 
 
- A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége jóvoltából juthattam el erre a vágyott földrészre egy évvel ezelõtt. Élmények sokasága borult rám, a szó legigazabb értelmében, az országos turné keretei között. Varázskendõ - Túl az Óperencián címû gyermekmûsoromat mutattam be Mikulás alkalmával Vancouver, Toronto, Cambridge, Kitchener, Guelf és Ottawa magyar közösségeiben. Hazatérve úgy gondoltam, ezeket az élményeket meg kell osztanom másokkal is, ez a gondolat hívta életre a kiállítást. Nemrég Kanadai kalandok Bársonykával címû könyvemet is befejeztem. Nem akartam szokványos útikönyvet írni, ezért a (valóban létezõ) cicámmal meséltettem el mindent, kellõ humorral. Bársonyka a légi utaskísérõket következetesen utaskísértõknek hívta, a felhõkarcolók kifejezést pedig semmiképp sem tudta megjegyezni, egyre csak felhõszúrkálóknak nevezte az égbe nyúló épületeket. Remélem, a könyv hamarosan napvilágot lát és sokakat elszórakoztat majd. 
  
- A kiállításról melyik felvételt ragadná ki mint utazásélményének legfõbb szimbólumát?  
  
- Negyven kép került a falakra; a hatszáz felvételbõl nem volt egyszerû kiválasztani õket, egyet kiragadni közülük pedig a lehetetlenséggel határos. Olyan vagyok, akár az igazi szülõ: mindegyik az én gyermekem, nem szabad különbséget tennem közöttük. Nem is ilyen céllal, de néhányat azért megemlítek: életem nagy vágya volt, hogy lássam a Niagarát. Beteljesült. Próbáltam olyan felvételeket készíteni róla, amelyek nem köszönnek vissza az internetrõl. A Niagara-sorozat mellett az ottawai Parlament, az öreg indián, a jó és a rossz születése mind-mind fontos számomra. (Most kell abbahagynom, mielõtt mindegyik képet felsorolom.) 
  
- Analógia címû versében ezt írja: "Nem szabad menekülnöd. / Kénköves esõk pusztításai között sem. / Házat és hazát építettél, / s nem romot, bár mindig romokra. / Elmenni - és sose nézni hátra? / El tudnád feledni otthonod? / Idõtlen bálványok állnak. / Ne add meg magad a pusztulásnak." Kanadai útja után is fenntartja a versben foglaltakat?   
  
- Igen, máskülönben már ott laknék! A szülõföld elhagyása helyett inkább változtatni kellene az itthoni társadalmi-politikai problémákon. Az emberi butaság, a taposás, a mindenáron politikai karrierre törekvés engem is elkeserít - ezek ellen felnõtteknek szóló verseimben tiltakozom. 
  
- Jordán Tamás színházigazgató kérésére ismét süt A kék pék. Az elmúlt évadban ennyire sikeres volt az ön verses meséjébõl ön által rendezett elõadás?  
  
- A nagycsoportos óvodások és elsõ osztályos kisiskolások számára készült rendhagyó elõadás ezúttal a Színmûvészeti Egyetem két nagyon tehetséges végzõsével készül. A produkció mai, divatos szóval élve interaktív színház, a szó nemes értelmében véve pedig közösségi színház, de nevezhetnénk egyszerûen közös játéknak is, hiszen itt mindenki színész, a nézõtéren ülõ gyerekek is. Már a játék indulása is rendhagyó: a gyerekeket nem engedjük be azonnal a nézõtérre, hanem kijön a két színész - Hartai Petra és Kenderes Csaba - A kék játék címû megzenésített verssel, elénekli nekik, hogy itt minden kék lesz, a fiú, a lány, a tó, a hó, a ló... ezzel hívják be õket a színházterembe. A negyven-ötven gyerek helyet foglal az elõkészített párnákon, majd mindent a képzelettel, mozgással, zenével és játékkal teremtünk meg, kivéve az elõadás végét, amikor is igazi, ehetõ, kék színû kalácsot kap meglepetésként mindenki. Nagyon kedvelik a gyerekek ezt a színházi formát, és gyakran a szülõk is játszótársakká válnak. Abban bízom, hogy több évig játszani fogjuk, hiszen van utánpótlás a kis nézõkbõl. 
  
- Feltételezem, szépírói tollát sem teszi le a kezébõl egyetlen pillanatra sem. Mi születik alatta most éppen?  
  
- A már említett Bársonyka cicámról írok egy (másik) könyvet, amit remélem, hogy felnõttek és gyerekek egyaránt kedvelni fognak. 
 
- Mit vár az új esztendõtõl?  
  
- Noha "Megtépett bennünket / minden-történelem", és jobbára ezt éljük ma is, azt várom az új évtõl, hogy társadalmunkban, nemzetünkben az Andante versem soraiban megbúvó erõt fedezhessem fel: "Árva kis magyarság, / koncként dobott préda, / elvetett hitünknek / kicsiny maradéka. [...] Mi maradt belõlünk? / Folyton adtak, vettek, / kényük, kedvük szerint / fel is feszítettek... // Cirkuszi oroszlán / rácsok között ballag: / tûzkarikán ugrik..., / és még csendben hallgat. // Megfeszül a teste, / fogát kivillantja: / meghal - vagy szabad lesz, / alább nem adhatja." 
  
Minden kedves olvasónak kevés könnyet és szomorúságot, ám áldott, boldog, sikeres, örömteli új esztendõt kívánok! 
Varga Gabriella
A cikk 2015. január 9-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az IRODALOM, KÖZÉLET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014