vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Jöjj el Uram!
Várakozni jó. Izgalmas. Feszültséggel teli. Szemed lélegzetvisszafojtva a puska távcsövének fénynyílásán, ujjad remegve tapad a fegyver ravaszára, hogy elsüthesd, ha elõbukkan a vad.
 
Vendéged érkezik. Rég nem láttad. Külföldön volt évekig. Már szólt. Bejelentette. Nyugtalanul jársz fel s alá, egyre gyakrabban pillantasz órádra kényszeredetten, heves szívdobogással kémleled az utat, ahol jönnie kell. Kíváncsian nézel ki az ablakon, minden nesz, csengõhang az õ érkezését sietteti. Szavakat ismételsz magadban, s lélekben már rég átölelted. Boldog vagy. Rendbe szeded magad, igazítasz még egyet nyakkendõdön, tükröd segít, hogy sminked-frizurád rendben legyen. Már kopogtat, hallod a lépteit. Üzenetrögzítõd jelez: itt vagyok...
 
Gyermeket vársz. Szívet melengetõ az örömhír. Micsoda jólesõ érzés! Már csak ezért megérte élni. Virágot veszel. Ólomsúllyal nehezülnek rád a percek a kórház folyosóján. Hallod, ahogyan felsír. Aztán nyílik az ajtó. Az asszisztens kiszól: tessék bejönni...
 
Nyertél. Állást, díjat, egzotikus kirándulást, pályázatot. Jelezték is e-mailen. Érte jöttél, hogy átvedd. Vannak mások is, sokan. Állsz a sorban, s már-már siettetnéd az idõt: ne csigázzatok tovább! Aztán a hangszóró hangja töri meg a feszült csendet: szólítanak. Hallod a neved és bemész. Taps, elismerés, virág. Igen, ez neked szól. Szinte kiszökik a szíved a helyérõl. Ez kész csoda. Bizony, ezt is megérted.
 
Várakozni nem jó. Idegõrlõ. Legszívesebben kihagynád, vagy legalábbis lerövidítenéd az utat a megvalósulásig. A pillanat érdekelne, de az odáig vezetõ út nem.
 
Élet s halál között, akit szeretsz. Nem sejtetnek jót a tünetek. Az orvosok is tanácstalanok. A vizsgálat eredménye késik. Torkodban "galuska". Tördeled ujjaidat és verejtékezel. Arcod összerándul a kíntól. Keserû perceid óráknak tûnnek. Aztán megjön a diagnózis. Együtt kell élned a kereszttel.
 
Igazságtalanság ért. Perre mentél s már-már nyertél. De az ügy elakadt. Fellebbeztél. Bonyolult a kérdés. A törvényes igazságosztás útvesztõi felmorzsolják maradék türelmedet. Már nem is nagyon gondolsz rá. Legszívesebben elfelejtenéd, vagy bele se fogtál volna. Kilátástalan lett minden. Vesztesnek érzed magad. Átvertek, kihasználtak. Elfogytak körülötted a fények, és óriásira dagadtak az árnyak. Imádra nem érkezett válasz. Hallgat az Ég.
 
És akkor onnan jön segítség, ahonnan nem is vártad volna: az Adventben csak derengõ, de aztán egyre nyilvánvalóbban Felkelõ Nap-Krisztus fénye bearanyozza életedet.
 
Minden Advent egyszersmind emlékezéssel telítõdött készülõdés. Várakozás arra, ami már beteljesült, csak nem vettük észre. Noha sokszor kimerülünk a várakozásban, noha minduntalan sürgetnõk, noszogatnók az Urat, hogy ne feszítse tovább a húrt, mégis közben tanulunk. Alakulunk. Megértjük, hogy nem érett, felnõtthöz illõ a toporzékoló követelõzés. Ehelyett csendbe merülve lassítsuk le a külsõ pörgést. Az évszakok váltakozó ritmusa is segít az elcsendesedésben. Figyeljünk befelé. Figyeljünk egymásra. Szavaink teljenek meg igazi, hiteles tartalommal. Párosítsuk õket a gondoskodó szeretet tiszta gesztusaival. Tartsuk nyitva szívünket. Élesítsük lelki antennáinkat, hogy az isteni jelzésekre - amelyek egy meglátogatott betegtõl, vagy hozzánk közel álló, de elhanyagolt testvérünktõl jönnek - azonnal "vevõk" lehessünk. A tevékeny készülõdés sok örömet tartogat, amelyek, mint a mikulási ajándék, el vannak rejtve, ezért keresni kell õket...
 
Vegyük észre, hogy amire úgy áhítozunk, amit még el-, meg- vagy bevárnánk, az épp most történik. Ahogyan a Kis Herceg rókájával kellene viselkednünk, ahhoz, hogy megszelídítsük: mindennap üljünk hozzá egy kicsit közelebb. Pilinszky írja: "Aki pedig jól várakozik, az idõbõl épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel sem kevesebb annál, amire vár..."
 
Jöjj el, Uram, Jézus!
Sebestyén Péter
A cikk 2014. december 20-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014