vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
IRODALOM, SZÍNHÁZ
Tízéves a Versszínház
Ünnepi elõadássorozat Radnótival és Petõfivel
A versszínház a költészet és a színmûvészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlõ a hagyományos pódiumelõadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költõ írta. 
  
  
Jubilál a Versszínház. Immár tíz éve mutatta be elsõként Faludy Györgyrõl szóló formabontó elõadását Turek Miklós. Az évfordulót a Muzikum Klubban, valamint az elsõ elõadás helyszínén, az õriszentpéteri HétRét Fesztiválon ünnepli.  
  
Árny az árnyban
Versszínházi elõadás Radnóti mûvészetérõl
2014. augusztus 16-án, szombaton 18.30 órakor a Muzikumban
(1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
   
Az augusztus 16-án a Palotanegyed Fesztivál keretében tartandó Radnóti-elõadáshoz a színház alkotóinak (Turek Miklós, Nágel Kornél, Gerendás Péter, a Kosbor Trió) közönségtalálkozója és Nágel Kornél grafikusmûvész versillusztrációs kiállításának megnyitója teremti meg a hangulatot. Ezeket követi a különleges versszínházi monodráma, amely a költõ életét, örömeit, fájdalmait saját verseivel varázsolja színpadra, és amelyen, mintha csak saját élményünk lenne, köszönnek vissza a jól ismert és a rég elfeledett képek, rímek. Miként egy vers a pillanatok impressziója, úgy Turek Miklós versszínháza is láncra fûzi a költõ életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy a nézõ teljesebb képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról. 
  
  
Turek Miklós a Színház- és Filmmûvészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A színészélet már fiatalon legendás szerepekkel kínálta meg: Agárdi Péter lovag (Heltai Jenõ: Néma levente), Tusenbach báró (Csehov: Három nõvér), John Buchanan (Tennessee Williams: Nyár és füst), Jerry (Harold Pinter: Árulás), Algernon (Oscar Wilde: Bumbury). A budapesti Madách Színházban és a Vígszínházban, valamint a Gyõri és a Tatabányai Színházban is népszerû mûvész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is. 
  
  
Turek Miklós színmûvész 2004-ben mutatta be Faludy Györgyrõl szóló elõadását, amellyel a Fringe Fesztivál legjobb férfielõadója lett, és elnyerte több alkalommal a Kaleidoszkóp Nemzetközi Fesztivál különdíját is. "Újra élõvé tenni a költészetet: ez a hivatásom" - vallja. Programja idõközben négyrészes versszínházi elõadássorozattá bõvült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petõfi Sándor), amelyekbõl a költõk versein keresztül az életük is a közönség elé tárul. Turek Miklós versszínháza több mint 200 alkalommal állt színpadra szerte a világon. Meghívásokat kapott Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból is, valamint iskolákból, ahol az élményközpontú oktatás jegyében rendhagyó irodalom- és történelemórákon mutatja be Faludyról, Petõfirõl, Radnótiról, József Attiláról és Pilinszkyrõl szóló darabjait. A színház "Versszínház a suliban" projektje kifejezetten általános-, közép- és fõiskolai keretek között eleveníti meg az irodalmat szerte az országban. Az ilyen különleges elõadások élménnyé teszik a diákok számára az irodalmat, történelmet egyaránt, a tények és az összefüggések egyértelmûvé, átérezhetõvé válnak, miközben testközelbõl szerezhetnek színházi tapasztalatokat. 
  
  
Nágel Kornél grafikusmûvész 1981-ben született. Elsõ kiállítását 2000-ben tartotta, melyet azóta több mint 50 egyéni és számos kollektív kiállítás követett. Sokszorosító, valamint egyedi grafikával foglalkozik, 2005 óta magyar költõk mûveit illusztrálja. Mûvei megtalálhatók magán- és közgyûjteményekben, valamint könyvekben, folyóiratokban és a nagy sikerû Hangzó Helikon sorozat Faludy- és Radnóti-albumában is.  
Fõbb egyéni kiállításai: Kogart Galéria, Mûvészetek Palotája, VAM Design Center, Kaláka Fesztivál, Hotel Corvinus Kempinski, Budavári Labirintus, Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Múzeuma, Gödör Klub, Helikon Könyvesház, Magyar Kultúra Háza, Komáromi Erõdrendszer, Miskolci Kaláka Fesztivál. 
Fõbb külföldi kiállításai: New York, Boston, Washington, Toronto, Ottawa, Bécs, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország. 
Turek Miklóssal 2006-óta dolgozik együtt. A költészet, az alkotómûvészet és a színmûvészet együttes megjelenése új élményt és mélyebb megélést nyújt a nézõknek. 
  
Az elõadásból készült rövid bemutató megtekinthetõ itt:
http://www.youtube.com/watch?v=7PFXvxKABSg. 
  
  
Szõlõszem
Petõfi-elõadás 2014. augusztus 19-én, kedden 18 órakor Õriszentpéteren
  
A második ünnepi elõadásra a mûfaj debütálásának színhelyén, Õriszentpéteren kerül sor. Petõfi Sándor életútja éppoly rövid, mint amilyen sokszínû. Volt õ katona, színész, hõsszerelmes, költõ és szabadságharcos is. Huszonhét esztendõ munkájával egyetemes értékû életmûvet hagyott az utókorra. Gondolataival és dilemmáival megváltoztatta a magyar irodalmat. A Szõlõszem címû Versszínházi elõadásból egy filozófiai magasságokban gondolkodó fiatalember portréja rajzolódik ki. 
  
A darab premierje 2009 novemberében a Petõfi Irodalmi Múzeum dísztermében volt, azóta megjárta már többek között New York, Toronto, Boston, Siófok és Pécs színpadait.  
  
Az elõadásból készült rövid bemutató megtekinthetõ itt: 
http://www.versszinhaz.eu/versszinhaz-eloadasok/petofi-sandor-eloadas 
  
*
  
A Versszínház™ elmúlt tíz éve számokban egy percben (video): 
https://www.youtube.com/watch?v=TF5VQaEPmHY
A cikk 2014. augusztus 12-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az IRODALOM és SZÍNHÁZ rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014