vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KÉPZÕMÛVÉSZET
Budapestnek szeretettel!
Hetvenötödik születésnapján óriás-falfestményt ajándékoz Budapest lakóinak a Lengyel Intézet, melynek tervezõje-kivitelezõje a Neopaint Works alkotócsoport
Megalapításának 75. évfordulója alkalmából május 23-án, pénteken, 16 órakor a Lengyel Intézet óriás-falfestménnyel ajándékozza meg Budapest lakóit. A 17 méter magas színes falfestmény a lengyel-magyar barátságot, a két nép kulturális összefonódását örökíti meg, tervezõi-kivitelezõi pedig a Neopaint Works alkotói, akiknek köszönhetõen a kreatív mûhely fennállásának közel tíz éve alatt több ezer négyzetméternyi falfelület újult meg Budapesten. A falfestményt Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere, és Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója avatják fel. 
 
 
A köztéri projekten túl a 75. évforduló alkalmából koncertekkel, performansszal, kóstolókkal, workshopokkal, afterpartyval és számos más kísérõrendezvénnyel készül a Lengyel Intézet. 

A kétnapos programsorozatot dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Magyarország közigazgatási és igazságügyi minisztere nyitja meg május 23-án, 18 órakor a Lengyel Intézet elõtti szabadtéri színpadon. 

A kortárs köztéri képzõmûvészeti projekttel a szervezõk célja az volt, hogy a hetvenöt éve szinte megszakítás nélkül jelen lévõ Lengyel Intézet kivonulhasson székhelye falai közül és betagozódjon a mai Budapest egyik legizgalmasabb, fiatalok által leglátogatottabb,  kávéházakkal, romkocsmákkal, galériákkal, dizájnboltokkal tarkított negyedébe. Ehhez az elgondoláshoz kapcsolódik a Platán Galériában (Andrássy út 32.) május 23-án délelõtt 11 órától induló egész napos urban art project is, amelynek keretében öt ismert utcamûvész: Olaj, Tripsi, Brah, Halr és GG a galéria egész falfelületét kitöltõ, az évforduló köré komponált, összesen 13 méter hosszú falfestményt, karakterek ezreibõl álló installációt készít majd, Dj Direkt közremûködésével. A Platán pincéjében található, underground mûvészetnek teret adó Latarka Galériában pedig egész nap látogatható lesz a street art és az urban art mûfajok magyar klasszikusainak számító Stark Attila és Bakó Tamás kiállítása. 
 

 
A Lengyel Intézet fennállásának 75. évfordulóján ezzel a kétnapos programsorozattal kíván köszönetet mondani partnereinek, Budapest lakóinak és minden magyarnak, akiknek a támogatása nélkül az intézmény nem tudna ilyen aktívan és stabilan jelen lenni a fõváros kulturális életében.  

A Szabadság évében, negyedszázaddal a rendszerváltozás után ezzel a köztéri projekttel gazdagodik a több mint ezeréves lengyel-magyar barátság legújabb kori fejezete. 

NeopaintWorks 
A mûvészcsoport az egyéni megrendelések mellett 2010 óta a város elhagyatott, központi területein található hatalmas falfelületek dekorálását is napirendre tûzte a "TûzfalRehab" nevezetû akcióterv égisze alatt (eddigi megvalósult nagyívû projektek: a Rákóczi-híd pesti támaszfalára készült "A Nemzet Színészei" portrésorozat; a Király utca és a Kazinczy utca sarkán lévõ játszótér mögötti óriási tájkép; a Városháza téren készült Budapest Anno falfestmény, a 6:3-as monumentális festmény, a Klauzál téri "zöldséges ház", az Akácfa utcai "varrónõ" és még sok más további belvárosi festmény). A projekt a "kortárs köztéri képzõmûvészet" (urban art) eszközeivel a belváros hatalmas tûzfalainak szürkeségét hivatott felszámolni és a megújított felületeket bekapcsolni ismét Budapest véráramába. Az eltelt két-három év során kezdeményezõkészségével és kreativitásával a NeopaintWorks nagyban hozzájárult a város színesítéséhez, valamint élhetõbbé tételéhez, az alkotócsoport által megfestett közterületi alkotásoknak köszönhetõen a fõváros egyes szerencsés kerületei új, vidámabb arcot kaptak. 

Bõvebben: 
A Lengyel Intézet 75. szülinapi bulija: 
https://www.facebook.com/events/1376563499297970/ 

Street art a Lengyel Intézet 75. szülinapján a Platán Galériában: 
https://www.facebook.com/events/623899531030274/ 

www.lengyelintezet.hu

A cikk 2014. május 20-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KÉPZÕMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014