vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KÉPZÕMÛVÉSZET, FOTÓ
"Kettõ az egyben"
Csuta György és Ribényi Csaba Alfonz közös kiállítása
2014. március 3-án, hétfõn 18:30 órakor a D2 Galériában (Budapest IX. ker., Tûzoltó u. 57.) nyílik meg Csuta György és Ribényi Csaba Alfonz közös kiállítása. Köszöntõt mond Böszörményi Gergely Magyar Örökség-díjas, Ferencvárosi József Attila-díjas és Pro Cultura Újbuda díjas kiadó, producer. Közremûködik Fóris Szilárd zongoramûvész, a Doors Emlékzenekar billentyûse. 
 
Csuta György 
 
 
Csuta György 1952-ben született Békésen. Tagja a Magyar Köztársaság Mûvészeti Alap festõtagozatának, 1970-tõl rendszeres kiállító, vezetõje a Békési Alkotók Klubjának. 1975-tõl 1988-ig szervezõje a Békési Alkotótábornak. Dolgozott nyomdaüzemben grafikusként és jó tíz évig vezette azt. Munkásságának fontos része a grafika, az akvarell és az olajfestészet, de szívesen kísérletezik a technikák átstrukturálásával. Több mûvészeti csoport tagja. 
1993-ban barátaival létrehozta a Békés Mûvészetéért Alapítványt és a Csuta Nemzetközi Mûvésztelepet, ennek szervezõje és mûvészeti vezetõje lett. 1994-ben megszervezte és évekig vezette a gyomaendrõdi Bethlen Alapítvány mûvésztáborát. Alapító tagja a hajósi, valamint a Ludvig nagykanizsai mûvésztelepének, továbbá a Trofaiach (Ausztria), St. Anton (Ausztria), Reinosa (Spanyolország) és Biela (Olaszország) mûvésztelepének, rendszeres meghívottja a klagenfurti Caritas alkotóhétnek. 2001 óta szervezi az ausztriai Wörschach-ban kihelyezett mûvésztelepét. 
Fontosabb csoportos kiállítások, amelyeken részt vett: Békési Tárlatok, Békési Múzeum, Alföldi Tárlatok, Békéscsaba; Munkácsy Múzeum, Országos Akvarellbiennálék, Eger; Országos Rajzbiennálék, Salgótarján; Szegedi Táblakép-festészeti Biennálék; Szolnoki Triennálé; Hatvani Portré-tájkép Biennálék; Mezõgazdasági Múzeum, Budapest; Hadtörténeti Múzeum, Budapest; Közlekedési Múzeum, Budapest; Õszi Tárlatok, Hódmezõvásárhely; Ecce Homo, Kecskemét; Hotel Hilton, Atryum Hayett, Budapest stb. Alkotásai megtalálhatóak magán- és közgyûjteményekben, közintézményekben (Békési Múzeum, Men-Dan Aparthotel, Zalakaros; Római Katolikus Templom Békés; Bulgária; Kína; Németország; Olaszország; Ausztria; USA; Dánia; Spanyolország; Svájc; Luxemburgi Nagyhercegség). 
1986-ban Mûvelõdési Miniszteri kitüntetést kapott, majd 1997-ben szülõvárosa, Békés tüntette ki Pro Urbe-díjjal, 2003-ban az Alföldi Tárlaton munkajutalomban részesült. Számos kiállítás díjazottja (Nívó-díj, Mûvészeti díj). 
Az 1998-ban Budapesten megalakult Magyar Mûvész Alapítvány kurátora, mint egyetlen vidéki tag. A Békéstáji Mûvészeti Társaság alelnöke. 2005-tõl a Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületének választmányi tagja. 
 
Ribényi Csaba Alfonz 
 
 
 
"Budapesten születtem 1961. július 8-án. Jelenleg Pátyon élek feleségemmel és három gyermekemmel, de munkám továbbra is a fõvároshoz köt. A fotózás mindig is érdekelt, de igazán tudatosan csak 2003 óta ûzöm. Autodidakta módon szereztem meg eddigi ismereteimet, a könyvek, folyóiratok, az internet segítségével, de a legnagyobb fejlõdést a fotós barátok és ismerõsök építõ kritikája, a részletekre is kiterjedõ képelemzéseik jelentik. Hogy miért éppen a természetfotózást választottam? Erre több válasz is van. Az egyik az, hogy szüleim gyermekkoromban rengeteget vittek kirándulni, és ezáltal belém ívódott - akkor még talán tudat alatt - a természet szeretete és tisztelete. A másik, hogy remek kikapcsolódás - ebben a stresszes világban - órákat ülni lessátorban, arra várva, hogy egy nagyvad megjelenjen a közeli tisztáson vagy egy szép madár landoljon elõttem. Szinte megfeledkezem az idõrõl, amikor egy érdekes gomba vagy egy szép virág elõtt hasalok. Makroobjektíven keresztül szemlélve egy más dimenziójú világ tárul elém. 
Szenvedélyem a fotózás! Én akkor is fotózok, ha éppen nincs fényképezõgép a kezemben… ilyenkor csak gondolatban komponálom az elém táruló számtalan, hétköznapinak tûnõ, de egyébként csodás témák kisebb-nagyobb szeletkéit. 
Törekszem arra, hogy képeim ne egyszerû dokumentumfotók legyenek, hanem a szokásostól eltérõ képi eszközökkel - de nem utólagos számítógépes manipulációval hangulatokat, érzéseket sugározzanak és elgondolkoztassák a szemlélõt. 
Aktív tagja vagyok három budapesti fotóklubnak, az egyiknek a titkára is. Képeimet több önálló és közös kiállításon láthatta a közönség. Az elmúlt években több nemzetközi mõvésztelepre kaptam meghívást és tartottam digirama vetítéssel egybekötött elõadást." 
Ribényi Csaba Alfonz díjai: 
• 2009, Bayer Hungária Klímavédelmi Fotópályázat közönségdíj; 
• 2009, Fotó-Videó Magazin EISA Fotópályázat Mûvészeti kategória különdíj; 
• 2009 National Geographic Nemzetközi Fotópályázat magyarországi elõdöntõjében „A nagyvilág apró részletei kategória” I. díj; 
• 2010, Bayer Hungária Klímavédelmi Fotópályázat közönségdíj; 
• 2011, Nikon Photo Contest International, „Energia” kategória II. díj.
 
 
A cikk 2014. február 27-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KÉPZÕMÛVÉSZET és
a FOTÓMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014