vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
SZÍNHÁZ
Elhunyt Csala Zsuzsa
Elhunyt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznõ, érdemes mûvész - közölték a Vidám Színpad vezetõi szombaton. 
  
Csala Zsuzsa, a Vidám Színpad örökös tagja életének 81. évében hunyt el - olvasható a Böröndi Tamás, a Vidámszínpad ügyvezetõje és Straub Dezsõ mûvészeti vezetõ által jegyzett közleményben. 
  
Csala Zsuzsát a Vidám Színpad saját halottjának tekinti. 
  
Csala Zsuzsa 1933. július 9-én született Újpesten. Tagja volt 1954-tõl 1959-ig az Állami Déryné Színháznak, 1959-tõl 1960-ig az egri Gárdonyi Géza Színháznak, majd 1960-tól negyven évig a budapesti Vidám Színpadnak. 
  
A kétezres évek elején a színház arculatváltása után a társulatot szélnek eresztették, a Budaörsi Játékszín tagja lett. A Vidám Színpad újjáalakult és évekig utazó színházként mûködött, és 2013-ban újra állandó játszóhelyet kaptak az óbudai Eurocenterben. A társulatnak tagja lett Csala Zsuzsa is, aki akkor már bottal járt és betegségekkel küszködött. 
  
Csala Zsuzsa
  
A kiváló komika derûs kedéllyel, remek temperamentummal, sajátos, egyéni ízekkel oldotta meg a feladatait, legyen szó kabaréfiguráról vagy vígjátékról. 
  
Több száz színpadi és televíziós szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival (1960), Nem szoktam hazudni (1966), És akkor a pasas (1966) címû alkotásokban láthatta a közönség. Õ volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnõjének hangja a Kérem a következõt címû, nagy sikerû rajzfilmsorozatban. A külföldön élõ magyarokat is számos turnén szórakoztatta Amerikától Ausztráliáig, kedvelt szereplõje a Rádiókabarénak és egy idõben õ volt a lottózás reklámarca és polgárõrként is dolgozott, gépkocsi-tolvajokat üldözött, s a Magyar rendõrnõk Szervezete tiszteletbeli tagjának is megválasztották. 
  
Mûvészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az érdemes mûvészi címet 1986-ban kapta meg. 
  
  
Verebes István: a kabaré egyik legkiemelkedõbb komikája volt 
  
Csala Zsuzsa a kabaré mûfajának Lórán Lenke mellett talán az egyetlen igazán fajsúlyos komikája volt, remek színésznõ, nagyon szerethetõ ember a közönség és a kollégák részérõl egyaránt - méltatta Verebes István az elhunyt színésznõt az MTI-nek. 
  
"Én ismertem õt nagyon kedélyes korszakából, amikor a Vidám Színpad társulatának tagja volt. Annak a társulatnak, amelynek egyik legfõbb energiáját maga Csala Zsuzsa adta" - fogalmazott a rendezõ. Elmondta, hogy a komika részese és egyik legkiemelkedõbb tagja volt annak az "oldott és remek hangulatnak", amely a színpadot jellemezte. Szerencsésnek tartja magát, hogy több alkalommal is dolgozhattak együtt. 
  
Felidézte, hogy a Vidám Színpad átalakulása, a társulat idézõjelbe vett megszûnése nagyon megviselte a mûvésznõt. "Egy keserû, szomorú, megalázott, rémes helyzetekbe belekényszerülõ színésznõ lett belõle, és azt gondolom, hogy az õ pályaképe tünet is volt, hiszen a színész, ha nincs szükség rá, abba hal bele" - fogalmazott. 
  
Elmondta, Csala Zsuzsa a társulat sok tagjával együtt sokat emésztette magát a Vidám Színpad megszûnésén, hiszen azok, akik 20, 30 vagy 40 évig voltak egy színházban, úgy érezték, jószerivel kisemmizték õket. "Nagyon felelõtlenül bánunk azokkal, akiket a közönség szeret, régen nem becsüljük meg az öreg színészeinket" - tette hozzá. 
  
Személyes emlékeirõl mesélve felidézte, hogy volt egy játékuk; mikor találkoztak, egymás iránt érzett szeretetük jeleként Csala Zsuzsa mindig csücsörítve üdvözölte. "Az jut eszembe, hogy már soha nem fog rám többet csücsöríteni. Nagyon édes ember volt, nagyon sajnálom õt" - mondta Verebes megrendülten. 
  
  
Bodrogi: csupa jókedv volt, a közönség nagyon szerette 
  
Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette - mondta a színésznõ halálhírétõl megrendülten Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvész, rendezõ az MTI-nek. 
  
"Húsz évig dolgoztunk együtt a vidám színpadon, amikor a színpad még megvolt a Révay utcában. Zsuzsa hajtómotorja volt a színháznak, a közönség imádta" - emlékezett Bodrogi Gyula, aki 1982-2001 között volt a Vidám Színpad mûvészeti igazgatója és rendezõje. Elmondta, nem tudja felsorolni, hogy sok közös munkájuk közül melyiket szerette a legjobban, hiszen annyira sok volt és mind szép emlék. "Maga a munka volt vele a legkedvesebb." 
  
"Rengeteg színdarabban és kabaréban játszottunk együtt, nagyon könnyû volt vele kijönni" - fogalmazott Bodrogi Gyula. Mint felidézte, tudott róla, hogy a színésznõ az utóbbi idõben nem volt túl jó lelkiállapotban, de halálhíre nagyon váratlanul érte. "Nagyon kedves ember volt, kedves és becsületes, csupa jókedv, akit a közönség nagyon szeretett. Ez volt õ." - mondta Bodrogi Gyula.
 
Forrás: hirado.hu
A cikk 2014. február 23-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a SZÍNHÁZ rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014