vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KÉPZÕMÛVÉSZET
Kortársak festik újra a valóságot
Fontos, hogy a fogyatékossággal élõk mûvészi teljesítményük által is példát adjanak a társadalomnak - mondta Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelõs helyettes államtitkár az Újrafestett valóság címû kiállítás hétfõi pécsi megnyitóján a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában. Példamutatás ez a kiállítás is, amely megerõsíti, hogy a fogyatékossággal élõk kiemelkedõt tudnak alkotni, ha segítséget kapnak. A segítségadás pedig a mi kötelességünk, emelte ki Fülöp Attila, aki a megnyitón méltatta az összefogás erejét, amelynek köszönhetõen folyatódik az esélyegyenlõségi kiállítás. Hozzátette: példa nélküli, ahogy a mozgássérült és az ép alkotók egy térben dolgoztak egymást segítve, inspirálva.
 
A húsz, szájjal és lábbal festõ, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élõ mozgássérült és a húsz ép képzõmûvész képei elõször a Magyar Nemzeti Galériában voltak láthatók 2012 õszén, miután az alkotók egy hónapon keresztül közösen alkottak a képzõmûvészet hazai fellegvárában a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Poli-Farbe festékgyár kezdeményezésére. A rendhagyó tárlat, amelyhez idõközben további mûvészek csatlakoztak, február 17-tõl Pécsett is megtekinthetõ a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában.
 
Az "újrafestett valóság" kifejezés arra utal, hogy a kiállítást körbejárva a többségi társadalom másként, új nézõpontból gondolhat a mozgássérült mûvészekre és alkotásaikra - mondta Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elnöke. Hangsúlyozta: a kiállítás egy misszió, amely segít bebizonyítani, hogy a fogyatékossággal élõk is értékes tagjai a társadalomnak, az épekkel azonos teljesítményre képesek, ha azonos feltételeket kapnak.
 
Az alkotások döntõen hazai gyártmányú Poli-Farbe festékek, színezõ tinták és más anyagok felhasználásával készültek, így a mûvészeknek a hagyományostól eltérõ technikával is meg kellett küzdeniük. Az alkotások olyan közös értékek mentén születtek meg, mint a hagyománytisztelet, a természetszeretet, a sokszínûség és a kreativitás. A kortárs ép mûvészek különbözõ módon járultak hozzá a kiállítás sikeréhez: néhányan régi mûveiket gondolták újra, sokan közösen is alkottak, s egymás mûveit egészítették ki. A tárlat eklektikusra sikeredett, az urbánus tájképfestészet mellett láthatók alkotások az absztrakttól a gesztusfestészeten át a figuratív alkotásokig.
 
Csizi Péter, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: nem véletlen, hogy a Hozzáférhetõ város cím birtokosaként Pécs adhat otthont az esélyegyenlõségi tárlatnak, hiszen a baranyai megyeszékhely mindig is tevékenyen vett részt az akadálymentesítésben, és sokat tett azért, hogy a fogyatékossággal élõk életkörülményei javuljanak.
 
Márta István, a Zsolnay Örökségkezelõ Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy a társadalmi felelõsségvállalás jegyében szervezett tárlat a Zsolnay Negyedben folytatódik, és bízik abban, hogy fõ üzenete, az egymás elfogadása minél szélesebb körben eljut az emberekhez.
 
A kiállítás a Poli-Farbe hazai festék- és vakolatgyár támogatásával valósult meg. Segítségükkel az alkotók nem csupán mûvészfestékkel, hanem fal- és zománcfestékkel is alkottak vásznon és farostlemezen. Szabó Antal ügyvezetõ igazgató a pécsi megnyitón hangsúlyozta: a mozgássérült mûvészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedõ színvonalú alkotásokra képesek. Hozzátette: a tárlat fõ üzenete és sikerének kulcsa egymás elfogadása, hogy megmutassuk, az emberek sokszínûsége érték, amely gazdagítja világunkat.
 
A kiállítás megtekinthetõ: 
2014. február 17-tõl március 10-ig a Zsolnay Negyed - E78-Kemence Galériában
Cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37. 
 
A belépés díjtalan!
A cikk 2014. február 20-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KÉPZÕMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2014