vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
SZÍNHÁZ
Kezdetét vette
a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle
2013. november 18-24.
"Jó elõadásokkal boldogabbá tehetjük a gyermekeket, teljesebbé tehetjük az életüket. 
A gyermekek találjanak örömet a színházban!"

November 12-én délután érdekes és figyelemre méltó beszélgetésekkel tarkított sajtótájékoztatón nyílt meg a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle. A program a zsûri - Uray Péter, Réczei Tamás és Rumi László - bemutatásával és a kor ritmusához igazodva Rumi László videóüzenetével kezdõdött. A Szemlén a zsûritagként debütáló rendezõ, bábszínész, utcai performer - kinek hogyan szimpatikusabb - a találkozó szakmai értékét emelte ki, kitérve arra is, hogy számítanak a kritikusok részvételére is. Ezután Uray Péter koreográfus, rendezõ, mûvésztanár (Kaposvári Egyetem) beszélt arról, hogy egyetemi tanárként mekkora kihívás a zsûriben részt venni, részese lenni a rendezvénynek: "Rendezõ hallgatók tanáraként meg kell tanítanom, hogyan kell a gyermekeknek színházat »csinálni«". Ha hivatásos alkotó gyermekszínházat rendez, az nem a könnyû siker útja. Ebbe mindent bele kell rakni, nem lehet félvállról venni. A gyermekszínháznak magával ragadónak kell lennie, tûznek kell benne lenni. Ebbõl a mágikus erõbõl különleges produkciók születnek. A gyerekek esetében különösen fontos az õszinteség és a szeretet." (Réczei Tamás a megnyitón sajnos nem tudott részt venni.)

A fesztivál szervezõje, Juszcák Zsuzsa arról beszélt, hogyan kezdõdött és hogyan vette fel mai formáját a kétévente - a Kaposvári Biennáléval felváltva - megrendezésre kerülõ gyermekszínházi találkozó. 1998-ban az Alternatív Gyermekszínházak Háza elnevezésû rendezvény célja egyértelmûen a választék bemutatása volt. Ma már az új tendenciák felfedezése és terjesztése vált a legfontosabb szakmai célkitûzéssé. Az elõadások utáni szakmai beszélgetések minden érdeklõdõnek jó alkalmat teremtenek arra, hogy ezekrõl az alkotói folyamatokról, új irányzatokról is teljesebb képet kaphassanak.

Dolhai István, a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója, a Marczibányi Téri Mûvelõdési Központ vezetõje a rendezvény finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy a fenntartó II. Kerületi Önkormányzat, illetve állami pályázati forrás nélkül nem valósulhatna meg ez a másfél évtizede sikeresen mûködõ találkozó.

Az idei Szemle díszvendége a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. Három elõadást láthatunk tõlük, és az M Galéria kiállításában közel egy hónapig tekinthetõ meg a társulat elmúlt 21 évének néhány fontos, vicces, szívszorító pillanata. A társulat vezetõje, Novák János Kodály idézetével - "Csakis mûvészi érték való a gyermeknek! Minden más árt neki. A csecsemõ táplálékát is jobban megválogatják, mint a felnõttét. ’Vitamindús’ zenei táplálék kell a gyermeknek" - utalt a "színházi táplálék" fontosságára: "Az egyre nagyobb választékból igen sok magas színvonalú elõadás emelhetõ ki. Ezekkel az alkotók egymást is inspirálják. Jó elõadásokkal boldogabbá tehetjük a gyermekeket, teljesebbé tehetjük az életüket. A gyermekek találjanak örömet a színházban! A mi küldetésünk, hogy emeljük a saját nemzeti gyermekszínjátszás színvonalát. Sok elõadás születik minden évben, ezekbõl kell az értéket kiválogatni és bemutatni a Marczin és Kaposváron."

A Szemletanács - Szakall Judit, Kaposi László, Sándor L. István - a nyár folyamán 80 pályázó elõadását tekintette meg, többségében videófelvételrõl. Ezekbõl válogatva 19 elõadás kapott meghívást a Szemlére, további 18 elõadás érdemelte ki a tanácstagok ajánlását. Szakall Judit kiemelte: a válogatás szempontjai nem változtak. "Jó elõadásokat keresünk, amik elkerülhetetlenül »beszippantanak«. A darabokat nézõként tekintjük meg, csak utána kezdünk elemezni. Közmûvelõdési szempontból továbbra is fontos, hogy a darab utaztatható legyen, így a szerényebb technikai feltételekkel bíró mûvelõdési házak és gyermekintézmények is válogathatnak közülük. Az idei év jellemzõje a hihetetlen mûfaji gazdagság. Az egyszemélyes vásári játéktól a színházi nevelésen keresztül a nagyszínházi elõadásokig minden mûfaj képviselteti magát. Szeretnénk, ha a szakma és a média képviselõi által híre menne, hogy ezek nagyon jó elõadások. Sok fiatal alkotó, izgalmas ötletekkel, felkészült, sokoldalú színészekkel a színház gazdag tárházát fogja bemutatni. A próza mellett sok lesz a zene, a tánc és jelentõs szerepet kap a humor is." Sándor L. István hozzátette: "Az idei évre jellemzõ az is, hogy nem voltak közöttünk nagy viták a válogatás során. A Szemletanács szinte minden elõadás tekintetében egységes álláspontot képviselt. A legfontosabb elvárásnak mindegyik meghívott elõadás eleget tesz: a gyermekszínházak odafigyelnek közönségükre, tudják, hogy a játéknak mindig következményei vannak, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni."

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház kiállításának megnyitója hûen a színház sokoldalúságához zenés vásári játékkal kezdõdött. Sándor L. István elmondta: "Mindenki tudja, mit jelent a Kolibri. Magam is Kolibri-rajongó vagyok a gyermekeimmel együtt. Kedvenc színházi pillanataink a Kolibrihez kötõdnek. Ezekbõl a pillanatokból villan fel néhány ezen a kiállításon. Találkozhatunk Kemény Henrikkel, aki meghatározó alakja volt a társulatnak, Kézdy Györggyel, aki kétségbeesett attól, hogy gyerekeknek kell játszania és a legfiatalabb alkotókkal is. Mindenki nézze végig a kiállítást! Fontos, kiemelkedõ elõadásokra lehet most emlékezni."

Az elõadások listája megtekinthetõ a Szemle hivatalos honlapján: www.gyermekszinhaziszemle.hu

A cikk 2013. november 15-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a SZÍNHÁZ rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2013