vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KÖNYVAJÁNLÓ
Az utóbbi évek sikerkönyveibõl
Susanne Collins: Az éhezõk viadala-trilógia
Susanne Collins amerikai írónõ 1963-ban született Connecticutban (USA), ahol jelenleg is él férjével, két gyermekével és két vadmacskájával (akik beköltöztek a hátsó udvarba).  
  
Karrierjét 1991-ben kezdte, azzal, hogy gyermekmûsorokat írt különbözõ tévécsatornáknak. Sokáig dolgozott a Nickelodeonnál, több mûsor is az õ nevéhez köthetõ, így például a Clarissa Explains It All, a The Mystery Files Of Shelby Woo, a Little Bear és az Oswald. Késõbb a Writers a Santa, Baby címû karácsonyi darabért a legjobb animációs film kategóriában Guild Of America-díjra jelölte õt. 
  
Collins az írással a 2000-es évek elején kezdett el komolyabban foglalkozni, ekkor fel is hagyott a televíziózással, hogy minden idejét az írásnak szentelje. Elsõ ifjúsági regényét, a Gregor the Overlandert az Alice Csodaországban ihlette. Ez és a folytatásokból álló gyermekkönyv-sorozat idõvel a The Underland Chronicles gyûjtõnevet kapta; a sorozatban 2003 és 2007 között összesen öt kötet jelent meg. 
  
Az éhezõk viadala (The Hunger Games) címû könyvét 2008-ban adták ki. A történet részben Thészeusz és a Minotaurusz görög mitológiájára, részben az írónõ édesapjának a légierõnél eltöltött idejének tapasztalataira épül, e mellett pedig jelentõs mértékben fedezhetõek fel benne még a római gladiátorjátékok és a reality-tévék hatása is. A folytatás 2009-ben jelent meg Futótûz (Catching Fire) címmel, majd a trilógia befejezõ darabja, A kiválasztott (Mockingjay) is napvilágot látott. 
  
Az éhezõk viadalából és a Futótûzbõl csak Észak-Amerikában másfél millió darabot adtak el az elsõ tizennégy hónapban, és szinte minden létezõ amerikai irodalmi díjat megnyertek az ifjúsági regény kategóriában. Az éhezõk viadala több mint hatvan hétig megállás nélkül fent volt a New York Times Best Seller-listáján. Mostanra az USA-ban több mint tízmillió darabot értékesítettek belõle, és e-könyv formában is már több mint egymillió példányban lelt gazdára. 
  
Collinst a Time magazin 2010 egyik legbefolyásolóbb emberének nevezte, az Entertainment Weekly pedig a 2010. év végi The Entertainers listáján a tizenharmadik helyre rangsorolta, olyan hírességek közé, mint Kate Perry, Kanye West és Ben Affleck. 
   
Az éhezõk viadala-könyvtrilógia (Az éhezõk viadala; Futótûz; A kiválasztott) Magyarországon az Agave Könyvek Kiadó jóvoltából jelent meg. 
  
  
Az éhezõk viadala
 
  
Az éhezõk viadalát Magyarországon 2009. november 26. óta vásárolhatják meg az olvasók. 
  
Észak-Amerika romjain ma Panem országa fekszik: a gyönyörû Kapitólium és a tizenkét - a Kapitóliumtól távoli - körzet. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: a tizenkét körzet lakói éheznek, Kapitólium pedig minden évben kisorsol körzetenként egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek körzetük képviseletében részt kell venniük az Éhezõk Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet a televízió élõben közvetíti. A tizenhat éves Katniss Everdeen édesapja halála óta egyedül él húgával és édesanyjával a Tizenkettedik Körzetben, és mivel húga mindössze tizenkét éves, édesanyja pedig idegösszeroppanást kapott férje elvesztése miatt, Katnissre hárul a feladat, hogy életben tartsa a családját, akár a törvénnyel is szembeszállva. Katniss és barátja, Gale a közeli erdõbe járnak vadászni és gyûjtögetni. De Katniss nem csak ezzel tudja megvédeni, életben tartani családját... Amikor a 74. Éhezõk Viadalára kishúgát sorsolják ki, hogy harcoljon az élelemért, hogy a Tizenkettedik Körzet ne haljon éhen, Katniss önként jelentkezik, hogy részt vesz húga helyett a Viadalon. Ez a döntés pedig felér egy halálos ítélettel... de õ bármikor képes feláldozni akár az életét is családja megmentéséért.  
  
Katniss nem fél. Már nem elõször néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha gyõzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembekerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. 
  
Suzanne Collins izgalmakban és érzelmekben bõvelkedõ könyve megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon.  
  
A történet azóta trilógiává bõvült, és mindhárom könyvnek elkészültek a filmváltozatai is, Jennifer Lawrence-szel, Woody Harrelsonnal, Donald Sutherlanddel, Toby Jonesszal, Elizabeth Banksszel és Lenny Kravitz-cel a fõszerepekben. 
  
Az éhezõk viadala megfilmesítési jogait a Lionsgate Entertainment vásárolta meg 2009-ben. A szereplõválogatás 2011 tavaszán kezdõdött meg. A produceri munkálatokat Nina Jacobson látta el, a rendezõ Gary Ross. A film premierje 2012 márciusában volt, azóta tehát immár a mozivásznon is viszontláthatjuk Katniss-t, Peeta-t, Gale-t, Ruta-t és Az éhezõk viadala többi szereplõit. 
  
  
Futótûz 
 
  
Katniss és Peeta megnyerték az Éhezõk Viadalát, így õk és a családjaik megmenekültek az éhezéstõl, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Gyõzelmi Körút, ismét csak a tévénézõk árgus szeme elõtt. 
  
A kötelezõ udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban. 
  
  
A kiválasztott 
 
  
Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezõk Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. 
  
Mert Kapitólium bûnbakot keres a lázadás miatt, Snow elnök pedig egyértelmûvé tette: Kapitólium haragja elõl senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a Tizenkettedik Körzet lakói. 
  
De közeledik a végsõ forradalom ideje, amikor a nép végre szembeszáll Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntõ szerepe lesz. Az õ bátorságától, kitartásától és eltökéltségétõl függ Panem jövõje. Mert õ a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntõ harcot? 
  
Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 
Pecsenye Réka, Varga Gabriella
A cikk 2013. május 26-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KÖNYVAJÁNLÓ rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2013