vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ZENE
II. Zsolnay Fesztivál
2013. május 16-20.
Kulturális minõség és minõségi kultúra: a II. Zsolnay Fesztivált 2013. május 16-20. között szervezi meg a Zsolnay Örökségkezelõ NKft. Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Öt nap alatt 143 zenei, színházi, irodalmi és képzõmûvészeti programon vehetnek részt a látogatók Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiválján. 
  
  
Az egyedülálló helyszínt a világhírû Zsolnay Porcelángyár területén öt hektáron kialakított Zsolnay Kulturális Negyed egykori gyár-, ma kulturális programokat kínáló épületei, a különleges Zsolnay környezet biztosítja. A 2012 tavaszán született Zsolnay Fesztivál sokak számára emlékezetes maradt, a rendezvényre érkezõ hazai és külföldi közönség felfedezte magának a Kulturális Negyed adottságait és csodáit. A Pirogránit udvar, az Apostolos terem, a Panoráma terem, az E78 színház- és koncertterem, a Zsolnay kisasszonyok tere, a Ginkgo tér, az Üvegház, a Boltok Utcája, a Zsolnay Kulturális Negyed turisztikai látnivalói idén is reggeltõl estig megtelnek programokkal. 
  
A II. Zsolnay Fesztiválon neves hazai fellépõk mellett zenészek és mûvészek érkeznek az Egyesült Királyságból, Franciaországból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Örményországból, Spanyolországból és Romániából. Fellép a Nouvelle Vague (F), a Che Sudaka (E), a Stereo MCs DJ Set (UK), Wattican Punk Ballet (ARM), Dolus Mutombo (RDC) a Zagar és a Besh o droM. Koncertet ad többek között Fábián Juli & Zoohacker, A Köztársaság Bandája, a Mrs. Columbo, a Jazzrael, a Budapesti Vonósok zenészei és A Magyar Zenemûvészeti Társaság Kamaraegyüttese. Idén is lesz zenés séta a Negyedben, Palya Bea énekel történeteket a falak közé. A Cseh Tamás-emlékesten a valaha a zenészt kísérõ Ad Libitum Együttes lesz hallható.  
  
A fesztivál vendége lesz Jókai Anna írónõ, Veiszer Alinda pedig Mautner Zsófiával és Parti Nagy Lajossal a Zsolnay Szalonban különleges gasztrokulturális élménnyel készül a látogatóknak. A Pécsi Tudományegyetem Mûvészeti Karának diákjai saját köztéri alkotásaikkal jelennek meg a fesztiválon, Franciaországból egy óriás kaleidoszkóp érkezik, hogy próbára tegye a látogatók tér- és valóságérzékét. 
  
A budapesti Színmûvészeti Egyetem hallgatói idén Moliere variációkkal mutatkoznak be a közönségnek Pelsõczy Réka, Bagossy László és Rába Roland osztályfõnökök rendezésében. A Zsolnay Színház hagyományát folytatva a Gyárturisták szellemes színházi performansz keretében tartanak szokatlan idegenvezetést a Negyedben, a HOPPart Társulat Szörprájzpartiján lakásszínházi elõadáson vehetnek részt az érdeklõdõk. 
  
A Zsolnay Fesztiválon hagyományteremtõ szándékkal helyet kapnak tradicionális és jellegzetes pécsi értékek: elsõ alkalommal a Pécsi Sörfõzde, Magyarország legrégebben alapított, ma is mûködõ söripari cége mutatkozik be. Retró sörmozi, elõadások és kiállított sörrelikviák várják az érdeklõdõket. 
  
A családokat és a gyermekeket több izgalmas és színes program is várja. A Bóbita Bábszínházban és a szabadtéri színpadán rengeteg bábelõadás, gyermekszínház várja a kicsiket és nagyokat, a Planetáriumban a csillagok közé lehet utazni. Az érdeklõdõk kipróbálhatják a játékkészítést, üvegfestést, a vállalkozó szellemûek "mesehõssé" változhatnak. 
  
A fesztivál ideje alatt a Zsolnay Kulturális Negyed napijegy vagy bérlet megváltásával látogatható, amely magában foglalja az összes rendezvény s naponta a Negyed egy szabadon választott látványosságának megtekintését az alábbiak közül: A Zsolnay Aranykora kiállítás (Gyugyi-gyûjtemény), Rózsaszín Zsolnay kiállítás, Család- és Gyártörténeti kiállítás, Zsolnay Mauzóleum. A fesztiválbelépõjegy-árak: napijegy felnõtteknek: 1500 Ft; napijegy diákoknak és nyugdíjasoknak: 900 Ft; napijegy 6 éven aluli gyerekeknek: ingyenes. Ötnapos bérlet felnõtteknek: 6000 Ft; ötnapos bérlet diákoknak és nyugdíjasoknak: 4000 Ft. 
  
A belépõjegyekkel jelentõs kedvezmények is igénybe vehetõek a Negyed vendéglátóhelyein. 
A fesztivál programjában vannak olyan helyszínek és elõadások, amelyeknek a befogadóképességük korlátozott, ezért ezekre a programokra ingyenes regisztrációs jegyet szükséges váltani. 
  
Részletes program és további információk: www.zsolnayfesztival.hu.
A cikk 2013. május 11-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a ZENE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2013