vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Metszõ vágyak
A verebek éktelen cserregésétõl talán még vissza tudott volna aludni, de ez a hang... A gledícsia túlságosan ránõtt a ház oldalára, s már egy enyhe fuvallattól is idegtépõen karistolta a bádog ereszcsatornát meg az ablakpárkányt. Mint amikor az iskolában megcsikordul táblán a krétában rejlõ kavics. Huh! - rázkódott össze Gyula, s valósággal érezte körmei alatt a krétamorzsalékot. Ökölbe ránduló kezének ujjai tettek néhány önkéntelen söprõ mozdulatot a tenyere közepétõl kifelé, mintha szabadulni akarnának a fehér körömpiszoktól. 
  
Le kellene vágni azt a nyamvadt ágat, amíg le nem horzsolja a vakolatot is, gondolkodott tovább félálomban, csak elõbb elõ kellene keríteni a metszõollót. Az asszonyra megint rájött a pakolhatnék, ilyenkor aztán ember legyen a talpán, aki bármit is megtalál. A helyén! - füstölgött magában, s a gondolattól fel is ébredt teljesen. - A szerszám helye ott van, ahová az ember leteszi, hogy rögtön a keze ügyébe essék, ha a szükség úgy hozza. De persze ez is az asszony egyik mániája, ilyenkor nélkülözhetetlennek érzi magát, mert õõõ bezzeg tudja, minek hol a helye, nélküle még egy metszõollót sem találnék meg a házban, A Helyén, ahol már húsz éve tartjuk... No, majd ha felébred, megkérdezem, most éppen hol van a helye... 
  
Még nem volt kedve kibújni az ágyból, lustán ásított néhányat, aztán amikor az este hanyagul összerántott sötétítõfüggöny két szárnya között épp az arcára tolakodott a reggeli napfény, balra fordította a fejét. Felesége az oldalára fordulva aludt, lábait felhúzta, ettõl teste ingerlõen gömbölyödött a takaró alatt. Frissen rövidre nyírt haja a tarkóján valósággal rátapadt a fejére, s olyan volt így a félhomályban, mint... Gyula maga is meglepõdött, olyan hirtelen rohanta meg a vágy. Óvatosan mozdult, nehogy megreccsenjen alatta az ágy, kissé balra kúszva felemelte az asszony takaróját, s egészen szorosan hozzátapadt. Lábaival követte a nõ testének vonalát, átölelte a karját, és lassan, vérforralóan lassan csókolni kezdte a nyakát. Ó, igen, ez az õ illata, gondolta. Micsoda szerencse, hogy mégiscsak elkezdte használni ezt a parfümöt, már megõrült tõle, hogy ott hányódott hónapokig a piperepolcon. Keze vándorútra indult az asszony testén, csalódottan átugrott a deréktáji hurkákon, le a csípõre. A fenék félgömbjét markolászva azonban már nem érezte a különbséget, mert agya mámoros vetítésbe kezdett, miközben hörögve mozdult újra és újra és újra... Ó, Móni! Te dög! Te, te, te! 
  
*
  
Az asszony az elsõ éles nyikordulásra felriadt. Már megint! Az az átok tövises bokor! Szólni fog Imre szomszédnak, õsszel tövestõl kivágatja. Ezt már nem lehet elviselni, egyszer megbontja a vakolatot, aztán nézhetnek. Ez az örökös halogatás! Gyula csak tervez, már legalább négyszer elmondta apróra, hogyan fogja levágni az ágakat, merrõl bújik majd be és ritkítja meg a fal felõl a bokrot. Már két hete kivette a metszõollót a helyérõl, odakészítette a konyhaablak párkányára, oda, ahova Gyula mindig lelöki a kezébõl, ha egyszer-egyszer nagy nehezen ráveszi magát valami ház körüli munkára. Csak a dolgozatjavítás, meg a meccs, meg a sóhajtozás. A jóisten se tudja, ilyenkor mi a baja, biztosan azt tervezgeti, merrõl merre indul majd a fûnyíróval, ha valaki a helyébe hoz egy kanna benzint. Jaj, inkább nem is gondol rá, csak felhúzná magát kora reggel. 
  
Már éppen a felkelést tervezgette, amikor érezte, hogy a férje... Milyen kellemes meglepetés. Mostanában gyakrabban... Pedig már azt hitte, vége, le kell mondania a szexrõl, Gyula az utóbbi években nem sok figyelmet szentelt neki. Nem tudta a kedvezõ fordulat okát, s bár korábban kezdett beletörõdni a nincsbe, most egyre nagyobb örömmel vette a hajnali virgonckodást. Talán mégis érdemes volt levágatnia a haját. Ebben a korban a hosszú haj már öregít. Meg ez a parfüm... Nem érzi igazán a magáénak, de õrületes hatással van Gézára, na meg ha már megajándékozta vele, ne menjen tönkre ott álltában. Jaj, ez nagyon jó! Ez a gyúrás! Még mindig mire képes ez a... Aaaaa... Még és még és még... Te, te, te! ...Móniii? A dög! 
  
*
  
Hosszú percek teltek el, mire az asszony összegyûjtött annyi erõt, hogy kibotorkáljon az ágyból. Gyula álmodozva nézte a függöny résén át a gledícsiát. A nap közben odébb vonult, mégis  úgy érezte, káprázik a szeme. Móni, Móni, Móni! Te isteni testû kis macska! - gondolta. 
  
A feltámadó szélben újra eszébe jutott a bokor. Felesége után kiáltott: 
- Arra gondoltam, reggeli után azt a néhány nagyobb ágat a fal mellõl... Nahát, te egy gondolatolvasó vagy! - nézett a metszõollóval belépõ asszonyra, majd visszafordult az ablakhoz. - Honnan tudtad, Marikám, hogy le akartam vág ...áááá...!!!
M. Szlávik Tünde
A cikk 2013. április 13-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2013