vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
ESSZÉ, JEGYZET
Az én kicsi fiam
Bementek. Még fél óra a kezdésig. Mi a csudát csinálnak majd addig? Olyan bátor volt, elsõként pattant fel, amikor az igazgatóhelyettes - egy kedves, kis mosolygós nõ - azt mondta, hogy indulhatnak a tanulók a számukra kijelölt terembe. Pár perc múlva odasétáltam az ajtóhoz, éppen akkor jelentkezett a névsorolvasáson. Lefotóztam gyorsan a telefonommal. Homályos lett. Az ablaknál ül. Ellenfényben. Nem baj. Akkora nagy gyerek! Talán egy lányt láttam, aki nála is fejlettebb. Istenem, pedig még nincs is 14! 
  
Azt mondta, a fogalmazással kezdi majd, az az utolsó feladat, de tíz pontot ér. Értékelik a humoros megoldásokat. Az elõkészítõkön a legutóbbiak nagyon jól sikerültek. Anyja fia... Bocs, ez nagyképû volt. Szóval, nekem is mindig jók voltak az iskolai fogalmazásaim. Bár ha megint a szövegértéshez kapcsolódik a téma, akkor elõbb át kell rágnia magát a kásahegyen. Édes istenem, most azt érzem, hogy még én is gyakorolhattam volna egy kicsit többet vele. De nem akart. Fiú. Lusta. Vagyis soha nem lesz olyan szorgalmas, mint egy lány. Mint az anyja. Én meg soha nem leszek olyan okos, mint õ. 
  
Felvételi után szaladnunk kell cipõt venni. Mindjárt kilóg a lóláb. A tegnapi jég, meg a bohóckodás a hóban, itt van ni, megrepedt a varrás. Gyerek. Már jó fél fejjel fölém magasodik, de gyerek. Csikiz a bajsza. Érzékeny, sebezhetõ, mint minden kamasz. Talán nem lövöm el a kapcsolatunkat. Néha túl kemény vagyok vele. Könnyen dühbe gurulok, de rövid ideig tartok haragot. Nem, nem is tartok. Felfortyanok, pöfögök, néha fekete füstöt lökök - teszek két-három kört a seprûnyélen -, aztán vége. Ha kell, bocsánatot kérek. Meg kellene spórolni ezt az egészet, de nem megy. Pedig egyszer ebbe fogok belehalni. Mint Mátyás király, aki a gutaütésig felbosszantotta magát a romlott fügén... 
  
A magyar feladatsorral fél óra alatt végzett. Felszisszenek. Nem merem megkérdezni, átolvasta-e, ahogy sulykoltuk. Még a témazárókat sem szedjük be idõ elõtt, nézzék végig, gondolják át. Ennek azért jóval nagyobb a tétje. Bár az este azzal nyugtatgattam, hogy nincs vége a világnak, ha ezt elrontja. Akkor keresünk másik utat, de teljesül a vágya. Informatikus szeretne lenni, mindene a számítógép. Ha van célja az embernek, akkor lényegesen könnyebb minden, csak az odáig vezetõ lépéseket kell megtennie. Elképzelések nélkül csak toporog, néha egy helyben, mint a sz*ró galamb. 
  
Azt hiszem, a matematika nehezebb lesz. Az egyik feladatsor könnyebbségét mindig a másik brutalizálásával szokták ellensúlyozni. Sosem értettem, mire jó ez. A tudásszint felmérésének nem lenne szabad azzal járnia, hogy jól, esetenként évek óta kiválóan teljesítõ fiatalokat megszégyenítenek. Gyakran nem az õ korosztályuknak megfelelõ feladatokat kapnak, némelyik direkt kétértelmû, hogy az izgalomtól elbódulva észreveszik-e a csapdákat. Ha csak egyszer is láttak volna a kettes-hármasok vigyorgó lesajnálásától ûzött vadként viselkedõ jó tanulót, mert az ötven pontból csak a felét tudta elérni, több empátiával látnák el a munkájukat a feladatkészítõk. Szinte azonos képességûek vállalják a megméretést, ha nehéz, mind rontanak, ezzel nem lehet "megszórni" a társaságot. Csak azt érik el, hogy a kölök hiábavalónak érzi azt a sok-sok energiát, amit a tanulásba belefektetett. Ráadásul úgyis felveszik, mert kell a létszám a középiskolának is.  
  
Amíg várok, lassan teleírok egy fél füzetet. Jólesik. Az utóbbi idõben nem nagyon írtam huzamosabb ideig kézzel. A táblára sem, amióta van az interaktív. Tõlem bezárhat a krétagyár. A jót könnyû megszokni. Pedig szeretek írni, élvezem a betûk formálását, az írásképet a füzetlapon. Nyílegyenes sorok, kissé jobbra dõlõ betûk - megdöntöttem a füzetet, könnyebb így asztalnak használni a combomat. 
  
Beni azóta számol, rajzol, szerkeszt... Remélem, nem kapkodja el, nem dobja a háta mögé az összes jó tanácsot, amit kapott fél év alatt. Talán az érettségire fog majd ennyit készülni legközelebb. 
  
Jöttem, mentem, ittam, pisiltem, telefonáltam, de még mindig van pár perc. A kicsi - kicsi? - mosolyogva ment be vizsgázni. Vajon milyen arccal jön ki? A kedvében fogok járni egész hétvégén. Mára kínait kért, holnapra sok-sok rántott húst. Megkapja. Mindent. Gyönyörûen vette élete elsõ komoly akadályát. Ebben még tudtam neki segíteni. Hát ünnepeljünk. 
  
Nevetve jön... Én gyönyörû, okos nagyfiam! Csak ne bõgjek! Most ne, még ne! Meg minek is egyáltalán? Jaj, de nehéz anyának lenni! 
M. Szlávik Tünde
A cikk 2013. január 20-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az ESSZÉ, JEGYZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2013