vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Radnóti-díjat kapott Radnóti Miklós özvegye Karácsonyra
Gyarmati Fanni átvette a férjérõl elnevezett rangos kitüntetést
A legfiatalabb Radnóti-díjas, Lutter Imre elõadómûvész, médiaszakember és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, ugyancsak Radnóti-díjas rendezõ Budapesten, Radnóti Miklóssal közös Pozsonyi úti lakásában látogatta meg Gyarmati Fannit, Fifi nénit, a költõ özvegyét és irodalmi emlékének gondozóját, ahol hosszú beszélgetésük során átadták a költõrõl elnevezett kitüntetést. 
 
Radnóti Miklós-díj
 
Radnóti Miklós-díj
 
A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság kétévente odaítélt díját idén Kántor Péter és Acsai Roland költõk mellett Lutter Imre elõadómûvész kapta. A kuratórium még novemberben döntött arról, hogy a rangos elismerést az idén száz esztendõs Gyarmati Fanninak is átadják.  
  
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni, a Hetedik ecloga, a Levél a hitveshez és sok más közismert, méltán népszerû vers múzsája valódi összekötõ kapocs a múlt és a jelen között. Hiszen nemcsak, hogy végigélte a XX. század vészterhes korszakát, a náci pusztítást, de férje munkaszolgálatainak és elhurcolásának közvetlen tanúja volt. 1935-ben házasodtak össze Radnótival, és ekkor költöztek a Pozsonyi útra a XIII. kerületbe. A lakás, amelynek berendezése nagyjából 77 éve ugyanaz, egykoron nagyon hamar az irodalmi élet bázisa lett: Schöpflin Gyula, Hont Ferenc, Baróti Dezsõ, Ortutay Gyula és Sík Sándor is állandó vendég volt itt. Az ajtón még ma is dr. Radnóti Miklós névtáblája áll. 
  
Gyarmati Fanni visszavonultan él, ritkán fogad látogatót, interjút gyakorlatilag nem ad, még a századik születésnapján rendezett "Pozsonyi piknikkor" sem jelent meg az ünneplõk elõtt. Ennek ellenére Lutter Imrének és Kiss Lászlónak hosszasan mesélt a férjével együtt töltött idõszakról, síelésekrõl, a víz iránti vonzódásáról, arról, hogy 85 éves koráig rendszeresen eljárt úszni. Beszélt arról is, hogy a hiedelemmel ellentétben nem õ adta a Járkálj csak, halálraítélt címû vers címét. A mai kultúrpolitikáról éles kritikát fogalmazott meg, és elmondta, hogy nagyon pesszimista amiatt, hogy meglátása szerint a társadalmi életbõl egyre inkább hiányzik a mûvészet iránti igény és fogékonyság. A franciául és oroszul perfektül beszélõ Gyarmati Fanni elmondta: számára a világirodalom legkedvesebb szerzõi oroszok és franciák. Dosztojevszkijt, Puskint, Szolzsenyicint eredetiben olvassa, és gyakran beszél kortárs francia költõkkel telefonon. Fifi néni kérésére Lutter Imre Puskin egyik költeményét tolmácsolta neki oroszul, majd Nyáry Krisztián Így szerettek õk címû könyvében nézték meg az irodalomtörténeti utalásokat Nemes Nagy Ágnesrõl, Tersánszky Józsi Jenõrõl, és a könyvet indító párosról, Radnóti Miklósról és Fanniról. Fifi néni fotókat és Radnóti-köteteket dedikált vendégeinek, majd beszélt arról, hogy férje, "Miklós bácsi" milyen habitusú ember volt, hogyan írt és olvasta fel elsõ kézbõl a verseket feleségének.  
  
A költõóriás 17 éves korában ismerte meg a nála három évvel fiatalabb Fannit. Az elsõ lírai szerelmi vallomás egy évvel késõbb született, "az aranyhajú lányhoz" írt költemény a Szent szerelmi újraélés címû sorozat második verse volt. Gyarmati Fanni mentette meg az utókor számára a verseket, a fényképeket, férje naplóját és levelezését. Minderrõl naplójában emlékezik, ami ma még ismeretlen, és csak halála után válik nyilvánossá és hozzáférhetõvé a minden bizonnyal irodalomtörténeti jelentõséggel bíró dokumentum. 
 
Radnóti Miklósné és Lutter Imre
 
Radnóti Miklósné és Lutter Imre
 
Kiss László és Lutter Imre megköszönték Gyarmati Fanninak, hogy személye óriási hatással volt Radnóti Miklósra, és a világirodalom jó néhány kiemelkedõ alkotását segítette világra. Sõt azt is, hogy ugyan Gyarmati Fanni is üldözött volt a holokauszt idején, de félelem nélkül mentette a zsidókat, és immár közel nyolc évtizede hû Radnótihoz, rendületlenül ápolja költõférje emlékét. "Mert ha Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni nem lenne a világnak, most nem tudnák átadni a Radnóti-díjat sem" - mondta a frissen kitüntetett Lutter Imre. Az 1971-ben alapított szakmai díj rangját egyébként a korábbi jutalmazottak neve is jelzi: mások mellett Nagy László, Juhász Ferenc, Ratkó József, Nagy Gáspár, Kormos István és Szécsi Margit kapta meg a díjat. Fifi néni a Radnótit ábrázoló emlékplakett mellé egy, az eredeti hû másolatát tartalmazó Bori notesz kéziratos kiadást kap, amit Lutter Imre az ünnepek után ad át, egy újabb látogatás alkalmával.
 
Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete
A cikk 2012. december 27-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az IRODALOM, KÖZÉLET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2012