vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
RIPORT, TUDÓSÍTÁS
Negyvenéves a Béres Csepp
Vitéz Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató 1920-ban született Záhonyban. 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humán-gyógyászati készítményt, amely késõbb Béres Csepp néven vált közismertté. Elismertetéséért azonban szélmalomharcot vívott. Bár sok ezren könyörögve fordultak hozzá a gyógyszerért, a hatóságok börtönnel fenyegették, ha terjeszti a készítményt. A segítõ szándék és a börtön közötti csapdahelyzet igen megviselte. 1975-ben kuruzslás vádjával bûnvádi eljárás indul ellene, de 1976-ban bejelentette a szabadalmat. 1978-tól forgalomba is kerülhetett gyógyhatású készítményként. 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították. A gyógyszer erõsíti az immunrendszert és jótékony hatású a daganatos betegségek gyógyításában is. 
  
1987-ben mutatták be a Kósa Ferenc által 1976-ban és 1986-ban róla és munkásságáról forgatott, Az utolsó szó jogán címû dokumentumfilmet. 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével, 2002-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki. 
  
Dr. Béres József nevét, munkásságát és emlékét alapítvány, egyesületek, plakettek, oktatási intézmény, dombormûvek és számos szobor õrzi. 
  
  
Csepp park szoborcsoportot avattak Szolnokon 
  
Méltóságteljes ünnepség keretében avatták fel Szolnokon, a belvárosban a Csepp park nevet viselõ szoborcsoportot, melyet az idén születésének 40. évfordulóját ünneplõ Béres Csepp és megalkotója, a nagy közmegbecsülésnek örvendõ kutató, dr. Béres József tiszteletére állíttatott Szolnok Város Önkormányzata és a Béres Gyógyszergyár. 
 
A szoborcsoportba ölelt gyógyvizû ivókút egy közel két évvel ezelõtt kiírt pályázat gyõztese, Miklya Gábor pécsi szobrászmûvész munkája. A három részbõl álló kompozíció központi eleme az éppen lehulló csepp - dr. Béres József életmûvének legfontosabb része -, amely egyre nagyobb térbeli és idõbeli kiterjedésben körkörös hullámokat vetve hirdeti a megérkezés tényét és a tovaterjedés, a jövõ erejét. A gyógyvizet adó Béres-kút, mely akárcsak Béres József legendás életcseppjei, a természet gyógyító erejét nyújtja a hozzá fordulóknak. A nemes kõbe faragott mûalkotás méltó helyre talált a Tisza parton az újjáépített, gyönyörû Verseghy parkban. 
  
Az ünnepélyes szoboravatón Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere és a feltaláló fia, ifj. dr. Béres József ünnepi beszédben emlékeztek meg a Béres Gyógyszergyár alapítójáról, egykori elnökérõl. 
  
"Dr. Béres József munkássága az újkori hazai gyógyszergyártás sikertörténete - mondta Szalay Ferenc, és hozzátette - nagy öröm számunkra, hogy ebben a magyar csodában mi, szolnokiak osztozhatunk azzal, hogy immáron 17 éve városunkban üzemel a Béres Gyógyszergyár. A gyár alapítója példaképként szolgál mindannyiunk elõtt a mai napig, hiszen Béres József emblematikus alakja lett a szolnoki gazdaságnak, méltó arra, hogy Szolnok városban szoborcsoport emlékeztessen rá." 
  
"Az idén 40 éves Béres Csepp jubileumi ünnepségsorozat méltó nyitánya az Atyám emlékét õrzõ Béres-kút avatása" - mondta a feltaláló fia és szellemi örököse, a Béres Zrt. elnöke, és köszönetét fejezte ki a város vezetésének, amiért az ötlettõl a megvalósulásig támogatói voltak, hogy édesapja emlékét méltó helyen és méltó formában mûalkotás õrizze a jövõ nemzedéke számára is. 
  
A szobrot leleplezése után az egyházak helyi méltóságai áldották meg és szentelték fel.  
(Forrás: http://www.beres.hu/hu/sajtoszoba/hireink/1037/fohajtas_egy_negyven_eves_magyar_talalmany_elott/) 
  
  
 
Az "Én és a Béres Csepp" történetíró pályázat eredményhirdetése 
  
Március 31-én lezárult az "Én és a Béres Csepp" történetíró pályázat. A felhívásra nagyszámú, több mint 180 értékes és tartalmas történet érkezett. A munkák alapján a bíráló bizottság a következõ döntést hozta: 
- Elsõ helyezett: Szolnoki Jánosné 
- A 2. és a 3. helyezett: Mérges Irén és Rókás László 
- A 4.-10. helyezettek: Baranyai Krisztina, Singola Edit, Beke József, Slezák Barbara, Sebestyén Sándorné, Herczeg Ildikó és Majoros Andrea 
- A 11.-20. helyezettek: Bagdi Andrea, Halász István, Györkei Judit, Gábor Kitti, Vehofsics Erzsébet, Buczkó Imre, Péter Imréné, Totocs jeligére, Nagy Zoltánné és Fazekas István 
- A Nõk Lapja Psziché magazin különdíját Fábián Judit nyerte. 
- A Nõk Lapja Egészség magazin különdíját Richter Anikó nyerte. 
A nyerteseknek szívbõl gratulálunk! 
  
  
Béres József parkot avattak Kisvárdán 
  
Id. dr. Béres József életének nagy részét Kisvárdán töltötte, munkássága, tudományos tevékenysége e városhoz köthetõ. Kisvárda város vezetése ezért is tartotta fontosnak, hogy ekképp is megemlékezzen a neves kutatóról: elkötelezett támogatója volt annak az elképzelésnek, hogy egy a dr. Béres József emlékét õrzõ alkotást helyezzenek el a kutatóhoz szorosan kötõdõ városban. Így született meg az a testületi döntés, hogy Kisvárda központjában egy parkkal állítanak emléket a Béres Csepp szülõatyjának. 
  
A Szabados István fafaragó mûvész által készített névtáblát április 23-án délelõtt állították a helyére. Április 28-án Kisvárda Város képviselõ-testülete 40 éves a Béres Csepp címmel a Bessenyei György Gimnázium dísztermében jubileumi ülést rendezett és ugyanezen a napon a Szent László utcában a Béres József nevét viselõ parkot is felavatták. 
  
Az ünnepség keretében tartott tudományos ülést dr. Seszták Miklós országgyûlési képviselõ és Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere nyitotta meg. Petranics Daniella, a Bessenyei György Gimnázium diákjának szavalata után az érdeklõdõk dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke Béres az egészséges emberért, dr. Kónya Csaba, a Béres Gyógyszergyár orvosigazgatója Béres Csepp, a gyógyszer, Major Ferenc, a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatója Béres Csepp, a márka, valamint Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója A Béres társadalmi felelõsségvállalása címû elõadását hallgathatták meg az érdeklõdõk. 
  
A Béres József park avató ünnepségén Seszták Miklós és Leleszi Tibor avatóbeszéde, illetve Káplár Gréta és a Weiner Leó Zeneiskola növendékeinek mûsora után a parkot és névtábláját dr. Béres József, dr. Seszták Miklós és Leleszi Tibor Kisvárda város polgármestere avatta fel. 
  
A kisvárdai Béres József park a város idei, rekonstrukciós munkálatain belül megvalósuló sétáló utca megépítése után nyeri majd el végleges formáját. (Forrás: www.szon.hu) 
 
 
  
Tízéves a Béres Szõlõbirtok és Pincészet  

Tíz éve annak, hogy a Béres család úgy döntött: borászkodásba fog, és a Béres Csepp mellett tokaji borcseppekkel is foglalkozik. A szabad földterületek betelepítésétõl a korszerû birtokközpont megépítésén át a modern borászat megteremtéséig hosszú út vezetett. A tokaji borcseppek pedig elindultak meghódítani a világot...
  

  
2002-ben még csak egy düledezõ rom és pár hektár szõlõ állt azon a területen, amely ma otthont ad Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászatának, a Béres Szõlõbirtok és Pincészetnek. A területet megvásárló Béres család eltökélt szándéka volt, hogy a borvidék ezen patinás részén újra csúcsminõségû borok készüljenek, amelyek tovább öregbítik a tokaji bor hírnevét hazánkban és szerte a világon. 
  
A Béres Szõlõbirtok és Pincészet 45 hektáros birtoka a tokaji borvidék mértani középpontjában, Erdõbényén, a Bényei medencében fekszik.  
  
A Béres Cseppel hírnevet szerzett tulajdonosok a természet szeretetét és tiszteletét, a megalkuvás nélküli minõségre való törekvést és az állandó újító kedvet hozták magukkal a borászatba.  
  
A Béres birtok éves szinten átlagosan 200 tonna szõlõ, 1200 hektoliter, azaz 200 000 palack kiemelkedõ minõségû bor készítésére ad lehetõséget. A Béres Szõlõbirtok és Pincészet ezzel a kapacitással már mennyiségi mutatók szerint is a tokaji borvidék jelentõs prémiumborászatai közé került. 
  
Elsõ boraik a 2003-as évjáratból származnak. Ez az év nagyon jó indulást biztosított, a jó idõjárásnak, a hozamkorlátozásnak és a kíméletes feldolgozásnak köszönhetõen nagyon szép borokkal mutatkozhatott be a birtok. Az ígéretes kezdést további kiváló borok és szép eredmények erõsítették. 
  
A 2006 májusában átadott 3000 négyzetméter területû birtokközpont és feldolgozó nemcsak a szõlészeti, borászati, hanem a vendéglátói és irodai funkciókat is magában foglalja. Technológiai szempontból minden bizonnyal az ország legmodernebb feldolgozói közé tartozik, ahol a modern technika jól megfér a hagyományokon nyugvó tokaj-hegyaljai borászati technológiával. 
  
"45 hektár termõõterület, 200 000 szõlõoltvány, 1 100 000 kg szõlõ, 700 tölgyfa hordó, 700 000 palack minõségi Béres bor, több mint száz rangos hazai és nemzetközi elismerés és díj. Mi sem jellemzi jobban az elmúlt tíz év hatalmas munkáját és kiváló eredményeit, mint ezek az adatok" - hangzott el a Béres Szõlõbirtok és Pincészet tízéves jubileumi ünnepségén Erdõbényén. 
  
- Használni adottságainkat, megbecsülni a földjeinket, a rajtuk termõ szõlõt, õseink tudását ötvözni azzal, amit a saját korunk lehetõvé tesz, tisztelni a múltat és merni az újat. Mindenkor a legjobb minõségre törekedni, megalkuvás nélkül. Ezt jelenti számunkra, hogy egy negyvenéves hungarikum mellett ma már a legalább ötszáz éves hungarikummal, a tokaji borral is gazdálkodhatunk. Tíz év még gyermekkor egy borászat életében, de mi nagyon büszkék vagyunk az eddig elért eredményeinkre - vallotta dr. Béres József a Béres Szõlõbirtok tulajdonosa. 
  
- A megalakuláskor a tulajdonosi szándék az volt, hogy a pincészetbõl Tokaj rangjához méltó borok kerüljenek ki, melyek a tokajit ismét a világ élvonalába helyezik - mondja Béres Melinda, a Béres Szõlõbirtok ügyvezetõje, s büszkén teszi hozzá - a cél megvalósulóban van. Jelzi ezt a tíz év során megszerzett elismerések hosszú sora, s most a legújabb nagy siker, mint egy nagy születésnapi ajándék: a 2007-es évjáratú 6 puttonyos aszúnk Kínában a Wine100 Challenge borversenyen aranyérmes lett. Óriási dolog, hogy az összesen 34 aranyérmet szerzett bor közül az egyik a mienk. Ilyen elismeréssel a tarsolyunkban bátrabban nézünk a következõ tíz év elé. 
  
S a teljesítmény nem csupán elismerésekben mutatkozik. A Béres Szõlõbirtok az elmúlt tíz évben közel száz, nagyrészt erdõbényei család megélhetését segítette. 
  
A birtok jelenléte hangsúlyos szerepet tölt be Tokaj-Hegyalja kulturális és turisztikai fejlõdésében is. 
  
  
  
A tokaji gyógyító hatása 

A tokaji borok gyógyító hatásáról a világban számos feljegyzés, kutatás, hiedelem létezik. Általános egészségjavító hatást tulajdonítanak a tokaji boroknak, emésztõ- és idegrendszeri panaszok gyógyításában, vérszegénység megelõzésében fontos szerepük van. Javítja a fizikai ellenálló-képességet, csontképzõdés szempontjából kedvezõ a foszfortartalma miatt. 
  
Eleink sem tévedtek a bor - egészségre gyakorolt - jótékony hatását illetõen (egyes borokat évszázadokon át gyógyszernek tartottak, a Magyar Gyógyszerkönyv még a XX. század második harmadában is külön passzust szentelt a tokaji szamorodninak és a tokaji aszúbornak). A tudományos vizsgálatok napjainkra igazolták, hogy a mértékletes borfogyasztás kedvezõ hatású lehet a 45 éven felüli férfiak és az 55 éven felüli nõk számára a koszorúér-betegség kockázatának csökkentését illetõen. Kulcsszó a mértékletesség: nõknek naponta 1 dl, férfiaknak naponta 2 dl fogyasztása ajánlható étkezésekhez kötve. Jó hír a fehér borokat kedvelõknek, hogy a magyar fehérborok is tartalmaznak egészségvédõ hatású rezveratrolt. Ebben is élen jár "a királyok bora, a borok királya", a tokaji aszú, mint ahogy abban is, hogy antioxidáns státusza 2-3-szorosa a többi fehérborénak. Louis Pasteur (1822-1895) szerint: "a bor a legegészségesebb, leghigiénikusabb ital". E nagy tudós szavai ma sem hangzanak túlzásként. (Forrás: http://beresbor.hu/hu/aboutus/healt) 
 

A cikk 2012. június 25-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a RIPORT, TUDÓSÍTÁS rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2012