vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
KULTURÁLIS LAPSZEMLE
Végre kötelezõ lesz Wass Albert
Csukás István kikerül, Wass Albert viszont bekerül a kötelezõ olvasmányok közé a nemzeti alaptantervben. Az oktatási államtitkárság megfogadta a kritikák egy részét, és baltával esett neki a tervezett tananyagnak. Kevesebb lesz a kötelezõ elõírás, de az akadémia kérésére több lesz a kísérlet fizikából és kémiából, és egy kis trükkel beszuszakolták Kertész Imre Sorstalanságát is. 
 
  
Wass Albert tájleírását is kötelezõvé tenné az új nemzeti alaptantervben (NAT) az oktatási államtitkárság - tudtuk meg az az alaptanterv egyik kidolgozójától. Az új NAT-ra érkezett észrevételek alapján bekerül a tanterv irodalmi részébe Kertész Imre Sorstalanság címû regénye is, viszont Csukás Istvánt törlik a kötelezõk közül.
 
Február elején hozták nyilvánosságra az új nemzeti alaptanterv tervezetét, amely azt szabályozza, hogy milyen nevelési alapelveket kell betartaniuk a magyar iskoláknak, és melyek azok az alapismeretek, amelyeket minden diáknak el kell sajátítania a közoktatásban. Az új NAT, amely 2013 szeptemberétõl felmenõ rendszerben lépne életbe, leginkább abban különbözik a jelenleg is érvényes tantervtõl, hogy részletesen elõírja a kötelezõ tartalmakat, irodalomból például cím szerint felsorolja, milyen regényeket és novellákat kell elolvasniuk a magyar diákoknak.
 
A vitára bocsátott tervezethez egy hónap alatt 648 személytõl 1651 észrevétel érkezett, és a többség a magyar nyelv és irodalom, az ember és társadalom, illetve az ember és természet fejezetekhez szólt hozzá - tudtuk meg a NAT kidolgozását felügyelõ Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézettõl (OFI). Két, a NAT kidolgozásában résztvevõ szakértõ is azt mondta az [origo]-nak, hogy a hozzászólások többsége, nagyjából a fele, a kötelezõ olvasmánylistát kritizálta.
 
Wass Albert: Elvásik a veres csillag (21 perc)
http://www.youtube.com/watch?v=3Ifezu5S2lU&feature=player_embedded
 
 
Tormay Cécile ellen a bizottság tiltakozott
 
"Több százan elküldték ugyanazt a formalevelet, amelyben azt követelték, hogy Tormay Cécile írónõ is kerüljön a tananyagba" - mondta a tanterv egyik kidolgozója az [origo]-nak. Tormay Cécile, a XIX. és XX. század fordulóján élt írónõ munkásságának tanítását a Jobbik sürgette az elmúlt hetekben. Ferenczi Gábor jobbikos képviselõ írásbeli kérdést is feltett Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszternek, amelyben a NAT-ba követelte Tormay Cécile-t. (A leszbikus viszonyokkal is hírbe hozott írónõ közéleti szerepvállalása alapján a jobboldalhoz állt közel, 1919-ben õ alapította a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevû konzervatív-keresztény nõi szervezetet, és többször támadta a trianoni szerzõdést.)
 
Réthelyi Miklós a parlament honlapján is olvasható válaszában azt írta a jobbikos képviselõnek, hogy a NAT-ban "nevesíteni csak olyan szerzõket kíván, akiknek életmûve az irodalomtörténetben rögzült értéket képvisel, kortárs politikai szerepvállalásától függetlenül". Információink szerint a kötelezõ olvasmányokat összeállító szakértõk lemondással fenyegették az államtitkárságot arra az esetre, ha Tormay Cécile bekerülne a tananyagba.
 
Az egyik szakértõ azt mondta, hogy sokan kértek a tantervbe több erdélyi írót, és ezek alapján döntött úgy a bizottság, hogy középiskolában Tamási Áron, az alsó tagozatosoknak pedig Wass Albert Tavak és erdõk könyve címû mûve lesz kötelezõ. Többen kortárs írókat is javasoltak, Esterházy Pétert vagy Nádas Pétert például, de a bizottság úgy döntött, hogy élõ szerzõ nem kerül a tantervbe, ezért húzták ki az eddigi tervezetbõl Csukás Istvánt is. 
 
Kertész Imre egy "áthidaló megoldással" kerülhetett a NAT-ba - mondta az egyik szakértõ. A Nobel-díjas írónak egy külön, "irodalmi díjak" nevû rovatot nyitottak, amelyben a középiskolásoknak elõírják a Sorstalanság elolvasását. A világirodalmi lista csak annyiban változik, hogy zsidó szervezetek kérésére a kötelezõknél felsorolt szerzõk közé kerül a Nobel-díjas Isaac Singer zsidó-lengyel származású amerikai író is.
 
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet (film, 113 perc)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xjLFdMSR-WY
 
 
Jelszó: baltázni a tananyagot
 
Az OFI azt mondta, hogy sok hozzászólás a kötelezõen elõírt tartalmak terjedelmét kritizálta, így az átdolgozott NAT-ban "általánosságban rövidítik és egyszerûsítik a kötelezõ tananyagot". A tananyag rövidítését maga Hoffmann Rózsa is sürgette márciusban, az InfoRádiónak azt mondta, "generális véleményként fogalmazódott meg, hogy túl sok a tananyag. Ezen még valahogy lehet változtatni, kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot".
 
Az OFI nem árulta el, hogy pontosan mi kerül majd ki a tantervbõl, csak annyit írtak: "az egyes mûveltségterületi anyagok talán terjedelmesebbek lettek az optimálisnál", így rövidítik azokat. Példaként említették a fejlesztési feladatok csökkentését, és azt, hogy történelembõl mégsem növekszik a politikatörténeti témakörök száma. Úgy tudjuk, hogy a magyar irodalom területén például úgy kívánják rövidíteni a tananyagot, hogy több kötelezõ mû majd csak a kerettantervekben jelenik meg.
 
Az új NAT elõírja majd azt is, hogy fizika- és kémiaórán hangsúlyosabb legyen a kísérletek szerepe és száma - közölte az OFI. Ezt információnk szerint a Magyar Tudományos Akadémia kérte. Ezt alátámasztja, hogy márciusban az MTA fõtitkárhelyettese, Csépe Valéria az MTI-nek azt mondta, hogy a NAT tervezete "nagyon egyenetlen anyagot tartalmaz". A fõtitkárhelyettes például fontosnak nevezte, hogy a gyakorlat visszakerüljön az iskolába, különösen az alsóbb évfolyamokon.
 
A tervek szerint áprilisban került volna a kormány elé az átdolgozott nemzeti alaptanterv, de a tervezet elfogadása az oktatási államtitkárságról származó információnk szerint néhány hetet csúszik. Az államtitkárság tervei szerint miután elfogadta a kormány, a nyáron elkészítik a NAT-ot részletesen kibontó kerettanterveket, õsszel pedig elkezdik írni a kerettantervekre épülõ tankönyveket, 2013 szeptemberétõl pedig már az új NAT alapján tanulnának az elsõsök, az ötödikesek és a kilencedikesek.
 
[Forrás: http://polusonline.blogspot.com/2012/04/vegre-kotelezo-lesz-wass-albert.html]
A cikk 2012. április 29-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KULTURÁLIS LAPSZEMLE rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
 
 
a Magyar Mûvészeti Portál
 
 
Magyar Mûvészeti netLexikon  n  Dátumok a mûvészetben  n  Kultúrbolygó (Fúzió Rádió)
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet 
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget online  n  NapSziget folyóirat  n  NapSziget Mûvészeti Díjak  n  NapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlása  n  NapSziget a Mûvészetekért Alapítvány  n  Partnereink  n  Médiaajánlat
 
 
E-mail  n  Facebook  n  Twitter  n  Skype: napsziget  n  06-30/520-1428  n  H-1174 Budapest, Podmaniczky Zs. utca 3.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998–2012