vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Dr. Hoffmann Rózsa Torontóban
Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára torontói magyarokkal találkozott 2011. február 1-jén az Első Magyar Református Egyház Károli Gáspár termében. A templom lelkésze, Nt. Vass Zoltán fogadta a magas rangú vendéget, aki dr. Pordány László, Magyarország kijelölt új kanadai nagykövete és dr. Raffay Géza főtanácsos, valamint Németh Magda kíséretében érkezett a Vaughan úti rendezvényre. Dancs Rózsa, a Kalejdoszkóp című kulturális folyóirat főszerkesztője röviden üdvözölte a megjelenteket, majd felkérte az államtitkár asszonyt, hogy tartsa meg előadását. Hoffmann Rózsa miután ismertette életét és szakmai pályafutását, a hazai állapotok bemutatására tért át. A közönség őszinte tisztelettel és szeretettel hallgatta ezt a halk szavú, de határozott, kellemes stílusú szónokot, aki az oktató-nevelői munka minden szintjét nemcsak magas szakmai képzettsége alapján, hanem gyakorlatból is ismeri. 
  
Dr. Hoffman Rózsa Dancs Rózsával
 
Dr. Hoffmann Rózsa Dancs Rózsával
  
    Több évtizedes korszakot átfogó előadásának háromnegyed órájában Hoffmann Rózsa mindent kérdést érintett, ami a jelenlévőket érdekelhette: beszélt az első Orbán-kormány megvalósításairól, amelyek fellendítették a kommunista rendszer idején tönkretett országot, amikor a nemzet némi reménnyel nézhetett a jövő felé. Az utána következő nyolc évben azonban a visszarendeződött posztkommunista és liberális kormányok teljesen tönkretették Magyarországot, ami egyenesen vezetett el a nemzeti erők összefogásához a múlt esztendő áprilisában lezajlott választások idején. A Fidesz-KDNP koalíciójának kétharmados győzelmével kezdetét vette egy olyan nagyfokú demokratikus, az élet minden területét átfogó átalakulási folyamat, amely hatalmas felelősséget ró a kormányra. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök megfogalmazta, "akármilyen elsöprő fölénnyel is győztünk, a következő években számunkra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell hogy legyen". Ezt a szerénységet és alázatot éreztük Dr. Hoffmann Rózsa szavaiból, aki javasolta, hogy a magyar kormány soros uniós elnöksége keretein belül március 25-ét, Bartók Béla születésnapját nyilvánítsák a nemzetközi tehetség napjává, ezzel is ösztönözve a fiatalok tehetségének kibontakoztatását. A hazai oktatásról sajnálattal mondta, hogy a világhírű, magas színvonalú magyar oktatás morzsáira zsugorodott az elmúlt nyolc év romboló politikája nyomán, a hagyományos magyar pedagógiai kultúra megszűnt és átalakult szabadelvű iskolává. A tanulók túlterheltségére hivatkozva az oktatásért felelős szervek csökkentették az óraszámokat, tanárok százait bocsátották el, és mindezekkel hatalmas, egyének zsebébe vándoroló pénzösszegeket spóroltak meg. Ez vezetett el a bűncselekmények elszaporodásához, amelyek legsúlyosabbjai közé a tanárverések és gyilkosságok tartoznak. Mint oktatásért felelős államtitkár legfontosabb feladatának tartja az egyensúly helyreállítását, a tanulók tudásszintjének emelését, hogy visszahozhassák a magyar iskolát arra a szintre, ahol valamikor volt. Beszélt a közoktatási törvény koncepciójának hatályba lépéséről, a pedagógus-életpályamodell bevezetéséről, és arról a reményéről, hogy meg tudják teremteni egy olyan oktatási rendszer alapjait, amire ismét büszke lehet az egész magyar nemzet. Mert csak az oktatáson keresztül lehet egy országot felépíteni, hangsúlyozta. 
  
Dr. Hoffmann Rózsa Szabó Katalinnal
 
Dr. Hoffmann Rózsa Szabó Katalinnal
  
    Szabó Katalin, a Kanadai Magyar Kultúrközpont elnöke meleg hangon köszönte meg az államtitkár asszony előadását egy szép virágcsokor és a KMK ajándéka kíséretében. Dr. Hoffmann Rózsa szintén ajándékot adott át az elnök asszonynak. 
  
Dr. Hoffmann Rózsa
 
Dr. Hoffmann Rózsa
  
    Az előadáson jelen volt a torontói magyar rádió és a televízió is. Az est hivatalos részét finom vacsora követte, amelyet a torontói Magyar Ház keretében működő Mátyás Pince mesterszakácsa és személyzete készített. 
  
Dr. Hoffmann Rózsa dr. Pordány Lászlóval
 
Dr. Hoffmann Rózsa dr. Pordány Lászlóval
  
    Február másodikán az államtitkár asszony a torontói egyetem Munk School of Global Affairs fakultásán tartott előadást a magyarországi oktatási rendszerről. Sajnos ezen a napon az egész nagyvárosra kiterjedő hóviharos szükségállapot miatt kevesen jelenhettek a rendezvényen, az üzenet azonban itt maradt velünk: a valamikori világhírű, magas színvonalú magyar oktatási rendszer fel fog támadni tetszhalálából, mert jövőt, nemzeti egységet csak a minőségi ifjúság felnevelésével valósíthatunk meg. 
Dancs Rózsa
A cikk 2011. február 14-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az IRODALOM, KÖZÉLET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zsuzsanna utca 3. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál