vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
KULTURÁLIS SZÍNES
Csendben, de nem magányosan
Furcsa az idei húsvét. Csendesebb a szokottnál. Nem lesz keresztút a Kálvárián, sem Feltámadás-körmenet. A miséket képernyõn át követjük. Idén nem ülhetünk egy asztalhoz nagyanyáinkkal, nagyapáinkkal, szüleinkkel. Szomorkás lesz az ünnep, de magányos nem.
 
Gyerekkoromból pontosan emlékszem arra a halk, mindig nagyon tapintatos neszre, ahogy a nagymamám vasárnaponként a mise végének közeledtével motozni kezdett viseltes, de ragyogóan tiszta retiküljében, s elõhalászott belõle egy csomóra kötött fehér zsebkendõt, amiben az Új Emberre félretett forintokat tartotta. Kicsit olyan volt ez számára, mint egy szertartás. Az áldás után kikászálódott a padból, majd odaérve a frissen nyomtatott lapokhoz bedobta a perselybe a gondosan kiszámolt érméket, elvett egyet a kupac tetejérõl, majd táskájába rejtve az aktuális számot határozott léptekkel hazasétált, otthon pedig az elmaradhatatlan kávésbögrével a kezében pontosan egy órán át lapozgatta az újságot, idõnként hümmögve, máskor elmosolyodva, vagy épp elérzékenyülve zörögve a papírral
 
 
Az Új Ember idén 75 éve szolgálja hûségesen olvasóit. Egyszer - '56-ban - betiltották fél évre, de egyébként minden vasárnap eljuthatott azokhoz, akik szívesen lapozgatták. Ennyi évtized után most elõször nem vehették kézbe az újságot a hívek a megszokott módon, a vasárnapi mise után.
Miután a templomok ugyan nem zártak be, de a hívek biztonságuk érdekében nem látogathatják a liturgikus eseményeket, a hetilap értékesítésének legfõbb csatornája bezárult. Kuzmányi István, a lap fõszerkesztõje két napja egy felhívást tett közzé, hogy aki 24 órán belül küld egy e-mailt a nevével, címével, ahhoz eljuttatják ingyenesen a hetilap ünnepi duplaszámát. Egyetlen nap alatt több mint kétezer igénylés érkezett a szerkesztõséghez.
 
 
Kuzmányi István összefogott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságával és a világesemény önkénteseivel, és két napja postai úton és személyesen kézbesítik a lapokat.
Megkapta az Új Embert az orvos, az ügyvédnõ, a tanárnõ, a kõmûves, az öreg nénik és bácsik az idõsek otthonából, a betegek a kórházból, sõt még a gazda is, akit a traktorján ülve talált meg az újság, s aki csak annyit mondott meghatódva: "Isten áldja meg magukat."
Nem számított, kinek mi a foglalkozása, ki hány éves. Mindenki egyformán örült.
Egy idõs hölgy a fõvárosban a Vásárcsarnok mellett otthona magányában tölti a mindennapjait. A lift nélküli harmadik emeleti lakásáig önkéntesek vitték a hetilapot. "Két hónappal ezelõtt halt meg a férjem. Egyedül vagyok. A Jóisten küldte magát. A gyermekeim is csak az ajtón belülre teszik le az ételt és mennek. Köszönöm az olvasmányt, reményt merítek belõle" - mesélte a találkozás megható történetét az egyik önkéntes.
 
 
Legtöbbször kaputelefonokon át hangzik el a lap postaládába helyezése után a köszönet. Van, aki otthona nyitott ablakából mosolyog és integet. Az elsõ felhívás alapján Budapest és környékérõl várták a lapigényeket. Végül a NEK vezetõ munkatársai az önkéntesség jegyében nyakukba vették az országot. Polgármesterek is kértek az újságokból, hogy közösségük számára így tegyék szebbé a különös húsvétot.
Eger, Dunaújváros, Érd, Budaörs, Törökbálint, Pusztaszabolcs, Velence, Esztergom, Õsi, Várpalota és Székesfehérvár lakói is hozzájutottak a lélekemelõ, ünnepi olvasmányhoz. Kórházakból és több idõsek otthonából is érkezett kérés, hogy szeretnének hozzájutni a dupla-lapszámhoz. "Csak a postaládákig vittük, visszük a küldeményeket, de - az önkéntesek beszámolói alapján - ki-ki az adott helyzetben az erkélyrõl, a lépcsõházból integetve és megköszönve, vagy egyenesen az utcán utánunk szaladt, és mintha nem hitte volna, hogy mindez megvalósulhat, könnyfakasztóan õszinte köszönetet mondott az ünnepi lapért és kiszállításáért" - számolt be megrendülten a kezdeményezés hatásáról Kuzmányi István a Magyar Kuríron megjelent cikkében.
Biztos vagyok abban, hogy ez a lapszám sok-sok otthonban különleges helyet kap majd, s bekerül a megõrzendõ tárgyak közé. Mert 2020 Húsvétja már nem a világméretû járvány miatt a legkülönösebb, hanem az emberi önzetlenség és jóság miatt.
 
Gyarmati Orsolya
Fotó: Ambrus Marcsi
Forrás: iec2020.hu
A cikk 2020. április 10-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
a KULTURÁLIS SZÍNES rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/900-8553
 
Vissza a főoldalra
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

a Magyar Mûvészeti Portál
 

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
  
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2020