vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MÛVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
IPARMÛVÉSZET
Anyag és Ima - Lenzsér-Mezei Kata iparmûvész kiállítása
2020. február 25-én 17 órakor nyílik meg Lenzsér-Mezei Kata iparmûvész Anyag és Ima címû kiállítása az E-Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 8.), az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elõrendezvényeként. A tárlaton a NEK Titkárság 2018-ban kiírt kétfordulós pályázatának gyõztes alkotását mutatják be, amely egy reprezentatív monstrancia (szentségtartó, szentségmutató). Ez alkalommal lesz a kegytárgy õsbemutatója, majd a kiállítás a Tokaji Szent Orbán Napok nyitórendezvényeként Mádon lesz látható 2020. május 22-én.
A tárlat az alkotás tervezésének és elkészítésének folyamatát és e monstrancia köré tervezett további liturgikus tárgyakat mutat be. Ezek a tárgyak szellemiségükben, anyaghasználatukban és szerkesztésükben szorosan kapcsolódnak a monstranciához, amelynek tervezésekor a mûvész alapvetõen a tradicionális, hagyománytisztelõ tárgyfelépítésre törekedett, de kortárs anyaghasználattal, szerkesztésmóddal és részletképzéssel. Hiszen miért is mondanánk, hogy Krisztus gótikus vagy hogy Krisztus barokk? Krisztus egyetemes, kortalan és transzcendens.

  
Az ünnepi monstrancia
 
Az Eucharisztikus Kongresszus elõkészületének látványos része volt az új, alkalmi monstrancia megtervezése és elkészítése. Az ötvösmûvészeti tárgy terveinek elkészítésére a NEK Titkársága 2018 februárjában nyílt, kétfordulós pályázatot írt ki. A zsûri feladatát Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével liturgiában, mûvészettörténetben és tárgyalkotásban jártas tagok látták el; az õ egyhangú döntésük értelmében Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösmûvész koncepciója került ki gyõztesen. A pályázatban benyújtott tervdokumentáció digitális képek, életnagyságú modellek, anyagminták és mûszaki dokumentáció által gyõzte meg a szakértõket arról, hogy a végsõ mû megfelel majd a liturgikus céloknak, a rendezvény célkitûzéseinek és a kortárs esztétikai igényességnek.
 
Lenzsér-Mezei Kata monstranciája a hasonló szakrális ötvösmûvek hagyományos felépítését követi. A talapzat és a nodus-szal, vagyis a fogást megkönnyítõ, középen szélesedõ gombbal ellátott szár felett a legszentebb szentséget glóriaszerûen öleli körül a napsugarakat idézõ aranyozott üvegkorong, amit kívülrõl fémkeret övez. Az Oltáriszentség külsõ védelmét egy mindkét oldalról átlátszó üveggel lezárt szentségház biztosítja. A nagy monstranciából egyszerû mozdulattal kivehetõ az önálló talapzattal, szárral ellátott középsõ rész, az ostyát tartalmazó kis Úrmutató. A talapzat és a körbefutó fémkeret anyaga dörzscsiszolt nemesacél. A változatos felületkidolgozás és üveg társítása figyelemreméltó hatást kelt. A kivehetõ Úrmutató selyemfényûre polírozott ezüstbõl, míg az ostyához legközelebb kerülõ szentségház magas fényû aranyozott ezüstbõl készül. Az elkészítés során két rétegben aranyat hordtak fel a látványterven látható víztiszta üvegkorongra. A szárba kék színû üvegbetét került, amely elölrõl és hátulról fényesen csillog, oldalról viszont matt felületen törik meg rajta a fény. Feliratok és egyéb motívumok süllyesztett, illetve síkban tartott aranyberakásként jelennek meg rajta. A kisebbik talapzaton csak keresztek, a nagyobb talapzaton az [alfa] és [omega] betûk is szerepelnek. A hosszú száron a Kongresszus mottója ("Minden forrásom belõled fakad") olvasható magyar és latin nyelven. A készítés idejét és alkalmát az aranykapszula körirata jelöli: +LII.+CONGRESS+EUCHARISTIC+INTERNAT+BUDAPEST+2020. A monstrancia teljes magassága 157,5 cm, ebbõl a kivehetõ rész 70,5 cm. 
 
Az alkotás 2019 szeptemberében készült el és a nagyközönségnek volt már módja megtekinteni eredeti formájában: 2019. szeptember 21-én a BOK Csarnokban a ForrásPonton jelenlévõ ötezer fiatal látta az ünnepi monstranciát elõször, mi több a résztvevõk az ifjúsági napot záró szentségimádást is az új ünnepi szentségmutató elõtt tartották.
Varga Gabriella
A cikk 2020. február 14-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés
az IPARMÛVÉSZET rovat
további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
fõoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztõség telefonszáma: 06-30/900-8553
 
Vissza a főoldalra
 A NapSziget folyóirat
2002-2010 között
nyomtatott formában
30 lapszámmal jelent meg.

a Magyar Mûvészeti Portál
 

 
 
Magyar Mûvészeti netLexikonnDátumok a mûvészetben
 
Képzõmûvészet | Iparmûvészet | Fotómûvészet | Filmmûvészet
Irodalom | Zenemûvészet | Színházmûvészet | Táncmûvészet | Népmûvészet
Szakrális mûvészet | Építõmûvészet | További mûvészetek
 
NapSziget onlinenNapSziget folyóiratnNapSziget Mûvészeti DíjaknNapSziget Mûvészeti Fesztivál
 
Mûvészettudományok | Mûvészeti oktatás | Mûvelõdési intézmények
Könyvtárak | Múzeumok | Galériák | Antikváriumok/Antikvitások | Mozik | Színházak
Folyóiratok | Rádióállomások | TV-csatornák | Mûvészeti alapítványok
 
Új mûvészeti honlap ajánlásanNapSziget a Mûvészetekért AlapítványnPartnereinknMédiaajánlat
  
 
E-mailnFacebooknTwitternSkype: napszigetn06-30/900-8553nH-1172 Budapest, Õsagárd utca 18.
 
© Netright Lajtai Gábor, NapSziget 1998-2020